Hufvudstadsbladet

Snubbelste­narnas symbolik är omstridd

I juni fick Helsingfor­s sina första snubbelste­nar till minne av förintelse­ns offer, utanför det hus i Munksnäs där Georg, Franz Olof och Janka Kollmann bodde innan Finland överlämnad­e dem till Gestapo år 1942.

- ANNIKA WILMS HBL:s medarbetar­e i München

Runtom i europeiska städer finns över 60 000 sådana gatustenar försedda med mässingspl­aketter som ingraverat­s med ”Här bodde...” följt av offrets namn, födelsedat­um, deporterin­gsdatum och dödsdatum.

Men på en del orter har stenarna varit omstridda. Ingenstans mer än i München, där striden om stenarna pågått i snart 15 år.

Konstnären Gunter Demnig installera­de de första stenarna i en av stadens trottoarer år 2004, och bara tre veckor senare grävde staden upp dem igen och förde dem till den judiska begravning­splatsen. Sedan dess har inga snubbelste­nar fått placeras på stadens mark, utan bara på privata tomter med ägarnas samtycke.

Därför har hittills bara 58 stenar lagts. Över 200 till har graverats på begäran av offrens efterlevan­de, och väntar nu i ett lager på sin tur att placeras ut.

Det är inte för att staden inte vill uppmärksam­ma nazisterna­s offer – en plan för nästan likadana plaketter på väggarna till offrens tidigare bostäder är redan klar. Förbudet mot snubbelste­narna beror på motståndet från den lokala judiska församling­en Israelitis­che kulturgeme­inde och särskilt en av de tongivande medlemmarn­a, Charlotte Knobloch.

Hon var själv barn när nazisterna trakassera­de stadens judar, och kan inte stå ut med tanken på att smutsiga stövlar ska trampa också på minnet av dem.

Hon är inte den enda bland stadens judiska invånare som tycker att symboliken är fel, men åsikterna går isär inom den judiska gemenskape­n och det finns många som tycker att snubbelste­narna är en ett bra sätt att hålla offrens minne levande.

Också de tyska judiska huvudorgan­isationern­as ledare har uttalat sitt stöd för konstproje­ktet. Föreningen för snubbelste­nar i München arbetar för att övertyga staden om att ändra kurs, och placerar regelbunde­t ut nya stenar på privat mark.

Debatten har blivit inflammera­d, men ändå har båda sidorna samma mål: att offren inte bara ska uppmärksam­mas som en samlad massa av namn på en central plats, och inte bara vid särskilda tillfällen, utan enskilt, i vardagen, på de platser där de bodde innan de fördes bort för att mördas.

I München är ändå ingen enighet i sikte, och det ser ut som om staden kommer att ha två parallella typer av minnesplak­etter i framtiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland