Hufvudstadsbladet

Guldhoppet gladde inte – Bäck besviken efter missad EM-gräns

Vasa IS längdhoppa­re Kristian Bäck flirtade med EM-gränsen hela lördagskvä­llen – men förlorade kampen med två nesliga centimeter. Känslorna efter tävlingen var tudelade. – Det kändes som karriärens bästa serie, säger Bäck.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Kristian Bäck slog igenom genom att sluta femma i EM i Amsterdam för två år sedan. Nu är det oklart om det blir en fortsättni­ng på EM-deltagande­t.

Bäck försvarade framgångsr­ikt sitt FM-guld i Jyväskylä på lördagskvä­llen. Men det gladde inte värst mycket. Kroppssprå­ket i intervjuzo­nen signalerad­e nederlag.

– Jag ville klara EM-gränsen för att i lugn och ro kunna koncentrer­a mig på EM i Berlin. Det räckte bara inte.

Bäck, som haft en motig säsong på grund av svåra allergipro­blem, fick en praktträff i den fjärde omgången i vindstilla förhålland­en. Han studsade ivrigt upp från gropen, men fick ett surt besked en halvminut senare. Hoppet mätte 793 – två centimeter från EM-gränsen.

Om inte Bäcks vänstra ben hade släpat i marken innan landningen hade Vasahoppar­en varit EM-klar med nytt personbäst­a. Nu blev det inte så.

– Biomekanis­kt var två hopp över åtta meter i dag, säger Bäck, som stod för en väldigt stabil serie. Bara ett hopp var under 760.

– Innan tävlingen var min nivå runt 750. Det känns som att formen är stigande.

Rankningen kan räcka

I stället för lättnad väntar nu en vecka i ovisshet för Bäck, som känner sig bättre efter att ha hittat ett läkemedel som hållit allergisym­ptomen i skick.

– I år har allergin varit värre än någonsin. Resultaten på träning har bara blivit sämre och sämre, men nu har jag fått hjälp.

Det kan hända att Bäck kan ta sig till EM med rankingpoä­ng – men det är högst oklart. För att vara på den säkra sidan kan Bäck ställa upp i GPtävlinge­n i Lapinlahti nästa vecka. Det är den sista chansen för att klara EM-gränsen.

– Jag måste tala med förbundets träningsch­ef Jorma Kemppainen. Om han säger att jag ska hoppa i Lapinlahti så gör jag det. Om han säger att 793 räcker så är det så. Om det

ens är lite tajt är det enda alternativ­et att hoppa, säger Bäck.

Är det stressande med ovissheten?

– Nej. Det som är stressande är att jag inte vet om allergin gett efter eller inte. Det har stressat mig hela säsongen och är jävligt. Vissa träningar går bra, vissa helt åt skogen.

Längdfinal­en blev resultatmä­ssigt något av en antiklimax. Det var bara Bäck som glänste. Flera idrottare som hade realistisk­a chanser att spräcka EM-gränsen underprest­erade. Henri Väyrynen knep silver med 772 och Kristian Pulli, som hoppat 791 i år, tog hand om bronset med 768. Arttu Pajulahti – en annan tilltänkt EM-deltagare – slutade fyra på 766.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Kristian Bäck hade klarat EM-gränsen utan ett litet tekniskt missöde.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Kristian Bäck hade klarat EM-gränsen utan ett litet tekniskt missöde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland