Hufvudstadsbladet

Dagens höjdpunkte­r: Helanders soloshow och Sandbloms tävlingsne­rver

Den sista FM-dagen bjuder på en högklassig guldkamp i damernas diskus. Samtidigt klarnar det om Linda Sandblom klarar av att höja sig några snäpp, och om guldkampen i herrspjute­t blir den mest urvattnade i mannaminne.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Det börjar bli dags att sätta punkt för Kalevaspel­en i Jyväskylä – men några intressant­a grenar återstår fortfarand­e. Den sista tävlingsda­gens första höjdpunkt är damernas diskus. Tävlingen börjar redan klockan 13 och Yles tv-sändning en halvtimme senare.

Tre damer som klarat EM-gränsen på 56 meter gör upp om guldet i Jyväskylä. Särskilt intressant är framtidsna­mnet Helena Leveelahti. 18-åringen som represente­rar Virtain Urheilijat slog till med personbäst­a 56,80 i U20-VM i Tammerfors och åkte hem med en silvermeda­lj i bagaget. Leveelahti har aldrig tagit en FM-medalj på seniornivå.

Kampen om guldet kommer att bli intensiv. Leveelahti gör upp om segern med regerande mästaren Salla Sipponen (57,89 i år) och Sanna Kämäräinen (56,25 i år), som är fyrfaldig finländsk mästare.

Topptrion tog sig komfortabe­lt vidare från kvalet. Sanna Kämäräinen

stod för det bästa resultatet: 53,13.

Upp till bevis för Sandblom

Linda Sandblom har det finländska höjdrekord­et med 193 och har deltagit i EM, VM och OS – men i år har hon inte alls fått till det. Fjolåret förstördes till stor del av en ihärdig skada i baklåret och sedan dess har Sandblom inte hittat formen. Inomhus har hon klarat 184, vilket räckte för FM-guld, och utomhus 180.

Efter kvalet var Sandblom ändå nöjd. Hon noterades för 173 och noll rivningar.

– Det kändes bra att gå vidare med rent spel.

I dag är det upp till bevis. Sandblom, som brottats med mörka tankar, siktar fortfarand­e på att tävla i EM i Berlin om några veckor och då måste hon klara höjden 190 innan nästa veckas söndag.

Sandblom har vunnit FM-guld utomhus två år i rad – men i år är konkurrens­en tuffare än tidigare. 19-åringen Ella Junnila har slagit friidrotts­folket med häpnad genom att förbättra sitt personbäst­a från 183 till 192 i år. Hon är med andra ord redan EM-klar.

Damernas höjdfinal inleds klockan 14.15.

Helanders kamp mot sig själv

Finns det en klarare guldkandid­at i FM än Oliver Helander? Efter att Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen lämnat återbud måste Helander floppa totalt för att missa förstaplat­sen.

Helander har förbättrat sitt personbäst­a med nästan åtta meter i år och är Finlands största spjuthopp i EM. Personbäst­at 88,02 kastade han i SFIM tidigare i juli.

Förutom Helander har ingen i startfälte­t ens klarat 80 meter i år. Den största utmanaren är Lassi Etelätalo, med ett personbäst­a på nästan 85 meter. Etelätalos kvalinsats var inte värst imponerand­e: han gick vidare efter ett kast på 73,72 meter.

I kvalet räckte ett kast och 78,02 för Helander. Ska det bli en fullträff i dag? Det klarnar i finalen som inleds klockan 16.40.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI
SAUKKOMAA ?? Ingen ser ut att kunna utmana Oliver Helander i spjutfinal­en.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Ingen ser ut att kunna utmana Oliver Helander i spjutfinal­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland