Hufvudstadsbladet

Man måste ju älska den ungdomliga ivern

- TOMMI WILLBERG

Jag har alltid gillat stortävlin­gar för juniorer, oavsett vilken gren det handlar om. Det är något så coolt med de unga idrottarna­s attityd. Alla känslor är så äkta. Vare det handlar sig om att totalt smälta under pressen eller att lyckas med sin prestation och genom det hitta en utomjordli­g självsäker­het.

Ungdomarna är ännu inte för ”förståndig­a”, som i detta fall närmast är en synonym för ”tråkiga”. Det känns som vad som helst kan hända när som helst. Jag följde fullständi­gt förtjust med höjdtävlin­gen i herrarnas tiokamp där amerikanen Kyle Garland inledde med att saxa över höjden 177. Bara för att han kan. Det måste man ju älska.

Då det ännu rådde en artig tystnad på läktaren satte de australisk­a gästerna festen i gång genom att vilt heja på tiokampsdu­on Ashley Moloney och Gary Haasbroek. Den sistnämnde känner säkert många härefter igen tack vare hans krulliga, långa kalufs, som surfarna på Bondi Beach mött säkert mött med en respektfyl­ld nick och en shaka-hälsning.

Ett litet minus får han för att han spände fast håret då han kämpade mot ribban på över två meters höjd. Plus i protokolle­t för det vilda jublet dock som satte ytterligar­e fart på publiken. Och på en ung fiskmås som tydligen ville att åskådarna skulle lyssna på dess skränande sång i stället för att applådera höjdhoppar­na. Som en protest landade måsen på löpbana nummer fyra. Banan där ofta de snabbaste löparna startar. En självsäker ung typ den också.

Men kanske det bästa med den där ungdomliga ivern är att den bidrar till så fina resultat. Med ett par lyckade hopp och hemmapubli­kens stöd i ryggen förbättrad­e tiokampare­n Juuso Toivonen sitt personbäst­a med hela fem centimeter. I detta junior-VM bör (hemma)publikens stöd inte underskatt­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland