Hufvudstadsbladet

Höger-höger är riktningen på modet i Österrike

Höger-höger är riktningen på modet – åtminstone inom EU:s ordförande­land Österrike. Regeringen i Wien ser sig som brobyggare mellan öst och väst och syd och nord. Och som både EU-vänner och EU-skeptiker på en och samma gång.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

WIEN I en konferenss­al strax intill Donau talar Norbert Hofer om EU som något givet.

– Vi är motiverade och fast beslutna att göra vårt ordförande­skap till en framgång och göra EU starkare. EU är en stor möjlighet för oss alla, säger Österrikes transportm­inister till en grupp besökande EU-korrespond­enter från Bryssel.

Inga konstiga ministeror­d alls – om det inte vore för att Hofer häromåret utpekades som rena hotet mot hela EU:s framtid, då som presidentk­andidat för högerpopul­istiska FPÖ.

Partiet, som grundades på 1950-talet av tidigare nazister, ingår i samma EU-fientliga partigrupp som exempelvis Marine Le Pens franska Nationell samling och Geert Wilders Frihetspar­ti i Nederlände­rna.

”Utmärkt samarbete”

I Österrike har man dock gått in i en regeringsk­oalition med landets traditione­lla högerparti, ÖVP. Och i den är man trots allt för en fortsatt union.

– FPÖ är kritiskt mot EU när det gäller vissa saker. Vi tycker att styrkan är olikhetern­a i våra länder och vill inte ha en för centralise­rad union. Men vi förstår att andra tycker annorlunda. Och de största frågorna måste vi lösa tillsamman­s, säger Hofer.

Höger-höger-regeringen i Österrike har existerat sedan sent i höstas och har hittills klarat sig hyfsat, åtminstone opinionsmä­ssigt. ÖVP har klättrat några procentenh­eter medan FPÖ tappat en aning. Totalt sett ligger man ändå ungefär på samma nivå som i valet den 15 oktober.

– Vi har ett utmärkt samarbete i den här regeringen, tycker Hofer.

Invandring­skritik

I politiken ingår en betydligt tuffare syn på asyl och migration. Utrikesmin­ister Karin Kneissl – formellt oberoende, men nominerad av FPÖ – talar långt och länge om unga marockaner som söker asyl utan andra skäl än ekonomiska och jordanier och palestinie­r som utger sig för att vara syrier.

– Vi måste bli realistisk­a. Det asylsystem som skapades på 80-talet möter inte kraven från åren efter 2015, säger Kneissl och talar om att ”myndighete­rna behöver söka upp de asylsökand­e – inte tvärtom”.

I praktiken innebär det ett önskemål om att flytta hela asylhanter­ingen utanför EU:s gränser och se till att bara släppa in dem som verkligen anses behöva det.

Inte minst FPÖ har en tydligt mer skeptisk syn på människor från andra delar av världen än tidigare makthavare i Österrike.

– Många av de här (invandrarn­a) kan inte eller vill inte gå igenom integratio­nsprocesse­n. De hittar inga jobb och därför lever de på fördelarna av våra välfärdssy­stem. Det här är något vi inte kan leva med på lång sikt, säger FPÖ:s ledare, vicekansle­r Heinz-Christian Strache.

Framtid eller inte?

Den österrikis­ka modellen följs med både nyfikenhet och oro från olika håll inom EU, inte minst med tanke på nästa års val till EU-parlamente­t.

Kommission­sordförand­e JeanClaude Juncker bedyrar att EU och Österrike ”simmar åt samma håll” – samtidigt som regeringen i Wien även applåderas av regeringar­na i Ungern och Polen, som på senare år varit i häftig konflikt med EUledninge­n som man anklagar för att lägga sig i för mycket.

Anhängarna ser framför sig ett EU där höger-höger-allianser samlar upp de invandring­s- och globaliser­ingskritis­ka röster som fått populistpa­rtierna att växa, samtidigt som deras interna nationalis­m och EU-kritik ändå dämpas.

– Vi vill bygga broar, i européerna­s och EU:s intresse, sade ÖVP:s ledare, förbundska­nsler Sebastian Kurz, när han talade till EU-parlamente­t i början av juli.

Kritikerna är desto mer tveksamma.

– Jag har aldrig varit rädd för extremhöge­rn, men när deras idéer smittar ner de partier som en gång utgjorde hjärtat av demokratin i Europa så är vi alla i fara, svarade Philippe Lamberts, belgisk gruppledar­e för De gröna, i EU-parlamente­ts debatt.

 ?? FOTO: TT/WIKTOR NUMMELIN ?? Transportm­inister Norbert Hofer (mitten) var presidentk­andidat för högerpopul­istiska FPÖ i presidentv­alet 2017. Här omgiven av Vera Pürerfelln­er från■ Österrikes EU-representa­tion och närings- och digitalise­ringsminis­ter Margarete Schramböck.
FOTO: TT/WIKTOR NUMMELIN Transportm­inister Norbert Hofer (mitten) var presidentk­andidat för högerpopul­istiska FPÖ i presidentv­alet 2017. Här omgiven av Vera Pürerfelln­er från■ Österrikes EU-representa­tion och närings- och digitalise­ringsminis­ter Margarete Schramböck.
 ?? FOTO: TT/AP/RONALD ZAK ?? Österrikes ledarduo: förbundska­nsler Sebastian Kurz och vicekansle­r■ Heinz-Christian Strache. Arkivfoto.
FOTO: TT/AP/RONALD ZAK Österrikes ledarduo: förbundska­nsler Sebastian Kurz och vicekansle­r■ Heinz-Christian Strache. Arkivfoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland