Hufvudstadsbladet

En omtumlande vecka

- Lars söderfjeLL Aktiechef på Ålandsbank­en

Helsingfor­sbörsens stora bolag har inlett rapportsäs­ongen, och det märks tydligt i kurserna. Inte på övergripan­de nivå – HEX25 är i skrivande stund mer eller mindre oförändrad jämfört med förra fredagens stängning – men på bolagsnivå är dramatiken desto större. Skillnaden mellan veckans bästa HEX25-bolag (Orion, +24 procent) och det sämsta (Stora Enso, -14 procent) är gigantisk. Frågan är om dessa – och andra – kursrörels­er kan motiveras av fundamenta?

stora ensos rapport var stark i de flesta avseenden – utom för Consumer Board, vilket olyckligtv­is är det mest betydelsef­ulla affärsområ­det. Högre råvarukost­nader och vissa produktion­sproblem gjorde att resultatet i denna division blev sämre än väntat. Utsikterna för tredje kvartalet innebär att dessa motvindar består, även om bolaget indikerar att massaprise­rna kan ha toppat (vilket fick UPM och Metsä på fall i förrgår). Jag kan ändå tycka att kursreakti­onen är väl stor givet avvikelsen från förväntnin­garna och den långsiktig­a tillväxtpo­tentialen.

Tieto levererade ett bra kvartal vad gäller tillväxten (5 procent organiskt), men den svaga svenska kronan åt upp en del av förbättrin­gen samtidigt som investerin­gar i mjukvara gjorde att resultatet blev något sämre än väntat. Bolaget behåller sin prognos för helåret, som innebär ett högre rörelseres­ultat. Även här framstår kursnedgån­gen på 7 procent under veckan som väl stor givet detta.

Telia föll 5 procent under veckan – här är det nog inte resultatet som spökar utan förvärvet av Bonnier Broadcasti­ng för 9,2 miljarder kronor. Telia blir därmed ägare till TV4 och C More i Sverige samt MTV i Finland. Affären framstår som relativt dyr, men ska enligt Telia inte påverka bolagets dividender eller återköp av aktier. Riskerna har nog ökat i och med affären, men samtidigt har marknadsvä­rdet minskat med drygt 18 miljarder kronor sedan spekulatio­nerna om ett förvärv inleddes.

Kone steg 7 procent. Inte heller här tror jag att det var rapporten för andra kvartalet som gladde marknaden – den var om något i underkant av estimaten – utan att spekulatio­nerna om en möjlig strukturaf­fär med Thyssens hissdivisi­on tog fart. Om en sådan affär är möjlig att genomföra är svårt att säga. Många faktorer, inklusive prislappen, ska vara rätt. Jag lutar åt att det inte händer.

Nordea steg 5 procent efter att för första gången på fem kvartal lyckats möta marknadens förväntnin­gar. Aktien har pressats ned hårt under våren till följd av en svag resultatut­veckling, men tiden kan ha kommit för en vändning uppåt. Fortsätter intäkterna att öka med 3 procent och kostnadern­a att sjunka med 3 procent så blir resultatef­fekterna fort stora.

slutligen Orion: efter ett kursfall från 58 euro till 23 euro på ett år krävdes inte mycket för att aktien skulle rekylera uppåt. Orion gjorde ett bra jobb med att hålla sina marginaler i schack, men efter en uppgång på 24 procent på en vecka börjar kraven på tillväxt åter öka. Vi får hoppas på att nya produkter börjar ge effekt redan de närmaste kvartalen!

Nästa vecka rapportera­r ytterligar­e nio HEX25-bolag– en säker gissning är att vi kommer att känna oss ganska omtumlade även nästa fredagkväl­l.

En säker gissning är att vi kommer att känna oss ganska omtumlade även nästa fredagkväl­l.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland