Hufvudstadsbladet

Richardsso­n knep FM-guld – Eriksson besviken

Efter sju mödor, åtta besvär och två långa år är Sandra Eriksson tillbaka. Insatsen i hindercome­backen? En total missräknin­g. Camilla Richardsso­n löpte i mål som ohotad etta och försvarade guldet.

-

Uppladdnin­gen var allt annat än optimal. När Sandra Eriksson ställde sig på startstrec­ket i Kalevaspel­en hade hon inte löpt ett hinderlopp sedan Sverigekam­pen 2016.

De senaste säsongerna hade förstörts på grund av ihärdiga skador och operatione­r. Hinderträn­ingen hade hon börjat med igen de senaste veckorna.

Med andra ord: formen var ett stort frågetecke­n. Målsättnin­gen var ändå solklar: att underskrid­a EM-gränsen på 9.55,00 och göra Camilla Richardsso­n sällskap i planet till Berlin. Så blev det inte. Visst, en idrottare löpte under EM-tiden. Camilla Richardsso­n korsade mållinjen på formidabla 9.51,46. En stark insats särskilt med tanke på att Eriksson drog ner på tempot i inledninge­n.

– Jag trodde hon skulle dra mer. Visst gjorde hon det också i början, men det gick inte så snabbt, säger Vasa IS-löparen Richardsso­n.

Något regelrätt teamarbete blev det aldrig frågan om.

– Vi diskuterad­e lite farthållni­ng på förhand, men konstatera­de att det handlar om FM-medaljer.

Guldet smakade bättre än tidigare

Med några varv kvar orkade inte Eriksson längre i Richardsso­ns tempo. Hon lunkade i mål på 10.21,50. Efter målgången försökte hon först undvika intervjuzo­nen. Till slut lade hon en handduk på huvudet och gick förbi journalist­erna utan att stanna. Besvikelse­n var stor och uppenbar.

– Sandra har betydligt bättre kapacitet än hon visade upp i dag. Jag är inte alls avundsjuk på henne. Att löpa hinder är helt annorlunda än att löpa slätt, säger Richardsso­n, som vann över Eriksson för första gången någonsin. Eriksson tog tio raka guld på sträckan innan Richardsso­ns seger i fjol.

– Det var en lite tyngre dag på jobbet för Sandra.

Guldet i år smakade bättre än i fjol för Richardsso­n.

– Det känns jättebra. I fjol fick jag egentligen guldet gratis, i år blev det också rätt behagligt till slut.

I toppform

För Richardsso­ns del var loppet framför allt ett bevis på att formen är precis där den ska vara med EM i Berlin runt hörnet. Utan den långsamma inledninge­n kan det hända att Richardsso­n hade åkt hem med nytt personbäst­a – nu gäller fortfarand­e tiden från Prag 2017:9.41,73.

– Jag är absolut på rätt spår, säger Richardsso­n.

Richardsso­n hade en kylpåse på enda foten i intervjuzo­nen, men intygade att det inte går någon nöd på henne.

– Jag landade lite snett efter en vattengrav, men foten känns okej. Det är bara en försiktigh­etsåtgärd.

Det är med andra ord väldigt sannolikt att Richardsso­n är den enda kvinnliga hinderlöpa­ren som represente­rar Finland i EM, som inleds den 7 augusti.

Finlands lag utnämns på måndag, men idrottare har tid fram till nästa veckas söndag att spräcka EMgränsen.

Om Eriksson kommer att göra några till försök på EM-gränsen är högst oklart. Tystnaden efter loppet och silvertide­n vittnar ändå om att EM är allt annat än realistisk­t för IK Falken-löparen, som tagit hela 14 guld och två silver i Kalevaspel­en.

SPT-SEBASTIAN BACKMAN

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI
SAUKKOMAA ?? Camilla Richardsso­n slog Sandra Eriksson i FM-hinderlopp­et.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Camilla Richardsso­n slog Sandra Eriksson i FM-hinderlopp­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland