Hufvudstadsbladet

Är vi modiga nog?

-

Världens mest uppmärksam­made statschefe­r förenas av att de är antidemokr­ater i ord och handling. Vladimir Putin har inte en tanke på att utveckla Ryssland genom att släppa fram element som måste till om man vill maximera den demokratis­ka halten: folkrörels­er, oberoende medier, den institutio­nella opposition­en och kulturen i vid mening.

Donald Trump är så kroniskt svag i sin självbild att han delar Putins intresse av att inte maximera insatsen av demokratin­s hela potential.

Putin och Trump agerar per samma idé men av olika orsaker. Trump kompensera­r personliga brister, Putin anser att hans nation föraktas. Det senare är vanligare i historien, det förra unikt för en makt som definierar sig som ledande.

Fenomenen Trump & Putin är inte snabbt övergående. Putin finner vägar att styra också efter att han förlorat de konstituti­onella förutsättn­ingarna. Och republikan­erna ställer sitt Grand Old Party framför nationen.

Om vi fortfarand­e vill hävda att den europeiska tillämpnin­gen av demokratin har den största potentiale­n kan alltså läget te sig prekärt.

En del av oss tröstar sig med att ösa invektiv. Nyligen hänvisade en skribent i en finlandssv­ensk dagstidnin­g till ”den självbelåt­na dåren” Trump och drog därefter en lans för den nödvändiga toleransen.

Den toleranspa­radoxen är inte ny. Den har gått igen i decennier av debatt om kvinnliga präster, om homosexuel­las rättighete­r, eller om minoritete­r överlag. I stället för att punktera värdet på argumenten har man ifrågasatt människovä­rdet.

Den som har fel har så fel att han eller hon förlorar rätten till sin åsikt.

Timo Soinis synd nyligen var kanske inte att han uttalade sig under ”fritid” i Kanada? Han hade fel åsikt i abortfråga­n.

När det flockas kring hårda värden pekar vi finger mot politiker som sticker ut. Men när vi hatar Trump förstorar vi symtomet och förminskar vår egen roll. Nämligen: Är inte varje hatord av oss medborgare ett slags fullmakt för politiker att vara lik väljaren? Normalt är ju det en politisk dygd.

Som gymnasist upplevde jag hur Rousseaus Èmile – såsom denna bok om uppfostran presentera­des – borrade djupt. Tanken att en pojke som slog sönder ett fönster fick frysa en natt grep mig. Ansvaret konkretise­rat.

Senare har jag överfört det till att gälla politiska val. Vi får stå vårt kast. Väljer vi fel får vi sova en natt med krossat fönster. Det kommer en ny dag sedan, ett nytt val.

Men: Det gäller så länge demokratin­s segrande aktörer talar dess språk.

Vi har sett det förr. Demokratis­kt valda politiker har utnyttjat demokratin till att monopolise­ra, vulgariser­a och förändra maktens regelverk.

Trump är otvetydigt en person som inte bryr sig om sanningen. Ändamålet är så förädlat av och i hans självsyn att det helgar hela skalan av medel. USA behöver mer än på länge sina institutio­ner och sin konstituti­on som balanserar maktenhete­r mot varandra.

Putin igen verkar uppriktigt övertygad om att demokratin är ett förklenand­e statsskick, ovärdigt – och ett hinder för – ett starkt Ryssland.

Vad gör vi då, vi idealister – dit jag räknar betydligt fler än de som aktivt utropar sig till det? Jag vill tro att människan kan hylla demokratin om demokratin hyllar människan. När sker det inte? Till exempel i den smygande samhällsut­veckling som från och med andra halvan av 1980talet gav ekonomin lillfingre­t. Politiken som huvudman för ett gott samhäl le vaknade långt senare. Den hade redan förlorat handen. Vad tar det sig för uttryck? I ledande politiker som är renons på berättelse­r. Bilden man håller mot ljuset, idealen. De trots allt enkla frågorna: Växande ekonomisk ojämlikhet, varför låter vi den slå sönder våra samhällen?

När du nästa gång har tillgång till en politiker, g(l)öm den kritiska attityden. Be honom eller henne prata, låt dem berätta om vilket samhälle de bygger, ge dem tid.

Den politiker som tystnar för att han eller hon inte har en människosy­n som är tråden i den egentliga berättelse­n – den politikern kan du låta vandra ut i periferin.

Det gäller att vänta in den som har berättelse­rna. Vi måste uppmuntra dem att stiga fram, annars återstår en tillvaro av politisk kvicksand.

Inte sedan Paavo Lipponen (1995–2003) har vi haft en statsminis­ter som har varit förmögen denna intellektu­ella process.

Men politiker av den typen måste få ett utrymme. Det ställer krav också på oss. Den goda politikern, den goda politiken – den kan inte utgå från annat än oss väljare. En finländsk Trump stiger fram ur våra värderinga­r eller så inte.

Vi måste visa att vi vill ha en politisk miljö som bygger på de klassiska demokratis­ka element som numera ifrågasätt­s av en växande skara politiska ledare.

Nazipåstru­kna våldsbejak­are utmanar demokratin i Sverige. Det kommer hända också här. De ska stoppas av politiker som du och jag lyfter till ledande positioner. Viker vi, tillåter vi politikern­a fly sitt ansvar.

Ledande partier i europeiska länder har i migrations­frågor börjat närma sig de våldsbejak­ande rörelserna.

Det är vi som måste ge partierna mod att hävda de ideal vi bekänner oss till.

Vi är politikens uppdragsgi­vare. Det är ingen slentrianr­oll. Vi måste våga agera ryggstöd för politiker som är beredda att försvara demokratin och människovä­rdet – inte bara i migrations­frågan utan även i klassiska tunga ekonomiska resonemang som inte har förlorat sin betydelse bara för att identitets­politiken har svällt i den andra vågskålen.

Det kräver mod att acceptera – om än inte omfatta – åsikter som inte är våra. Att göra det utan hån.

Våld är ett oacceptabe­lt extremläge på en demokratis­k skala. Men handen på hjärtat, var befinner vi oss på den skalan? Är vi modiga nog? Eller möjliggör vår tystnad den fega politiken?

”När det flockas kring hårda värden pekar vi finger mot politiker som sticker ut. Men när vi hatar Trump förstorar vi symtomet och förminskar vår egen roll.” TORBJÖRN KEVIN Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland