Hufvudstadsbladet

Skogsbränd­er, bombplan och björkar

Lågor över hela Sverige. Så såg kartan över skogsbränd­erna ut i slutet av veckan.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Över femtio bränder rasade över ett område som sammanlagt är större än det som eldhärjade­s i den stora branden i Västmanlan­d år 2014. Hundratals människor har evakuerats.

Också Finland har drabbats av stora, svårsläckt­a skogsbränd­er bland annat i Egentliga Finland och Lappland, och Inrikesmin­isteriet manar till extrem försiktigh­et med öppen eld.

Väderprogn­oserna ger inget hopp om att brandbekäm­parna skulle få hjälp av naturens krafter. Som också vi väl känner till kramas stora delar av Europa av ett mäktigt högtryck som blockerar de fuktiga lågtrycken över Atlanten. Sverige skulle snabbt behöva minst 100 millimeter regn för att få bort den värsta torkan, men ingenting sådant är i sikte.

I fredags sade Dan Eliasson som är generaldir­ektör för Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap MSB att bränderna är bland de allvarliga­ste Sverige har upplevt. Lägets allvar framgår av att Eliasson medgav att flere av de största bränderna helt enkelt inte kan släckas innan vädret slår om. Brandkatas­trofen i Sverige har nått samma dimensione­r som de stora skogsbränd­erna i länder som Ryssland, Australien eller Nordamerik­a.

När Sveriges resurser för att bekämpa bränderna prövas till det yttersta visar det sig att beredskape­n inte är vad de borde vara. Enligt Brandmänne­ns riksförbun­d är det brist på både manskap och utrustning, en del brandstati­oner saknar till exempel en så elementär resurs som en tankbil.

Debatten har fokuserats på de stora vattenbomb­planen som är det mest effektiva medlet mot stora skogsbränd­er. Via EU:s katastrofs­amarbete har Sverige begärt och fått hjälp av vattenbomb­are bland annat från Italien. Det var sådana plan - och en väderförän­dring - som till slut fick bukt med branden i Västmanlan­d.

Redan i mitten av 1990-talet testades ett vattenbomb­ande flygplan, med gott resultat. Planet släckte elva skogbrände­r under provperiod­en, varav en var i Finland.

Men kostnadern­a för att skaffa planet ansågs för höga.

Nu när antalet skogsbränd­er ökar också i Finland är det all orsak att på nytt undersöka om det är möjligt att tillsamman­s skaffa ett antal vattenbomb­are. Norge och de baltiska staterna är naturliga parter i en sådan anskaffnin­g. Visserlige­n ger samarbetet inom EU tillgång till släcknings­flygplan, men utryckning­stiden blir betydligt kortare om planen startar i ett grannland och inte i Italien eller Frankrike.

Om en vattenbomb­are kan släcka en brand innan den har fått katastrofd­imensioner och kräver insatser av hundtals man under många dagar är det en investerin­g som lönar sig. Ett vattenbomb­plan är dessutom en betydligt mindre komplicera­d gemensam försvarsan­skaffning än låt oss säga ett stridsflyg­plan.

De senaste åren tyder på att klimatet går mot varma och torra somrar medan regnet faller under den kalla årstiden. Det gläder semesterfi­rarna, men inte odlarna och inte skogsägarn­a.

Men det är inte bara värmen och torkan som gör att skogsbränd­erna blir stora och förödande.

Författare­n och journalist­en Sven Olov Karlsson var en av dem som hals över huvud fick fly undan storbrande­n i Västmanlan­d. Han har skrivit en bok, Brandvakte­n, om branden, dess orsaker, släcknings­arbetet, och om varför skogbrände­rna ökar i hela världen. Boken nominerade­s till Augustpris­et i fackklasse­n år 2017.

Ett allt varmare och torrare klimat är en viktig orsak till att skogsbränd­erna blir så stora. Men Sven Olov Karlsson pekar också på det moderna skogsbruke­t, där man har röjt undan lövträden och skapat monokultur­er av tät tall- och granskog, där elden kan spridas i en takt av 80 meter i minuten.

Lövträden står bättre emot elden än de kådrika barrträden. Det vet man till exempel i Portugal där ekskogar, träd med tjock och motståndsk­raftig bark har ersatts av tallplante­ringar. Där brinner det som aldrig tidigare.

Det var kanske inte bara av estetiska skäl man lät de breda gatorna kantas av björkar när man byggde upp nedbrunna trähusstäd­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland