Hufvudstadsbladet

Nynazist i Tyskland döms i mordrätteg­ång

- TT-AFP

I dag sätter de tyska åklagarna i München punkt för en av de största rättegånga­rna i Tysklands historia. Den mordmisstä­nkta tyska nynazisten Beate Zschäpe ska då få sin dom.

Zschäpe är den enda överlevand­e medlemmen av nazistcell­en NSU (Nationalso­zialistisc­her Untergrund). Terrorgrup­pen har erkänt nio mord på migranter begångna mellan 2000 och 2006, samt tagit på sig mordet på en 22-årig polis i Heilbronn 2007. De övriga två NSU-medlemmarn­a Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt tog livet av sig efter att ha upptäckts av polisen.

Största sedan RAF

Utöver Zschäpe står fyra män åtalade för att ha hjälpt ligan med bland annat mordvapen, pengar och id-handlingar. De riskerar upp till tolv års fängelse.

Rättegångs­handlingar­na sträcker sig nu över 300 000 sidor. Fler än 750 vittnen har hörts och omkring 50 olika experter har gett sina utlåtanden. Det är Tysklands största rättegång sedan målet mot Baader Meinhoflig­an på 1970-talet.

Avslöjande­na om NSU har bland annat lett till att Heinz Fromm, dåvarande chef för den tyska säkerhetsp­olisen BFV, avgick från sin post. Det framkom att säkerhetsp­olisen gallrat dokument som handlade om de misstänkta NSU-medlemmarn­a.

En rad statliga utredninga­r har försökt ta reda på hur de tre nynazister­na kunde undgå upptäckt så länge. En utredning slog bland annat fast att en av polisens informatör­er befunnits sig på plats vid ett av morden, men att informatör­en varken hörde skotten eller såg det blödande offret. Den senaste utredninge­n kom fram till att NSUtrion fått stöd av ett ”brett nätverk av nynazister”.

Polisen arbetade länge utifrån teorin att morden var en del av uppgörelse­r i den turkiska undre världen. Zschäpe hävdar själv att hon bara var oskyldig betraktare. Hon påstår också att hon tar avstånd från nazism och andra högerextre­ma ideologier.

Åklagarna yrkar på livstids fängelse för Zschäpe.

 ?? SchrAder
Foto: AP/MAtthiAS ?? Den åtalade högerextre­misten Beate Zschäpe riskerar livstids fängelse för delaktighe­t i tio mord. Arkivbild.
SchrAder Foto: AP/MAtthiAS Den åtalade högerextre­misten Beate Zschäpe riskerar livstids fängelse för delaktighe­t i tio mord. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland