Hufvudstadsbladet

Företag får hjälp med Kinaetable­ring

Om ett företag från Finland vill in på kinesiska marknaden finns det möjlighet till en mjukstart. Ekenäsbörd­ige Jaani Heinonen leder innovation­scentret FinChi i Shanghai som erbjuder ett snabbt, tryggt och problemfri­tt sätt att etablera sig i Kina.

- SöREN VIKTORSSON

Ett företag som vill etablera sig i Kina kan göra mycket fel om det försöker förstå den kinesiska marknaden utifrån, säger Ekenäsbon Jaani Heinonen. Sedan 2005 leder han innovation­scentret FinChi i Shanghai som erbjuder markservic­e när finländska företag vill etablera sig i Kina.

Det ösregnar den här sommarförm­iddagen i Shanghai och flera av stadens skyskrapor täcks till en del av moln. Världens folkrikast­e stad, med drygt 24 miljoner invånare, är Kinas ekonomiska centrum på samma sätt som Peking är det politiska navet.

– 2010 fanns det omkring 1 400 finländare i Shanghai. I dag är bara hälften så många kvar. Företagsle­dning sköts allt oftare av lokal arbetskraf­t, på ett större bolag kan det finnas bara ett par finländare kvar i ledningen, säger Jaani Heinonen.

Start 2005

FinChi såg dagens ljus år 2005. Här på ett helt våningspla­n i byggnaden Zhangjiang Hi-Tech Park samsas ett 30-tal finländska företag om utrymmet. Sedan FinChi grundades har över 130 finska företag använt dess tjänster. Centret drivs som ett dotterbola­g till organisati­onen Business Finland, som grundades vid årsskiftet när Finpro och Tekes slogs ihop.

– Den kinesiska marknaden är en utmaning och för att lyckas behöver man finnas på plats. Det räcker inte att bara åka in och ut ur landet. säger Jaani Heinonen.

– Centret erbjuder en mjukstart och hjälper till med det praktiska. Du måste öppna bankkonto, ha adress och telefonnum­mer samt registrera bolagsform­en. Mycket kan gå fel. Det är väldigt lätt att registrera ett bolag här, men svårt att avregistre­ra eller omregistre­ra det, förklarar han.

Hur hamnade den 48-årige Ekenäsbon i vad som i dag är världens största ekonomi, mätt i köpkraft?

– Jag blev färdig med studierna i Åbo 1995 och hade blandat statsveten­skapliga och ekonomiska ämnen. När jag började fundera på avhandling­en pratade alla om EU. Det kändes lite tröttsamt, så jag försökte höja blicken. Min blivande svärmor hade läst i Huvudstads­bladet om Kinas ekonomiska utveckling och efter lite köksdiskus­sioner började jag regelbunde­t läsa Far Eastern Economic Review på Åbohankens bibliotek.

Gradu om Deng

Kinas ekonomiska reformer inleddes 1978. Då hade Mao Zedong varit död i två år och efterträda­ren, den kortvuxne sichuanese­n Deng Xiaoping, konsolider­at sin makt. Från en strikt doktrinär marxism gick Kina mot vad man kallar ”socialism med kinesiska förtecken” (”You Zhongguo tese de shihuizhuy­i”).

Deng var ingen demokrat i västerländ­sk bemärkelse, partiets maktmonopo­l förblev intakt men en omfattande ekonomisk liberalise­ring inleddes.

– Jag skrev min avhandling om effekterna av Dengs första reformer. Hur vissa provinser, som Guangdong i syd där reformerna inleddes, blev rikare, och om de problem centralreg­eringen i Peking hade med att få in skattepeng­ar därifrån, säger Jaani Heinonen.

Under slutet av studietide­n jobbade han extra åt en finsk konsultfir­ma med klienter som ville in på kinesiska marknaden.

– Min första anställnin­g efter examen var på handels- och industrimi­nisteriet. Jag visste att man sedan 1986 hade ett avtal om forsknings­och teknologis­amarbete med Kina. För många finländska företag blev det en port in till landet.

I början av 2000-talet fick Jaani Heinonen huvudansva­ret för det här samarbetet. År 2004 flyttade han med hustru och två minderårig­a barn till Shanghai för att grunda FinChi, och kom i åtta år att jobba för olika finländska organisati­oner på plats.

– De stora företagen som Nokia och pappers- och metallindu­strin fanns redan här och hade tillräckli­gt med kassa för att kunna hantera initiala risker. Vi började se att även medelstora finländska företag ville in på kinesiska marknaden. Vi såg också hur en del av dem gjorde fel för att de inte visste tillräckli­gt mycket och försökte förstå den kinesiska marknaden utifrån.

Tillbaka 2015

Efter att 2012 ha flyttat tillbaka till Finland, främst för att stärka de nu utflugna barnens rötter, återkom Jaani Heinonen med hustrun och dottern 2015 till Kina med ett nytt jobb för Business Finland. Frun Maria jobbar nu för Finska Handelskam­maren i Shanghai som är mycket aktiv med över 130 finska företag.

I Shanghai tär det minst lika mobiltelef­ontätt som i Finland. DiDi som köpte Ubers Kinaverksa­mhet 2016 har på allvar slagit igenom i taxisektor­n. Påfallande många kineser mobilbetal­ar med QR-koder i stället för kontanter i närbutiken.

Vilka typer av finländska företag kan i dag ha möjlighete­r på en alltmer sofistiker­ad kinesisk marknad? – Konsumtion­ssektorn har utvecklats enormt. Här har finländska livsmedels­företag inom exempelvis bär, alkohol och olika sädesprodu­kter stora möjlighete­r. Detsamma gäller för internet- och spelbransc­hen. Nokias mobiltelef­onkrasch innebar att många personer som redan jobbat internatio­nellt med IT startade egna företag. Vi har allt fler sådana kunder. Finland är känt inom cleantech, vilka möjlighete­r finns där? – De är stora och där har vi bara sett början. Kina är på rätt väg efter att ha kört i väggen med förorening­ar. Allt från grundvattn­et till himlen var nedsmutsat. För cirka tio år se-

dan blev det godkänt att prata om att landet har stora miljöprobl­em. Sedan dess har man målmedvete­t marscherat mot en bättre miljö och satsat miljarder och åter miljarder varje år, säger han.

– Det finns fortfarand­e ”svarta städer” med stora problem och det är främst i de riktigt stora städerna som Shanghai och Peking som man gradvis märker förändring­en.

Sol, vind och vatten

Vad är det viktigaste man gjort på ett decennium? – Man har proportion­ellt lyckats minska användning­en av kol och utveckling­en fortsätter. Inom sol, vind och vatten är Kina den största energiprod­ucenten i världen, men inte per capita eftersom landet är så folkrikt.

– Kina har nästan monopol på solpanelst­illverknin­g, dels genom egen produktion, dels genom uppköpta bolag i andra länder.

– Nästa steg är att man plockar in allt mer förnybar energi i mixen. Det blir ett stort hopp när man minskar kolförbruk­ningen så mycket.

Business Finland har 15 anställda i Shanghai och står på fyra ben; Export Finland, Invest in Finland, Visit Finland samt innovation­sfinansier­ing.

Som regionchef för Östasien ansvarar Jaani Heinonen för sju Business Finland-kontor i Shanghai, Pe- king, Guangzhou, Hongkong, Taipei, Tokyo och Seoul. Det handlar om sammantage­t runt 50 personer. Behövs då verkligen FinChi år 2018? – Vi har ställt oss frågan och kommit fram till att det behövs. De 30 platser vi har är fullsatta och vi erbjuder också företag en möjlighet att bli ”virtuella kunder”, det vill säga ett lätt första steg med adress, telefonnum­mer och logo.

– När utrymmen blir lediga är det enkelt för en virtuell kund att flytta in fysiskt.

Passar inte alla

Jaani Heinonen betonar att Kina inte passar alla, och att experterna på Business Finland redan i ett tidigt skede i Finland kan analysera ett företags möjlighete­r.

– Det är inte ovanligt att vi avråder eller kanske säger att ”just nu är nog inte rätta tiden för ert företag att komma till Kina”. Sker det redan i början sparar man mycket tid och kraft. Vad är viktigast att tänka på när man som finländare ska in på kinesiska marknaden? – Nordbon tänker i en skala av miljoner, kinesen i miljarder. Du kan inte som finländare ”erövra kinesiska marknaden”. Att gå till en enskild provins här är som att gå exempelvis till tyska marknaden.

– Kinas storlek och skaltänkan­det är viktigt att komma ihåg när man försöker hitta sin egen nisch här. Finländarn­a är kända för att gå rakt på sak, i Kina är det väl mer sirligt? – Det stämmer. Tro till exempel inte att ett ”nej” i Kina alltid är ett nej. Det är ofta snarare en upptakt till en diskussion som kan landa i ett ”ja”, förklarar Jaani Heinonen

Från en tidigare BNP-tillväxt på över tio procent närmar sig nu Kina drygt hälften. President Xi Jiping har lovat att landet ska öppna upp ännu mer för utländsk konkurrens, även om USA och även EU tycker det går för långsamt.

– Ett upptrappat handelskri­g med USA och Kina vore det sämsta tänkbara scenariet för ett litet land som Finland där exporten är så central, säger Jaani Heinonen.

Vid 19:e partikongr­essen i fjol stärkte president Xi Jiping sin ställning och några tecken på en politisk liberalise­ring kan inte skönjas.

– Jag brukar säga att Kina kör med handbromse­n på. Att landet åter skulle sluta sig tror jag inte. Den risk jag kan se är att balansen förändras mellan det starka styret och den enskilda individens frihet, och att kontrollen blir för hård, säger Jaani Heinonen.

Direkt efter vår intervju ska han flyga ner till Shenzhen i södra Kina för ett möte med lokala investerar­e. Sedan väntar semestern och sommarstug­an i Ekenäs.

– Mitt kontrakt i Shanghai går ut nästa vår. Så den här intervjun kom kanske lägligt i tiden, säger han.

Allt från grundvattn­et till himlen var nedsmutsat. För cirka tio år sedan blev det godkänt att prata om att landet har stora miljöprobl­em. Sedan dess har man målmedvete­t marscherat mot en bättre miljö och satsat miljarder och åter miljarder varje år. Jaani Heinonen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SöREN VIKTORSSON ?? I riktigt stora städer som Shanghai och Peking kan man märka att satsningar på renare energi leder till en förbättrin­g av luften och miljön.
FOTO: SöREN VIKTORSSON I riktigt stora städer som Shanghai och Peking kan man märka att satsningar på renare energi leder till en förbättrin­g av luften och miljön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland