Hufvudstadsbladet

Man kan inte tala om fri vilja i fråga om nikotinber­oende orsakat av snus

- GÖRAN LINDÉN med.lic. Helsingfor­s

BEROENDE Theo Herold från Uppsala har i två debattinlä­gg i den här tidningen förklarat sig vara extremt marknadsli­beral och nyliberal och att han i enlighet med den här filosofin tycker att Finland borde göra som Sverige: tillåta fri snusförsäl­jning. Vi är enligt honom fullvuxna människor, som kan ta våra egna beslut och bära vårt eget ansvar.

Poängen är ändå att nästan ingen fullvuxen människa medvetet börjar snusa, väl medveten om riskerna.

Det är yngre tonåringar som börjar röka cigarrette­r eller snusa och utan att de förstår följderna. Mycket snabbt uppstår ett beroende som tyvärr ofta blir livslångt.

Snus ger ett ännu starkare nikotinber­oende än cigaretter. Att då tala om fri vilja är nog närmast att skämta.

Herold skriver att de länder som har de minst tobaksrela­terade cancerfall­en är Sverige och Norge. Han lämnar bort att det här beror på att alkoholkon­sumtionen är betydligt lägre i de här länderna än till exempel i Finland. I de här cancersjuk­domarnas riskpalett har alkoholen en stor andel.

Svenskarna påstår att deras snus som tillverkas med en fermenteri­ngsmetod inte orsakar cancer i munhålan. Det här snuset har funnits på marknaden endast några tiotal år och har under den här tiden fått många trogna nikotinber­oende

Poängen är ändå att nästan ingen fullvuxen människa medvetet börjar snusa, väl medveten om riskerna. Det är yngre tonåringar som börjar röka cigarrette­r eller snusa och utan att de förstår följderna.

användare.

För att kunna påstå att Sveriges fermentera­de snus inte orsakar muncancer krävs en uppföljnin­gstid på minst 40 år.

Till exempel munkirurge­n Jan Frietsch vid Uppsala Akademiska Sjukhus har publicerat sådana här långtidsun­dersökning­ar som påpekar riskerna.

Det faktum att det finns tiotals kända carcinogen­er i snus borde få folk att begripa att snus inte är ofarligt. Jag kan också upplysa Herold om att muncancer anses vara den mest infernalis­ka och smärtsamma sjukdom en människa kan råka ut för.

Till sist: Herold hittar inga ekonomiska argument som talar för det system vi har i dag med snusimport­förbud. Visst finns det argument: till exempel den som blir nikotinber­oende lägger ut 3 0004 000 euro per år på sitt beroende. Under en livstid blir det 150 000-200 000 euro. När vi vet att det är de lägst utbildade med de lägsta inkomstern­a som fastnar i det här beroendet vill jag påstå att det har ekonomisk betydelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland