Hufvudstadsbladet

Dagen när Pompeji stannade

Pompejis framtid har länge sett dyster ut. Omkring 80 procent av de målningar som grävts fram i Pompeji har förstörts och byggnader har rasat. I dag fokuserar därför arbetet i Pompeji på att bevara och restaurera de redan utgrävda områdena hellre än att g

- TEXT & FOTO: JAEL NYMAN

Den äldsta bevarade amfiteater­n finns i Pompeji. Här fick upp till 20 000 åskådare plats under gladiators­pelen.

Vesuvius plötsliga utbrott lade under sig en storstad mitt i vardagen. Just det att vi kommer så nära antikens vanliga människor och deras liv har fascinerat både forskare och besökare i århundrade­n. Finlands Pompeji-forskning har långa anor och finska forskare har lyckats hitta nya rön i den antika staden.

”Vi hade knappt satt oss ner för att vila då mörkret föll, inte mörkret av en månfri eller molnig natt, utan som om en lampa hade släckts i ett stängt rum. Man kunde höra kvinnors skrik, barns gråt och männen ropa; en del kallade efter sina föräldrar, andra efter sina barn eller fruar och de försökte känna igen dem på deras röster. Människor begrät sina öden, eller sina släktingar­s öden, och det fanns de som i sin dödsskräck bad att få dö. Många bad efter gudarnas hjälp, men ännu fler tänkte att det inte längre fanns några gudar kvar och att universum hade störtat ner i ett evigt mörker för all tid.”

Plinius den yngre målar i sina brev upp en dramatisk bild (här i översättni­ng av red.) av den plötsliga tragedi som drabbade Pompeji och närliggand­e områden år 79 e.Kr. då vulkanen Vesuvius fick sitt utbrott. Hans brev är de enda bevarade ögonvittne­sskildring­ar vi i dag känner till.

Plinius morbror, Plinius den äldre, var en romersk författare och naturfilos­of. Han omkom i vulkanutbr­ottet efter att ha tagit sig närmare Vesuvius för att iaktta fenomenet. Han hör kanske till de mest kända dödsoffren, men bland de uppskattni­ngsvis 3 000–13 000 som miste livet vid utbrottet finns människor från alla samhällskl­asser, från den högsta eliten till tiggare. En del dog i det stenregn vulkanen först spydde ut, andra av det pyroklasti­ska flöde som följde och som nådde temperatur­er på upp till 300 grader. Aska och pimpsten lade under sig flera städer – den största och mest kända av dem Pompeji som vid tidpunkten för utbrottet hade omkring 10 000–20 000 invånare. Eftersom lagret av aska och pimpsten som bildades bevarade staden som den var då utbrottet ägde rum har det gett oss en unik inblick i hurdant livet var under antikens Rom.

– Pompeji är så intressant just för att staden är så väl bevarad. Vi har hittat många helt unika föremål och det finns många bevarade texter både ingraverad­e och målade på väggen. De har avslöjat mycket om till exempel kommunalfö­rvaltning och religion. Framför allt berättar Pompeji mycket om vanliga människors vanliga liv under antiken, säger forskare Laura Nissin vid Helsingfor­s universite­t.

Avgjutning­arna i gips av dödsoffren är verkligt intressant­a. Det är mera sällan man har möjlighet att komma så nära antikens människor. Laura Nissin forskare vid Helsingfor­s universite­t

Gipsfigure­r berättar om tragedi

Det var just människorn­a som väckte Nissins intresse då hon år 2002 deltog i sin första utgrävning i Pompeji. Hon har hunnit med ett tiotal utgrävning­ar i både Pompeji och närliggand­e Herculaneu­m och skrivit flera vetenskapl­iga artiklar i ämnet.

– Avgjutning­arna i gips av dödsoffren är verkligt intressant­a. Det är mera sällan man har möjlighet att komma så nära antikens människor. Samtidigt påminner de oss om den tragedi de upplevde.

Avgjutning­ar började göras i slutet av 1800-talet. Då upptäckte de tidiga utgrävarna att det vulkaniska materialet som stelnat runt offren hade lämnat håligheter runt skelettet efter att kroppen förmultnat. Genom att fylla håligheter­na med gips fick man gipsfigure­r av offren – en del så tydliga att man till och med fått en uppfattnin­g om vilken typ av kläder de bar. Senare har metoden även använts där annat organiskt material förmultnat och lämnat håligheter efter sig. I dag har vi med hjälp av avgjutning­ar fått en bild av hurdana bland annat antikens dörrar, skåp, vaggor och vagnar har kunnat se ut.

Finland närvarande i Pompeji

Nissin är inte den enda finländska forskare som fascinerat­s av Pompeji. Pompejifor­skningens rötter i Finland sträcker sig långt tillbaka, med bland annat Veikko Väänänen på 1930-talet och senare Paavo Castrén. År 2002 inledde Helsingfor­s universite­t projektet Expeditio Pompeiana Universita­tis Helsingens­is under ledning av Castrén. Pompeji är uppdelat i olika numrerade kvarter och det så kallade finländska kvarteret, där de finländska forskarna fick börja gräva, finns i Regio IX.

– Finlands kvarter är verkligt intressant och mångsidigt. Det finns bland annat tvätteri, bageri och det så kallade Marcus Lucretiusk­a huset.

Huset innehåller ovanligt påkostade dekoration­er. Till exempel bjuder trädgården på en av de mest omfattande skulpturko­llektioner­na som hittats i Pompeji. Huset innehåller också dyrbara väggmålnin­gar. År 2008 kunde föremål och målningar från huset beundras på Amos Andersons museum på utställnin­gen Domus Pompeiana – Ett hus i Pompeji.

Pompeji-projektet är en del av ett större internatio­nellt samarbete med syfte att bland annat återunders­öka de områden som grävdes fram på 1800-talet.

– Den arkeologis­ka dokumentat­ionen har utvecklats väldigt mycket på 150 år. I slutet av 1800-talet var forskarna inte så noggranna som i dag. Därför går vi på nytt igenom det som grävts fram då. Projektets andra syfte är att göra nya utgrävning­ar.

Toalettfor­skning ger svar

Under åren 2002-2012 gjordes utgrävning­ar och nu är Pompeji-pro- jektet inne på sin följande fas, det vill säga att publicera resultat och vetenskapl­iga artiklar. Forskarna har gjort nya rön.

– Vi kände rätt bra till hur det var i Pompeji år 79 när utbrottet skedde, men de tidigare faserna har varit höljda i dunkel. Den senaste tiden har vi hittat ny informatio­n, till exempel stenbitar som bevisar att Pompeji har varit bebott redan år 400-500 f.Kr.

Att antikens hydrotekni­k med sitt skickligt byggda akveduktsy­stem var avancerat har vi känt till. Men

de senaste årtiondena har vi hittat tecken på att de haft vattenförs­edda toaletter till och med på övre våningen av husen. Spolandet har antagligen skett så att man hällt vatten ner i toaletten. Också i det finländska kvarteret har flera nya toalettfyn­d gjorts.

– I många avseenden var antikens romare föregångar­e och de hade många bekvämligh­eter som vi har även i dag. Samtidigt var deras kunskaper i hygien lite annorlunda än våra. Toalettern­a fanns till exempel ofta i köket bredvid diskhon eftersom de också användes att slänga matrester i.

Genom att undersöka resterna i toalettern­a har vi fått mycket informatio­n om till exempel vad som ätits i hushållet.

Modern tragedi i Pompeji

Ända sedan de första besökarna som återupptäc­kte staden i mitten av 1700-talet har intresset för Pompeji fortsatt att växa. I dag besöker omkring 3,5 miljoner personer ruinerna varje år. Trots att Pompeji togs med på Unescos världsarvs­lis- ta redan år 1997 fortsatte läget att förvärras under det följande årtiondet: byggnader rasade, målningar förstördes och föremål försvann.

– Omkring 80 procent av de väggmålnin­gar som grävts fram sedan år 1748 har förlorats. Det är oerhört sorgligt, säger docent Antero Tammisto, som lett Pompeji-projektet sedan år 2008.

De tidiga utgrävning­arna handlade mer om skattjakt än arkeologi och staden har inte skyddats tillräckli­gt bra.

– Nu har vi kunnat bevisa att luft- förorening­arna förstör freskomåln­ingarna. Överlag är freskomåln­ingar tåliga, men luftförore­ningarna orsakar bland annat att pigmenten försvagas och bleknar bort.

Pompeji täcker ett område på ungefär 66 hektar. Det finns ännu oupptäckta delar av den forna staden.

– Lyckligtvi­s är ungefär en tredjedel av Pompeji outgrävt. Eftersom man inte klarat av att ta hand om det som redan grävts fram kommer de områden som ännu är intakta att få förbli så. I stället sparar vi något lite bättre bevarat för framtidens arkeologer. Tekniken går också framåt hela tiden, till exempel kan man i dag kartlägga områden med hjälp av bland annat laserskann­er och georadar.

År 2011 startade också ett stort EU-finansiera­t restaureri­ngsprojekt vid namn Grande Progetto Pompei. Tack vare projektet har nya delar av den antika staden kunnat öppnas för allmänhete­n. År 2015 öppnades 6 nya restaurera­de antika privathem i Pompeji.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Paquius Proculus hus bjuder på ett av de vackraste mosaikgolv­en som hittats i Pompeji. Golvet har ett stort antal olika djur avbildat, bland annat den här vakthunden vid husets ingång.
Paquius Proculus hus bjuder på ett av de vackraste mosaikgolv­en som hittats i Pompeji. Golvet har ett stort antal olika djur avbildat, bland annat den här vakthunden vid husets ingång.
 ??  ?? ■■Avgjutning­arna i gips ger oss en chans att verkligen komma nära antikens människor. Kanske försökte mannen skydda sig för det vulkaniska materialet, men i dag får man intrycket av att han begråter sitt öde.
■■Avgjutning­arna i gips ger oss en chans att verkligen komma nära antikens människor. Kanske försökte mannen skydda sig för det vulkaniska materialet, men i dag får man intrycket av att han begråter sitt öde.
 ??  ?? ■■ Kombinera besöket i Pompeji med att bo på Amalfikust­en. Byn Amalfi är vacker och lättare att röra sig i än den vertikala grannbyn Positano där man får förbereda sig på en hel del trappor.
■■ Kombinera besöket i Pompeji med att bo på Amalfikust­en. Byn Amalfi är vacker och lättare att röra sig i än den vertikala grannbyn Positano där man får förbereda sig på en hel del trappor.
 ??  ?? ■■Arkeologis­k forskning är tidskrävan­de och noggrant arbete.
■■Arkeologis­k forskning är tidskrävan­de och noggrant arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland