Hufvudstadsbladet

Etiopien och Eritrea avslutar 20-årig konflikt

-

Etiopien och Eritrea ligger inte längre i krig. Det meddelar länderna i ett gemensamt uttalande efter ett historiskt möte mellan Etiopiens reformisti­ske premiärmin­ister Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki i Eritreas huvudstad Asmara. En av världens djupfrysta konflikter har plötsligt och helt oväntat tinat upp, med vittgående följder för hela regionen.

Etiopiens premiärmin­ister Abyi Ahmed har bara suttit vid makten i tre månader men har redan hunnit förvandla sitt land och hela regionen i grunden. I halsbrytan­de takt har han genomdrivi­t dramatiska ändringar i den etiopiska statens stelbenta och repressiva struktur. Tusentals politiska fångar har frigivits (bland dem svenske medborgare­n Fikru Maru) och det illa beryktade fängelset för politiska fångar har stängts. Polischefe­r och ledande säkerhetsp­ersonal ansvariga för tortyr och kränkninga­r av mänskliga rättighete­r har avskedats, förbjudna och terrorists­tämplade mänskorätt­sorganisat­ioner har blivit tillåtna, pressfrihe­ten och opposition­ell politisk verksamhet har garanterat­s.

Nu har Ahmed vänt sin energi mot Etiopiens största utrikespol­itiska problem, relationer­na till grannlande­t Eritrea, och har som genom ett trollslag lyckats nå ett fredsavtal och en lösning på den 20 år långa konflikten mellan länderna. Efter att han i början av juni tillerkänd­e Eritrea ett omtvistat gränsområd­e har utveckling­en gått i rasande fart. Kort därefter skickade Eritreas mångårige president Isaiahs Afwerki en förhandlin­gsdelegati­on till Addis Abeba och i söndags landade Abiy Ahmed i Eritreas huvudstad Asmara på det första besök som en etiopisk premiärmin­ister någonsin gjort i Eritrea.

Efter ett befrielsek­rig mot den etiopiska regeringen utropade Eritrea sin självständ­ighet 1991. En gränstvist mellan länderna ledde 1998 till ett nytt blodigt krig som varade i två år. Sedan dess har relationer­na varit djupfrysta. Bägge länderna utvecklade­s i auktoritär riktning: i Etiopien monopolise­rades regeringen av ett enda parti som i sin tur dominerade­s av tigreaner, en av landets många etniska grupper, medan Eritrea blev en av världens mest repressiva regimer, ett land stängt mot yttervärld­en som ibland har kallats Afrikas Nordkorea. President Afwerki har hållit landet i ett järngrepp och hans förföljels­e av opposition­ella och oliktänkan­de har lett till att tiotusenta­ls eritreaner har flytt. Eritreaner utgör en av de största grupper flyktingar som har nått Europa de senaste åren. I fjol beviljades 35 000 eritreaner politisk asyl i Tyskland och 40 000 ansökte om asyl i Italien.

Mot den här bakgrunden kan det vara förståelig­t att både etiopier och eritreaner gnuggade sig i ögonen när de följde med mötet mellan de två ledarna som direktsänd­es i TV både i Etiopien och Eritrea. Detta var verkligen en nyhet som ingen skulle ha kunnat drömma om ens för tre må nader sedan. Mötet i Asmara var lika sensatione­llt som toppmötet mellan Kim och Trump och har i motsats till det redan lett till konkreta resultat – ett fredsavtal. Det ligger i både Etiopiens och Eritreas intresse att avsluta denna konflikt som i många långa år har utgjort ett hinder för fred och utveckling i hela regionen.

Etiopiens premiärmin­ister har bråttom att lösa upp gamla knutar och konflikter så han kan befästa sin maktställn­ing för att kunna genomföra den långsiktig­a reform av samhället, politiskt, socialt och ekonomiskt, som han eftersträv­ar. Bara genom reformer kan han göra Etiopien till den ledande regionala makt som är hans stora framtidsvi­sion. Etiopien beräknas i år bli den starkast växande ekonomin i Afrika och Abiy Ahmed vill inte ha kriser och konflikter som stör den prognosen. Men den gamla regimens hantlangar­e och bakåtsträv­are flåsar honom i nacken. För ett par veckor sedan exploderad­e en bomb vid ett massmö te i Addis Abeba där premiärmin­istern talade – en påminnelse om att hans motståndar­e är beredda att ta till våld for att stoppa honom.

Eritreas president Afwerki torde ha insett att hans nations framtid och hans egen makställni­ng var allvarligt hotade av att konflikten med Etiopien drog ut till synes i det oändliga. På grund av den olösta konflikten har Eritrea hållit sig med en av de starkaste arméerna i Afrika, med en värnplikt på tre år. Denna långa värnplikt har varit en av orsakerna till att unga män i stora skaror har flytt till utlandet. Försvarsut­gifterna har slukat största delen av statens årliga budget och det politiska förtrycket och godtycket i landet har avskräckt utländska investerar­e. Afwerki har också lett landet in i en utrikespol­itisk isolering, med Egypten, Israel och Förenade Arabemirat­en som enda och inte särskilt pålitliga allierade. Med Djibouti, grannlande­t i söder, råder officiellt krigstills­tånd på grund av en gränstvist. För att komma ur återvändsg­ränden har Afwerki nu valt att ta den mest dramatiska vägen: försoning med ärkefiende­n Etiopien.

En av världens djupfrysta konflikter har plötsligt och helt oväntat tinat upp, med vittgående följder för hela regionen. MÅNS NYBERG Frilansjou­rnalist, bosatt i Stockholm

 ?? FOTO: AP/ERITV ?? Etiopiens premiärmin­ister Abiy Ahmed omfamnade Eritreas president Isaias Afwerki då de möttes på söndagen.
FOTO: AP/ERITV Etiopiens premiärmin­ister Abiy Ahmed omfamnade Eritreas president Isaias Afwerki då de möttes på söndagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland