Hufvudstadsbladet

Saga sätter Ånäs i Vanda på kartan

- SOFIA WESTERHOLM

Som en del av Europaåret för kulturarv uppmanades unga att lyfta fram kulturellt viktiga saker i sin omgivning. Saga Koivisto valde att lyfta fram Ånäs i Dickursby och vann en resa till Strasbourg.

Platser, monument, kunskaper eller traditione­r. Allt detta uppmanade Europaråde­ts initiativ The European Heritage Days (EHD) personer under 18 år att lyfta fram från sin omgivning och samtidigt synliggöra det för resten av unionen. 82 bidrag fick de in och ett av de tio bästa, enligt juryn var Ånäs i Dickursby, Vanda.

Detta var åttaåriga Saga Koivistos bidrag, som bestod av fyra bilder samt en berättelse om Ånäs historia.

– Jag blev så överraskad att jag vann. Det fanns så många bidrag med, säger Saga Koivisto.

För hennes del leder vinsten nu till en resa till Strasbourg. I höst ska hon åka dit tillsamman­s med sin pappa och få träffa de övriga nio vinnarna från olika EU-länder. Där ska hon också få berätta mera om Finland för dem samt besöka olika kulturella platser.

– Det ska bli jättespänn­ande och roligt att få åka dit, säger hon.

Saga Koivisto ville lyfta fram just Ånäs eftersom det fascinerar henne att människor bott där så länge. Av sin pappa har hon lärt sig att folk bott där redan på stenåldern. Då fanns där en havsstrand men av den finns bara en å kvar. Hon konstatera­de i sitt bidrag att tiderna ändras, men platserna förblir desamma.

Det enda finska bidraget

Under år 2018 firar Europeiska unionen Europaåret för kulturarv. Det här syns bland annat genom olika evenemang som ska ta fram specifika ting som format vår kultur.

Syftet är att sprida kunskap om olika platser inom unionen och att bygga en starkare gemensam europeisk identitet.

EHD ville i samband med det här försäkra sig om att även unga får sina röster hörda och utlyste därför tävlingen. Först samlades bidrag in på nationell nivå och av dem skickades sedan de nationella koordinato­rernas favoriter vidare till den internatio­nella juryn.

Saga Koivistos bidrag är det enda bidraget från Finland som tog sig in bland juryns tio i topp.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Saga Koivisto har lärt sig om Ånäs och dess historia av sin pappa.
FOTO: PRIVAT Saga Koivisto har lärt sig om Ånäs och dess historia av sin pappa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland