Hufvudstadsbladet

Mäkelä euforisk efter stora formbesked­et: ”Jag har alltid litat på mig själv”

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Ett FM-guld och nytt personbäst­a precis innan EM i Berlin. Kalevaspel­en kunde inte ha gått bättre för Kristiina Mäkelä. – Tajmningen för den här insatsen var alldeles perfekt, säger hon. Kristiina Mäkelä tog sitt fjärde raka FM-guld – och gjorde det på ett alldeles suveränt sätt. Hon hoppade 14,31 i den sista omgången och förbättrad­e sitt personbäst­a från OS i Rio med sju centimeter.

Hon var trött men överlyckli­g i intervjuzo­nen.

– Jag var helt slut efter den tredje omgången, men den goda känslan i kroppen försvann aldrig. Jag hittade rätt frekvens i hoppen. Nu måste jag vila och återhämta mig ordentligt, för kroppen har aldrig tidigare varit med om en så här tuff hoppserie.

Det var inte bara det sista hoppet som bar långt. Mäkelä hoppade hela fem gånger längre än sitt tidigare årsbästa 13,95 och förbättrad­e personbäst­at två gånger.

Serien 13,59, 14,06, 14,15, 14,30, 14,19 och 14,31 går inte av för hackor.

– Jag har alltid sagt att jag tror på mig själv och den elden kommer inifrån, säger Mäkelä självsäker­t och slår sig för bröstet.

Nu går Mäkelä in till EM i Berlin med självförtr­oendet på topp. Att hon klarade EM-gränsen redan i juni gjorde att hon kunnat ta det lugnt i sommar. Förutsättn­ingarna för framgång är goda och Mäkelä gillar dessutom de stora arenorna. Det vittnar det tidigare personbäst­at från OS om.

– Jag går i gång något ofattbart av att tävla framför stor publik, säger Mäkelä som också riktar ett tack till publiken på plats i Jyväskylä.

Esbo IF:s Kira Kytölä – som vann längdtävli­ngen i fredags – tog silver på 13,61. Sanna Nygård från Vasa IS missade EM-gränsen med bred marginal och blev bara trea på 13,11.

 ?? FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA ?? Kristiina Mäkelä tog publiken med storm. Hoppserien i Jyväskylä var fantastisk.
FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA Kristiina Mäkelä tog publiken med storm. Hoppserien i Jyväskylä var fantastisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland