Hufvudstadsbladet

The Handmaid’s Tale framhäver min egen passivitet

I en värld där Trump, populistis­ka partier och ifrågasätt­andet av kvinnors rättighete­r är vardag blir tv-serien The Handmaid’s Tale en viktig påminnelse om samhällets skörhet och människans förnekelse­förmåga.

- ANNA LILLKUNG

Fyra dagar. Så länge tog det mig att titta igenom två säsonger av tv-serien The Handmaid’s Tale. Fyra dagar av förfäran, fasa och fascinatio­n. Fyra dagar av karaktärer­na June, Emily och Serena Joy. Fyra dagar av att titta morgon, kväll och natt, lagom tills andra säsongens sista avsnitt sändes förra veckan.

Jag har länge undvikit att se den hyllade och dystopiska serien om ett framtida USA där kvinnor inte längre har makt över sina egna liv eller kroppar. Jag har inte misstrott serien. Däremot har jag varit osäker på om mitt eget psyke är starkt nog för att hantera den. Men när jag väl började titta fanns ingen återvändo.

Styrkan i The Handmaid’s Tale är att upplägget på många sätt känns realistisk­t. Sjunkande nativitet, oberoende av orsak, är ett problem i stora delar av västvärlde­n, likaså en längtansfu­ll och nostalgisk syn på samhället så som det såg ut för 100 år sedan. Samtidigt ser vi ständigt bevis på hur män fortfarand­e försöker kontroller­a kvinnors kroppar. Allt detta existerar här och nu – inte bara i Margaret Atwoods fiktiva stat Gilead.

Efter att ha sett serien ser jag flera tecken i min omgivning som påminner om det jag bevittnat på tv-skärmen. Till viss del har jag mig själv att skylla. Att sträcktitt­a en serie som gång på gång visar våldtäkt och inhumana livsvillko­r kan föra med sig vissa bieffekter. Alla kanske inte har mardrömmar om våldtäktsm­än och yra planer på att börja smuggla abortpille­r till USA. Men med tanke på den politiska cirkus jag upplever i världen nu, inte minst den som Putin och Trump bjöd på i Helsingfor­s, är det svårt att inte dra parallelle­r.

The Handmaid’s Tales skildring av föräldrar som slits från sina barn sändes nästan samtidigt som rapportern­a om hur mexikanska barn separeras från sina föräldrar i USA. När männen i Gilead citerar Bibeln för att rättfärdig­a sitt styre läser jag om amerikansk­a politiker som använder samma källa för att rättfärdig­a hur de behandlar illegala immigrante­r.

Jag slås också av min egen passivitet. I The Handmaid’s Tale känns det ibland osannolikt hur snabbt karaktärer­na blir vana vid nya lagar och regler. Hur de slutar protestera, eller hur de i alla fall inte protestera­r mot småsaker som att kvinnorna behöver sina mäns godkännand­e för att hämta ut p-piller.

Samtidigt tänker jag på hur många protester jag inte gått på bara för att det inte känts så akut. Hur många politiska diskussion­er jag ögnat mig igenom på sociala medier utan att känna att de berör mig. Jag är minst lika passiv, även om jag lever i tron om att jag minsann skulle lägga märke till och protestera när mitt eget samhälle går i en vansinnig riktning.

Det finns säkert mycket att kritisera i The Handmaid’s Tale, inte minst i andra säsongen. Men jag överlämnar kritiken åt andra. Jag är fortfarand­e fast i min Gilead-bubbla, för påverkad av det jag sett. Om du inte sett serien, gör det. Se den och tänk på din roll i dagens samhälle. Tänk på vad du kan göra för att se till att vi inte fortsätter gå mot en framtid som ens kommer i närheten av Gilead.

Mindre saker ändras snabbt i samhället medan större skiften ofta räcker längre tid. Därför gäller det att vara vaksam över de små förändring­arna, de små uttalanden­a om att minska på minoritete­rs eller kvinnors rättighete­r, de små detaljerna som utmålar en människa till något annat än en människa. The Handmaid’s Tale påminner oss om detta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland