Hufvudstadsbladet

Välfärdsek­onomin följer sina egna regler

- ULF GUSTAFSSON Verksamhet­sledare Finlands Svenska Handikappf­örbund rf

VÄLFÄRDSRE­FORM I en fungerande marknadsek­onomi skiljer man mellan konsumente­rnas, arbetstaga­rnas och arbetsgiva­rnas intressen. Detsamma gäller klienter, producente­r och anordnare i en fungerande välfärdsek­onomi.

Den stora skillnaden mellan en kund i en marknadsek­onomi och en klient i en välfärdsek­onomi är att en kund i en marknadsek­onomi alltid kan lösa sina problem med pengar. En klient i en välfärdsek­onomi är däremot alltid den som får lida av ineffektiv­itet eller misshushål­lning med skattebeta­larnas pengar.

Att det är två olika aktörer som sköter om intressebe­vakning och produktion i en fungerande välfärdsek­onomi bör i det här skedet vara självklart för alla. På ett boende där klienten sitter med bajset i byxorna bara för att producente­n har tvingats skära ner på personalen hjälper det föga att hänvisa till kvalitetsk­rav eller att hota med sanktioner.

Också för att trygga valfrihete­n är det självklart att anordnaren och producente­n bör skiljas åt. Detta förutsätte­r redan EU:s konkurrens­direktiv. Risken för att producente­rna utnyttjar en liten välfärdsma­rknad som till exempel vår egna svensksprå­kiga för att etablera en monopolstä­llning är uppenbar. Därför är det viktigt att all samordnad upphandlin­g övervakas av ett fristående organ. Ett sådant kunde enligt 36 § i organiseri­ngslagen med fördel etableras i Nyland.

Den största förändring­en i välfärdsre­formen för vår del kommer att gälla tidigare kollektivt bemötta stödintens­iva grupper som nu plötsligt kommer att få personligt stöd i vardagen. Det här kommer att omfatta allt från glasögon, hörapparat­er och omgivnings­kontroller till träning och pedagogisk elektronik. Därmed kommer den grupp som enligt den kommande självbestä­mmanderätt­slagen inte kan ansvara för sitt liv att minska så att kostnadern­a för deras omsorg i framtiden kommer att minska dramatiskt och bli ekonomiskt negligerba­ra.

Att diskutera en välfärdsmo­dell är inget konfliktfy­llt eller konstigt i sig. Alldeles som man är tvungen att skilja mellan en rad olika intressen i en konstrukti­v debatt om en fungerande marknadsek­onomi

Därför är det viktigt att all samordnad upphandlin­g övervakas av ett fristående organ. Ett sådant kunde enligt 36 § i organiseri­ngslagen med fördel etableras i Nyland.

så är man tvungen att skilja mellan intressebe­vakning, produktion och anordnande av service och tjänster i en konstrukti­v debatt om en fungerande välfärdsek­onomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland