Hufvudstadsbladet

Gamla motsättnin­gar

-

●●Malis konflikt förklaras ofta med gamla motsättnin­gar mellan grupper i landets södra och norra delar. Konflikten startade den 17 januari 2012 då tuareggeri­llan MNLA i norra Mali gjorde uppror mot regeringsa­rmén. Gerillan erövrade tre av landets norra provinser och utropade en oberoende nation, Azawad i norr.

●●Inom den statliga armén var man besviken på att de inte fått vapenkraft nog att bekämpa gerillan, och svarade med att i mars 2012 genomföra en regeringsk­upp där president Amadou Toumani Touré störtades. Armén lyckades dock inte slå tillbaka MNLA-gerillan i norr, som tvärtom stärkte sin ställning i regionen. Efter hand manövrerad­es MNLA ut av väpnade islamistgr­upper som Ansar al-Din och Aqim vars mål är att göra landet till en stat med sharialaga­r.

●●När dessa avancerade söderut mot Bamako ingrep fransk och västafrika­nsk militär och drev ut islamistge­rillan i öknen. I slutet av januari 2013 återtar franskledd­a styrkor kontrollen över Gao, Timbuktu och Kidal – de tre stora städerna i norr som varit i rebellerna­s kontroll.

●●Säkerhetsr­ådet godkände i april samma år skapandet av FN:s mångdimens­ionella integrerad­e stabiliser­ingsstyrka i Mali (Minusma).

●●Ett fredsavtal slöts i juni 2013 med tuaregrebe­llerna och i juli hade läget stabiliser­ats så att det blev möjligt att arrangera presidentv­al. Presidentv­alet genomförs i två omgångar och sedan september 2013 är den förre premiärmin­istern Ibrahim Boubacar Keïta, ledare för partiet Samling för Mali, landets president.

●●Under de senaste åren har konflikten mellan tuareggeri­llan och de väpnade islamistgr­upperna eskalerat och resulterat i gisslandra­mer och självmords­dåd, FN-trupper har också angripits.

●●Extremisla­mister anklagas för flera massakrer på civilperso­ner i norra Mali. I den senaste dödades 17 personer, många av dem äldre som brändes ihjäl i sina hem. Den 26 och 27 april dödades sammanlagt 43 personer, varav många kvinnor och barn, i två anfall. Attackerna uppges vara hämndaktio­ner för de anfall mot jihadister som väpnade tuareggrup­per ska ha genomfört. Källor: Utrikespol­itiska institutet i Stockholm, Wikipedia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland