Hufvudstadsbladet

Mera personlig Silvana Imam

Kreativ visionär, antirasist­isk ikon och inspireran­de rappare. Mycket har sagts om Silvana Imam, men i dag bryr hon sig varken om mediernas skriverier eller musikindus­trins krav.

- ANNA LILLKUNG anna.lillkung@gmail.com

Svenska rapparen Silvana Imam har ofta hyllats för sina antirasist­iska och feministis­ka budskap. Men nya albumet Helig Moder är mera personligt än tidigare.

– Förut har jag inte berättat så mycket om mig själv. Jag har berättat om min härkomst och mitt ursprung. Nu är det mer om både topparna och dalarna i mitt liv, säger Imam.

Silvana Imam öppnar en påse nötter i sin barack på Ruisrock. En del av påsens innehåll spiller ut på bordet.

– Oj förlåt. Gud vad jobbig jag är, säger hon direkt.

Det är andra gången den svenska rapparen uppträder i Finland den här sommaren. Under de senaste åren har hon spelat ganska ofta här.

– Det har blivit en grej nu. Finland – gotta go there – it’s fun.

Imams pågående turné är speciell. I maj meddelade hon att hon inte kommer släppa sitt album Helig Moder som planerat, utan endast spela låtarna live. Hon sa då att hon inte vill ställa sig enligt musikindus­trins krav.

– Det är som att skivbolage­n har fått artisterna att tänka att du måste strömmas en viss mängd för att räknas. Du måste strömmas 50 000 gånger i veckan eller vad de nu än säger. Det är stress. Det ger en stress. Och jag tänker inte finna mig i att bli reducerad till det.

Kontakten med publiken ger energi

Imam startade sitt eget skivbolag Naturkraft för två år sedan och får släppa sin musik som hon vill. Hon säger att hon vill träffa sin publik och se deras reaktioner när hon spelar.

– Att spela live är det bästa jag vet. När jag står på scenen lever jag. Du har väldigt hängivna fans. En kompis sa nyligen att det känns som att vara med i en sekt på dina spelningar, på ett positivt sätt. Hur känns det för dig när du lyfter en arm och ett helt publikhav gör detsamma? – Det är intressant att du säger sekt för jag har en rad på nya albumet där jag säger ”Sverige tror att mina ambitioner är en sekt. Världen kan ni snälla ge mig lite mindre stress”. Men det är ju i en negativ bemärkning då.

– Men det går inte att beskriva den känslan i ord. Att se allas händer lyfta. Mina texter verkar ju resonera med dem. Det är något som slår publiken. Vad det är får de personerna tala för. Jag vet inte. Men jag är väldigt nära min musik och mig själv i mitt artisteri. Det är inget skådespel.

Efter många förfrågnin­gar från sina fans har Imam också börjat tänka om angående sitt nya album.

– Jag kanske måste släppa det. För det ska inte vara något elitistisk­t att lyssna på min musik och det kostar ju att gå på konsert.

Struntar i det som skrivs

Imam fick en politisk start på karriären när hon uppträdde på en antirasist­isk demonstrat­ion i Kärrtorp i Sverige år 2013. Efteråt blev hon ofta skildrad och hyllad som en politisk ikon. Hon säger att hon fortfarand­e också är väldigt politisk.

– Vi lever ju i en sjuk värld. Men du har ändå varit tydlig med att du inte vill bli förminskad till att vara en politisk artist? – Ja exakt. Hur förhåller du dig då till den tidigare mediebilde­n? – Jag förhåller mig inte till den, jag skiter i den. Förut gick jag in i den och läste allt och undrade varför de skriver så där. Man jag bryr mig inte nu.

– Om de tycker att jag är en politisk artist kan jag vara det, om de tycker att jag är en visionär, som jag helst vill vara, så perfekt. Om de säger att jag är skit, säg att jag är skit. Jag bryr mig inte för jag får faktiskt påverka, inspirera och hjälpa människor. Jag vet det för att mina fans skriver det till mig.

Under våren släppte Imam låtarna Bulletproo­f Baby och Vikken då, som har politiska och feministis­ka budskap. I Vikken då nämner hon metoo och rappar ”Jag ska ge dem nåt att peka fingret på/ Dom försöker få, kvinnan ligga lågt”.

– Jag lever, jag andas, jag ser vad

Du måste strömmas 50 000 gånger i veckan eller vad de nu än säger. Det är stress. Det ger en stress. Och jag tänker inte infinna mig i att bli reducerad till det.

som händer. Det är min inspiratio­n i den här världen, säger hon om låten. Vilka är dina tankar om aktivism generellt? – Mer aktivism. Det finns ingenting negativt med det förutom att flera bränner ut sig för att de inte orkar längre. Strukturer­na är så jävla tröga.

– Det handlar också om att söka informatio­n och söka sig till källor. Allt det här har suddats ut – i dag är det klickbetes­rubriker som gäller. Folk läser typ tidningen på Twitter. Det är inte sunt.

Mera personlig Silvana

Imam säger att hon alltid gör den musik hon känner för, men Helig Moder är ett mer personligt album än tidigare.

– Förut har jag inte berättat så mycket om mig själv. Jag har berättat om min härkomst och mitt ursprung. Men nu är det mer om både topparna och dalarna i mitt liv. Du har tidigare påpekat att det är viktigt med kärlek till sig själv och att inte bli bitter – hur praktisera­r du kärlek till dig själv? – Så fort jag känner dålig energi från en person eller en grupp går jag därifrån. Jag tar inte sådant. Jag bryr mig för mycket om min egen aura och energi för att förstöras av folk som inte är bra för mig.

I låten Tänd alla ljus sjunger Imam ”säg till ångesten att jag inte känner skuld”. Jag frågar henne hur svårt det är att distansera sig från ångest.

– Jag tycker det är svårt. Ibland vet jag inte vad som är ångest eller till exempel PMS. Vad som är på riktigt eller inte. Men folk runt omkring mig har lättare att se vad det är. De håller mig på banan.

Filmad under tre år

Under det senaste året har Imam inte bara jobbat på ny musik utan också släppt en bok och varit huvudobjek­tet i dokumentär­en Väck mig när ni vaknat. Filmen skildrar tre år av Imams liv och hon såg den själv för första gången på premiären i Göteborg tillsamman­s med 900 andra.

– Det var hemskt att se den där. Jag tycker att det är en jättefin film. De har fångat mycket av det som hände under de tre åren, men det är speciellt att vara den som filmen handlar om.

Dokumentär­en skildrar bland annat Silvana Imams och artisten Beatrice Elis mångåriga förhålland­e. Hon berättar ivrigt att ingenting är jobbigt när man är kär.

– Du kanske slutar äta ett tag och kan inte fokusera på jobbet, men det är bara bra om du är inne i en bubbla och i en person. I dokumentär­en berättar du också att du ett tag var olyckligt kär i Beatrice? – Ja alltså om du är olyckligt kär är det bara dåligt. Det är det värsta jag varit med om. Det är bara hemskt. Men jag fick ju henne till slut.

Imam är förtegen angående vad som händer när hon har turnerat färdigt. Men hon kommer i varje fall inte ta en paus.

– Jag har några projekt. Och en två års plan, säger hon med ett finurligt leende.

På Imams spelning på Ruisrock senare på kvällen står en entusiasti­sk grupp människor framför scenen. De rappar med i låtarna, dansar energiskt och ropar i hänförelse när hon går fram till dem. Imams budskap till fansen är också tydligt.

– Om du har mina värderinga­r är det bara bra. Spring fritt! Kalla det sekt, kalla det kult, kalla det vad du vill. Det är bra värderinga­r.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VILLE-VEIKKO KAAKINEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / VILLE-VEIKKO KAAKINEN
 ??  ??
 ?? FOTO: VILLE-VEIKKO KAAKINEN ?? Imam säger att nya albumet är mer personligt än tidigare. – Förut har jag berättat om min härkomst och mitt ursprung. Men nu är det mer om topparna och dalarna i mitt liv.
FOTO: VILLE-VEIKKO KAAKINEN Imam säger att nya albumet är mer personligt än tidigare. – Förut har jag berättat om min härkomst och mitt ursprung. Men nu är det mer om topparna och dalarna i mitt liv.
 ?? FOTO: VILLE-VEIKKO KAAKINEN ?? – Jag är jättepolit­isk. Vi lever ju i en sjuk värld, säger Imam, som fick en politisk start på sin karriär när hon uppträdde på en antirasist­isk demonstrat­ion i Sverige.
FOTO: VILLE-VEIKKO KAAKINEN – Jag är jättepolit­isk. Vi lever ju i en sjuk värld, säger Imam, som fick en politisk start på sin karriär när hon uppträdde på en antirasist­isk demonstrat­ion i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland