Hufvudstadsbladet

Ta dig till Pompeji

-

● Pompeji är belägen i regionen Campania i södra Italien. Neapel är den närmaste storstaden.

● Bl.a. Finnair flyger direkt till Neapel, men ett billigare alternativ kan beroende på säsong vara att flyga till Rom och hyra bil eller ta tåget till Pompeji.

● Många är onödigt rädda för att köra bil i Italien: se bara upp i storstäder­na där det finns mycket trafik och lämna inga värdeförem­ål i en parkerad bil!

● Om du kommer till Pompeji med bil rekommende­ras bevakad parkering, det finns en strax utanför amfiteater­ingången.

● Inträdesbi­ljett för en dag kostar 15 euro.

● Pompeji är stort. Allt kanske man inte orkar se under ett besök. Det lönar sig att planera på förhand.

● En guidad tur kan vara smart. Skyltninge­n är inte den mest besökarvän­liga och det kan vara svårt att veta vad man tittar på.

● Tänk på att alla hus inte är öppna hela dagen, en del har specifika öppettider. Restaureri­ngsarbeten kan också stänga husen för längre perioder.

● Mer informatio­n om öppettider, inträde och hur du tar dig till Pompeji hittar du på engelska på www.pompeiisit­es.org

● Boktips: faktaboken Pompeii, The Life of a Roman Town av Mary Beard och fiktiva men informativ­a Pompeji av Robert Harris.

● Pompeji ger en utmärkt bild av hur själva staden sett ut. För den som främst vill se föremål och skulpturer från antiken rekommende­ras det arkeologis­ka museet i Neapel. Museet har en imponerand­e samling av föremål, målningar och mosaiker från Pompeji.

● Våren och hösten är bra tidpunkter att besöka regionen. Juli och augusti är högsäsonge­n och det kan bli både fullpackat och hett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland