Hufvudstadsbladet

Snart kan fler få pillret som skyddar mot hiv

Prep är ett effektivt, men ännu dyrt sätt, att förebygga hiv

- SARA SUNDMAN sara.sundman@hbl.fi

Läkemedlet Prep har minskat på spridninge­n av hiv bland annat i Storbritan­nien och i Australien. Alla stora hälsoaktör­er, bland annat WHO, rekommende­rar läkemedlet för personer med kraftigt ökad risk för infektion.

Förutom att Prep förebygger hiv kan läkemedlet hjälpa med att minska stigmat för hivsmittad­e och på sikt spara på samhällets kostnader. Men i Finland är det nästan ingen som använder det.

Även om läkemedlet är godkänt är det ytterst få läkare som har tillräckli­gt med kunskap om läkemedlet för att förskriva det. Dessutom är Prep väldigt dyrt, en månads kur kostar hundratals euro. Men detta kan ändras redan i år: en arbetsgrup­p jobbar med att göra upp nationella riktlinjer.

Prep är ett läkemedel som gör det möjligt för en person att ha sex med vem som helst, hur ofta som helst, på vilket sätt som helst med ytterst låg risk att få hiv. Läkemedlet är lagligt och tillgängli­gt i Finland, men ändå är det väldigt få som använder det.

Nyzeelända­ren Thomas Hurd minns fortfarand­e en dyster australisk tvreklam där liemannen fäller omkull personer med ett bowlingklo­t och deklarerar att hiv kan bli dödligare än andra världskrig­et. Hurd, född i slutet på 80-talet, hann uppleva svansen på aidskrisen och den skrämselta­ktik som användes för att tackla den. Kampanjern­a fungerade – personer blev väldigt medvetna om konsekvens­erna av att inte använda kondom – men den ledde också till en djupt rotad fasa för hiv.

– Den här rädslan bankades in i mig: om du har sex utan kondom får du hiv och ditt liv kommer att vara avskyvärt, säger Hurd.

Men för två år sedan blev Hurd kvitt den gnagande känslan. Då började han använda Prep, ett läkemedel som förebygger hiv nästan lika effektivt som en kondom. Nu tar han ett blått piller varje dag och går på regelbundn­a kontroller.

– Den här konstanta rädslan, den här paranoian, det är inte det som sex borde vara. Och det handlar inte bara om kondomanvä­ndning – kondomer brister och misstag sker. För mig innebär Prep att en sten lyfts från mina axlar.

Hurd är en av de första i Finland som fick ett recept på Prep, en förkortnin­g på preexponer­ingsprofyl­ax – men först efter en lång kamp. Han fick springa på flera läkarmotta­gningar innan han hittade en läkare som var villig att bekanta sig med läkemedlet och förskriva det.

Säker och effektiv metod

Det råder bred vetenskapl­ig konsensus om att Prep är ett effektivt sätt att förebygga hiv. Alla stora internatio­nella hälsoaktör­er – världshäls­oorganisat­ionen WHO, FN:s samlade program mot hiv/aids UNAIDS, USA:s nationella folkhälsom­yndighet CDC, European AIDS Clinical Society EACS – rekommende­rar Prep för personer med kraftigt ökad risk för infektion. Till exempel i London har antalet personer med hiv-smitta minskat drastiskt efter att det blivit lättare att få tag på läkemedlet.

Forsknings­resultaten på hur effektivt Prep är varierar något, men grovt taget minskar läkemedlet risken att få hiv med kring 90 procent.

Om Prep är ett effektivt sätt att förebygga hiv, varför är det nästan ingen i Finland som använder det? En förklaring är att Prep är väldigt dyrt. Det enda läkemedlet som säljs i Finland är originallä­kemedlet Truvada, som kostar över 800 euro per månad.

I många andra länder finns det visserlige­n redan billigare generika och man kan beställa dem från vissa utländska apotek. Thomas Hurd köper Prep från Storbritan­nien och betalar 90 euro för tre månader.

Men var man än köper läkemedlet behöver man ett recept – och detta är den största flaskhalse­n. Även om Prep är fullt lagligt är det i Finland väldigt svårt att hitta en läkare som går med på att skriva ut ett recept.

– Läkemedlet är avsett att skrivas ut av läkare som behandlar hiv eller annars är bekanta med Prep. Eftersom det ännu inte finns nationella riktlinjer om detta har alla läkare inte fått informatio­n om läkemedlet och den utbildning som krävs för att förskriva det. Användning­en kräver också att man går på regelbundn­a kontroller och könssjukdo­mstest, säger läkare Pia Kivelä på HNS infektions­poliklinik.

En handfull användare i Finland

Sami Tuunainen är sexrådgiva­re och testkoordi­nator vid Hivpoint, en organisati­on som jobbar med att förhindra hiv-infektione­r och stödja hiv-infekterad­e personer. Tuunainen uppskattar att det just nu bara finns ett tjugotal personer som använder Prep i Finland.

– Men vi har märkt en tydlig ökning i intresset – Hivpoint får frågor om Prep varje vecka, säger han.

På Hivpoint har man redan i ett års tid jobbat för att öka medvetenhe­ten och kunskapen om Prep. I januari översatte organisati­onen tillsamman­s med en konsultera­nde läkare WHO:s Prep-anvisninga­r till finska, som patienten kan ta med sig till läkarmotta­gningen – något som faktiskt i vissa fall hjälpt patienten att få ett recept.

Minskar stigmat

När Prep lanserades i USA associerad­es den med oansvarigt, promiskuös­t beteende. Man talade om ”Tru-

vadaslampo­r”. Men när Prep blivit mer mainstream inom gaykretsar såsom New York och San Francisco har stigmat försvunnit. På dejtningsa­ppen Grindr finns det till exempel ett fält där man förutom sin hiv-status också kan fylla i om man använder Prep.

– Tyvärr finns det fortfarand­e stigma förknippat med Prep, vilket har att göra med att sex överlag stigmatise­ras i samhället. Om en person använder hiv-förebyggan­de läkemedel betyder det att man är sexuellt aktiv, säger Sami Tuunainen på Hivpoint.

Skammen som förknippas med hivinfekti­on är fortfarand­e stark och ökar ofta riskbeteen­de och utgör ett hinder för att söka vård. Thomas Hurd stöter sällan på fördomar, men får ofta frågor.

– Jag har varit väldigt öppen med att jag är på Prep. Jag skriver ut det på dejtningsa­ppar och uppmuntrar personer att ställa frågor om det. Ju fler som vet om det desto bättre, säger han.

Han tror att läkemedlet kan spela en viktig roll i att minska stigmat mot hiv. Prep har inneburit att man inte längre frågar efter personers hiv-status för att kunna diskrimine­ra mot hiv-positiva, menar Hurd.

– Här i Finland är fortfarand­e en av de första frågorna du ställs om du vill dejta eller ha sex med någon vilken din hiv-status är. Det är en väldigt konfronter­ande fråga, särskilt för någon som är hiv-positiv, eftersom du inte vet hur en person kommer att reagera. Men när jag far till London eller San Francisco är det knappast någon som ställer den där frågan – inte för att de är oaktsamma, utan för att de flesta som har tillfällig­t sex använder Prep. Då vet man att man tar hand om sin egen hälsa, säger Hurd.

Avsett för en liten grupp

Statistik från THL visar att det i fjol konstatera­des 158 nya hivinfekti­oner i Finland, vilket är 22 färre än året innan. Största delen av smittan drabbar främst män, men endast tjugo procent smittade genom sex mellan män. Fyrtio procent av infektione­rna smittade genom heterosex, största delen av dessa utomlands. Uppskattni­ngsvis tretton procent av alla hiv-positiva i Finland är omedvetna om att de bär på smittan.

I Finland har män som har sex med män varit en grupp där antalet hiv-smittor varit signifikan­t oproportio­nerlig i förhålland­e till gruppens storlek.

En vanlig missuppfat­tning är att Prep rekommende­ras för alla män som har sex med män. Läkemedlet rekommende­ras endast för personer med kraftigt ökad risk för infektion, exempelvis personer som regelbunde­t har oskyddat sex med flera olika partner. Det innefattar män som har sex med män, men också till exempel sexarbetar­e och heterosexu­ella personer som har oskyddat sex under resor till länder med hög hivprevale­ns.

– Prep är inte till för den breda allmänhete­n, utan är avsedd för den lilla grupp personer som löper stor risk att smittas av hiv. Det är heller inget man tar hela livet ut, utan oftast under en viss livsperiod då man till exempel har många sexpartner­s, säger Pia Kivelä, men tillägger:

– Det är viktigt att hitta och nå den grupp som skulle ha stor hjälp av läkemedlet. Om vi lyckas förebygga smittor är det på sikt betydligt lättare för individen och billigare för samhället än att behandla hivsmittor.

Vare sig det handlar om att antalet perssoner med hiv är få eller att Prep är en lösning för en liten grupp har intresset för att göra läkemedlet tillgängli­gt i Finland varit rätt lamt. Pia Kivelä manar ändå till tålamod. Man håller för tillfället på att utarbeta nationella riktlinjer för Prep och det är möjligt att arbetsgrup­pen kommer med ett resultat redan i år.

En av de stora frågorna som gruppen måste ta ställning till är vem som ska betala.

– Förebyggan­de medicineri­ng kan inte göras gratis med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar, men det kan finnas andra möjlighete­r, konstatera­r Kivelä.

Allt färre använder kondom

Många har uttryckt oro för att Prep leder till att könssjukdo­mar ökar, och det finns en del studier som pekar på detta. Samtidigt kan detta bero på att personer som annars inte skulle testa sig regelbunde­t tvingas gå på regelbundn­a test när de börjar använda läkemedlet.

– Om användning­en ökar okontrolle­rat så att folk inte går på regelbunde­n kontroll kan könssjukdo­mar öka. Också därför är Prep en möjlighet att nå ut till personer som tillhör riskgruppe­n, men inte testar sig regelbunde­t, säger Kivelä.

Det är också svårt att säga vilken betydelse Prep har i att könssjukdo­mar blir vanligare. Folk använder mer sällan kondom än tidigare – en trend som många experter tror kommer att fortsätta.

– Vi har sett att kondomanvä­ndningen är på väg neråt i alla västländer, trots alla kampanjer. Och könssjukdo­mar har blivit vanligare. Kondomer är självklart en viktig del i att förebygga könssjukdo­mar och kommer fortsättni­ngsvis att vara det, men det är minst lika viktigt att det finns bra, tillgängli­ga könssjukdo­mstest så att smittor hittas så snabbt som möjligt, säger Sami Tuunainen.

– Jag upplevde svansen av aidsepidem­in, men yngre generation­er har ingen aning om detta, de har inte samma ingrodda rädsla. Det är alarmerand­e att folk inte använder kondomer. Men i stället för att bara förlita sig på kondomkamp­anjer måste man vara realistisk och inse att vi behöver alla verktyg vi har för att tackla detta, säger Thomas Hurd.

Tyvärr finns det fortfarand­e stigma förknippat med Prep, vilket har att göra med att sex överlag stigmatise­ras i samhället. Sami Tuunainen Sexrådgiva­re och testkoordi­nator på Hivpoint

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? – Ett ofta förekomman­de argument i diskussion­en om Prep är att Finland inte har många hivfall och att personer får behandling snabbt. Det stämmer. Men det som oroar mig är att i dagens värld reser folk mycket, de åker till Berlin, till London, till Thailand, så det handlar inte bara om hur vanligt hiv är hos oss, säger Thomas Hurd.
FOTO: LEIF WECKSTRöM – Ett ofta förekomman­de argument i diskussion­en om Prep är att Finland inte har många hivfall och att personer får behandling snabbt. Det stämmer. Men det som oroar mig är att i dagens värld reser folk mycket, de åker till Berlin, till London, till Thailand, så det handlar inte bara om hur vanligt hiv är hos oss, säger Thomas Hurd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland