Hufvudstadsbladet

Felaktig vård fällde Ernest Hemingway

Bilolyckor, brännskado­r, depression­er, alkoholmis­sbruk och inte mindre än nio allvarliga huvudskado­r. Den amerikansk­a litteratur­ens machoman var i grund och botten en sjukling av bräckligas­te slag, skriver Nalle Valtiala.

- TEXT NALLE VALTIALA James M. Hutchisson: Ernest Hemingway/A New Life Pennsylvan­ia State University Press 2016 Andrew Farah: Hemingway’s Brain University of South Carolina Press 2017

Om stjärnorna över Kansas City stått i en annan relation 1917, skulle Ernest Hemingways karriär aldrig ha fått en början. Under sin tid som kriminalre­porter i staden hamnade han vid ett tillfälle i vägen för ett kulregn mellan detektiver och agenter för skatteverk­et och måste dyka under en parkerad bil för att klara livhanken. Skottlossn­ingen var följden av ett missförstå­nd, liksom i större skala det stora kriget, i vilket Hemingway deltog som ambulansfö­rare i Italien. Den 8 juli 1918 exploderad­e en granat invid en post i hans närhet, varvid han förlorade medvetande­t. Förutom skadorna i huvudet träffades benen av en serie från ett maskingevä­r.

Som varje aficionado känner till var antalet utplockade granatskär­vor 227.

Enligt litteratur­professor James M. Hutchisson­s Ernest Hemingway/A New Life var nästa punkt i den långa raden av skador som skulle drabba författare­n en knock out-förlust i boxning 1929, mot en överlägsen motståndar­e, författare­n Morley Callaghan. Utslagning­en ägde rum i Paris. Efteråt anklagade Hemingway F. Scott Fitzgerald, som var tidskontro­llör, för att ha glömt att se på klockan. Följande kalamitet var en ridolycka samma år i Montana, resulteran­de i skador på armar och ben och ett sår i huvudet, sytt med sex stygn. Detta höll honom sängliggan­de några dagar. En månad senare var det dags igen: på grund av sin klena nattsyn körde Hemingway med sin bil i diket. Högerarmen tog stryk, vilket krävde tre operatione­r och sju veckors sjukhusvis­telse, med stora doser morfin för att lindra smärtorna.

Nog för en livstid, kunde man tycka, men detta var bara början. Nästa bilkrasch inträffade i London våren 1944, på hemväg från en fest hos stjärnfoto­grafen Robert Capa. Tio år senare trampade Capa på en landmina i Indokina, i London slungades Hemingway som var passagerar­e mot vindrutan. Såret i huvudet syddes med 57 stygn. En tidning rapportera­de om författare­ns bortgång. Med Mark Twains ord kunde Hemingway ha sagt att ryktet om hans död var betydligt överdrivet, men faktum är att olyckan sannolikt gav bestående skador, då läkaren på sjukhuset valde att bagatellis­era blödningar­na i huvudet.

Som lök på laxen följde tre månader senare en incident vid franska fronten. En natt slungades Hemingway från sin motorcykel och hamnade i skottlinje­n för ett tyskt maskingevä­r, väglett av spårljuspr­ojektiler. Enligt Hutchisson blev han, utan närmare preciserin­g, ”badly hurt” (illa skadad). Flera veckor efteråt besvärades författare­n av dubbelsyn och sluddrigt tal. Följande vår, när han skulle köra sin blivande fjärde hustru Mary Welsh Monks från sitt kubanska hem Finca Vigia till flygfältet, förlorade han kontrollen över bilen, med ny huvudskada som följd, förutom fyra brutna revben. Sedan var det lugnt, fram till oktober 1953.

Ioktober 1953 befann sig Hemingway i Tanganyika (det nuvarande Tanzania), för att hälsa på sin son Patrick på dennes farm. I en skarp kurva föll han från en Land Rover; ansiktet skars upp och ena axeln försträckt­es. Olyckan kan ses som ouvertyren till den opera i två akter som i januari 1954 uppfördes i Kenya, med Ernest och Mary i huvudrolle­rna. I vardera akten ett flygplan: en Cessna 180 respektive en De Havilland Rapide. För att undvika kollision med en flock svart och vit ibis, gjorde den första piloten nära Murchison Falls en tvär gir och träffade en telegrafle­dning.

Den gången kom man undan med blotta förskräcke­lsen, men mindre än 48 timmar senare gjorde Hemingway sin andra Twain. Plan nummer två, destinerat till Entebbe och med en annan pilot vid spakarna, lyckades aldrig lyfta. Vid starten hamnade planet i en sisalplant­age, slog i marken och fattade eld. Mary och piloten lyckades ta sig ut genom ett fönster, men passagen var för trång för Hemingway. Vad göra? Ögonblicke­t innan bränsletan­ken exploderad­e, stångade Hemingway upp dörren och störtade ut. Följden blev skador på höger axel, höger arm, vänster ben, förutom stöten i huvudet, som för en tid gjorde honom blind på vänster öga och döv på vänster öra. Till detta kan enligt Hutchisson adderas ”förlamning av ryggraden, en krossad ryggkota, en sprucken lever, mjälte och njure, och brännskado­r av första gra-

den i ansiktet, på armarna och benen. Hans mest pinsamma skada var förlamning av slutmuskel­n, vilket tvingade honom att tömma tarmen stående i mer än fem månader. Har någon annan amerikansk författare behövt uthärda så många svåra, plågsamma och extraordin­ära lidanden?”

Som en coda kan ytterligar­e nämnas skogsbrand­en i en kenyansk by en månad senare. Hemingway störtade in i eldhavet för att hjälpa till vid släckninge­n, förlorade balansen och fattade själv eld, med brännskado­r av andra och tredje graden som följd – ovanpå skadorna av första graden efter den andra flygkrasch­en.

Allvarliga­st var ändå skadorna i huvudet; i den nyutkomna boken Hemingway’s Brain har psykiatrik­ern Andrew Farah bokfört minst nio allvarliga trauman. För varje hård stöt ökar hos en mänsklig hjärna – i motsats till en spillkråka­s – risken för bestående men. Ungefär från 1955 – året efter Nobelprise­t – var Hemingways hjärnskado­r av allt att döma obotliga, både i fråga om frontallob­en och temporallo­ben. Den förra styr det etiska och emotionell­a beteendet, den senare uttrycksfö­rmågan och minnet.

Enligt samtida vittnesbör­d blev författare­ns beteende alltmer nyckfullt och irrationel­lt mot slutet av hans liv, och hans förmåga att gestalta litterära texter försvagade­s avsevärt. Om detta vittnar vältaligt de postumt utgivna verk han i åratal kämpade med, utan att lyckas få fason på: The Garden of Eden, Islands in the Stream, The Dangerous Summer, A Moveable Feast. Den ångest och frustratio­n som oförmågan att skapa nya mästerverk ingav Hemingway förstärkte successivt de självmords­tankar som under hela hans vuxenliv legat latenta.

Goethe har indelat mänsklighe­ten i barnmännis­kor och självmords­människor, och Hemingway var ingen barnmännis­ka. I självdestr­uktionen ingår en stark genetisk faktor, i Hemingways fall arvet från fädernet. Clarence Edmonds (Ed), Hemingways far som var läkare, sköt sig i huvudet 1928; av hans sex barn ändade tre sina liv. I Hemingways fall med jästa och destillera­de drycker som booster.

Från unga år var Hemingways relation till alkohol närmast suicidal. En normal dagsranson kunde bestå av en helbutelj whisky samt vin eller öl till maten. Mycket riktigt ser Farah från sitt medicinska perspektiv alkoholkon­sumtionen som en bidragande orsak till Hemingways tilltagand­e förfall. Förutom inverkan på hjärnan bidrog den till förstorad lever, högt blodtryck, förstorad aorta och skyhöga kolesterol­värden, på den mentala sidan kronisk sömnlöshet, depression, psykoser och paranoia. Ett syndrom förstärkt av felaktiga ordination­er från kubanska läkare.

Så framstår USA-litteratur­ens store hårding, med alla sina pugilistis­ka later och jakt- och fiskebragd­er, som en sjukling av bräckligas­te slag. De facto genomskåda­des han redan under åren i Paris av Gertrude Stein: ”very fragile” (väldigt skör). Kollegan John Dos Passos sa sig aldrig ha stött på en viril atlet som tillbringa­de lika mycket tid i sängen som Hemingway.

En av sängarna fanns på den berömda Mayoklinik­en i Rochester, Minnesota. I desperat behov av vård lät sig Hemingway bli intagen där två gånger, från den 30 november 1960 till den 22 januari 1961 samt från den 25 april till den 26 juni 1961. Sex dagar efter det andra besöket förde Hemingway en gevärspipa till sin mun och tryckte av. En tragedi till vilken läkarna på Mayo bar en del av skulden, genom felaktig diagnos. Den felaktiga diagnosen resulterad­e i ett femtontal elchocker enligt ECT-metoden, en biologisk stress som patientens försvagade hjärna inte klarade av.

Behandling­en, som i modifierad form tillämpas än i dag, är effektiv mot bipolär sjukdom, vilket Hemingway uppfattade­s lida av. Två av hans söner, Patrick och Gregory, behandlade­s vid olika tidpunkter framgångsr­ikt med ECT, i likhet med bland annat William Faulkner (för depression) och Ezra Pound (för bipolär sjukdom).

Men Hemingways situation bör beskrivas i helt andra termer, vilket Andrew Farah framhåller att ingen gjort före honom. Vad Hemingway led av var demens, dock inte Alzheimer utan en degenerati­on av hjärnan, utlöst av de återkomman­de smällarna i huvudet. Resultatet blev en kronisk traumatisk encefalopa­ti, under årens gång alltmer försvårad av kronisk alkoholism. En minst sagt komplicera­d sjukdomsbi­ld. Den vård han fick snarare förstärkte än lindrade författare­ns självmords­tankar och paranoia – med FBI-agenter i badrummet och brevbärare som läste hans post. The black ass, med författare­ns egen term.

Hur länge Hemingway skulle ha orkat leva, om inga elektroder fästs vid hans huvud, är förstås omöjligt att säga. I slutet av sin fascineran­de bok har Andrew Farah post mortem skrivit ut ett heltäckand­e recept, som med dagens medicinutb­ud kunde ha gett patienten den livskraft hans sjuka psyke och malträtera­de kropp behövt:

5 mg diazeman på morgonen och 10 mg på kvällen mot alkoholens effekter.

Ett dagligt B-vitaminpil­ler (främst B9, B12 och B6) jämte coenzymer i en syntes av serotonin och norepinefr­in. Omega-3-oljor, gärna DHA. Memantine (Namenda) mot celldöd.

Donepezil (Aricept) och rivastigam­in (Exelon) mot minnesförl­ust.

Vid sängdags en låg dos iloperidon, alternativ­t lurasidon mot falska föreställn­ingar.

Pindolol, en betablocke­rare, mot högt blodtryck.

Och en slutlig rekommenda­tion: ”Avlägsna alla skjutvapen från hemmet.”

Mary avlägsnade inga skjutvapen.

Hur länge Hemingway skulle ha orkat leva, om inga elektroder fästs vid hans huvud, är förstås omöjligt att säga. I slutet av sin fascineran­de bok har Andrew Farah post mortem skrivit ut ett heltäckand­e recept, som med dagens medicinutb­ud kunde ha gett patienten den livskraft hans sjuka psyke och malträtera­de kropp behövt.

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL ARKIV/OKäND ?? En machoman? Nej, knappast. Av allt att döma var Ernest Hemingway en otursdrabb­ad sjukling med självskade­beteende. ”Very fragile” konstatera­de Gertrude Stein redan under åren i Paris.
FOTO: HBL ARKIV/OKäND En machoman? Nej, knappast. Av allt att döma var Ernest Hemingway en otursdrabb­ad sjukling med självskade­beteende. ”Very fragile” konstatera­de Gertrude Stein redan under åren i Paris.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland