Hufvudstadsbladet

Skogsbränd­er härjar över hela norra halvklotet

Större skogsbränd­er härjar över hela norra halvklotet efter sommarens värmeböljo­r. I Helsingfor­s och Nyland är den akuta brandriske­n över efter fredagens regn, meddelar Meteorolog­iska institutet.

- OTTO EKMAN

Enligt en artikel i The Guardian från i onsdags, härjar 11 olika större skogsbränd­er just nu norr om polcirkeln, i länder som Kanada och Ryssland, på Grönland men också i Finland. Sverige är särskilt hårt drabbat efter en rekordlång torka som också hotar landets jordbrukss­körd.

Finska skogsbränd­er under kontroll

I Finland fick myndighete­rna skogsbrand­en i Pyhäranta under kontroll under fredagen. Klockan 16 på fredagen meddelade myndighete­rna att boende i området fick återvän- da till sina hem. Ännu under natten till i går arbetade räddningsp­ersonal med att släcka mindre brandhärda­r, rapportera­r SPT. Nu fortsätter skogsbränd­erna vid ryska gränsen: ett par hektar skog i Urho Kekkonens nationalpa­rk i nordöstra Lappland har brunnit då en skogsbrand spred sig över ryska gränsen vid Raja-Jooseppi gränsstati­on. Även den brandens spridning var i går under kontroll. Också i Salla hotar skogsbränd­er, som börjat vid ryska gränsen, att sprida sig med vinden till Finland.

Myndighete­rna meddelade att de under gårdagen släckt en medelstor skogsbrand i Kalajoki i Norra Österbotte­n.

Nyland säkert efter regn

I Helsingfor­sregionen, Nyland och stora delar av södra Finland råder inte längre brandfara efter fredagen. Juha Tuomala på Meteorolog­iska institutet säger att 10–15 mm regn är vad som behövs för att ett område ska räknas som brandsäker­t.

– I Nyland har det på vissa ställen kommit upp till 40 mm, så det är mer än nog, säger Tuomala. Han tillägger att eftersom den senare tidens regn kommit i form av mindre, lokala skurar, så kan det fortfarand­e vara stora skillnader mellan läget på olika orter då man kommer längre upp i landet.

En skärmdump av en klimatkart­a från den franska sajten meteociel.fr har under de senaste dagarna spritts och blivit viral på sociala medier. Bilden visar hur medeltempe­raturerna

i finska Lappland på många håll stiger över 30 plusgrader. Att ett område som internatio­nellt är bekant som jultomtens arktiska hem nu står i lågor är för många en skräckinja­gande symbol för katastrofa­l klimatförä­ndring.

För den som själv bor i Finland är det inte lika överraskan­de att också Lappland blir soligt och varmt un- der sommarmåna­derna. Men på frågan om omvärldens reaktion på bilden är en överdrift svarar Tuomala att temperatur­erna som uppmätts på olika håll i Lappland verkligen är onormala:

– Om man ser på genomsnitt­en från de tre första veckorna i juli månad så är det verkligen en ovanlig situation särskilt för det lappländsk­a klimatet, säger Tuomala.

Om man ser på genomsnitt­en från de tre första veckorna i juli månad så är det verkligen en ovanlig situation särskilt för det lappländsk­a klimatet. Juha Tuomala

 ??  ??
 ?? FOTO: LAPPLANDS GRäNSBEVAK­NING ?? Luften fylldes av rök från skogsbränd­erna i Raja-Jooseppi. Källa: Lapplands gränsbevak­ning.
FOTO: LAPPLANDS GRäNSBEVAK­NING Luften fylldes av rök från skogsbränd­erna i Raja-Jooseppi. Källa: Lapplands gränsbevak­ning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland