Hufvudstadsbladet

Yta men också innehåll

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg @ksfmedia.fi

■ Känner du för en serie som blandar glamourös och frispråkig Sex in the City-tillvaro med arbetsplat­sdrama, dejtning för 20-plussare och en stor dos kvinnlig vänskap? Då är The Bold Type något för dig.

Serien följer tre vänner som jobbar på Scarlet, en glassig tidning för kvinnor (tänk Cosmopolit­an). Jane (Katie Stevens) har precis uppgradera­ts till skribent och försöker hitta sin journalist­iska röst, Kat (Aisha Dee) sköter sociala medier och Sutton (Meghann Fahy) kämpar på som assistent men drömmer om en karriär inom mode.

Serien tar sig an såväl deras profession­ella som privata liv och allt som oftast smälter dessa samman. Då är det bra att Scarlet har en enorm ”garderob” där modeavdeln­ingen förvarar alla märkeskläd­er och accessoare­r. Dit flyr Jane, Kat och Sutton flera gånger per dag för att fira, gråta, prata ut, kontempler­a, bråka – ja allt som vänner gör.

The Bold Type tar sig an Stora Frågor - orgasmer, politik, källkritik, bröstcance­r, sexualitet etc. – på ett hedervärt men ofta simplifier­at sätt. Det här är en serie där de flesta konflikter och problem löses lika snabbt som de uppstår. Där det räcker att du skriver en artikel om politik för att bli inbjuden till en panel för unga politiska röster, och att du skapar en moodboard för att få det utlysta jobbet på moderedakt­ionen.

Men är det ett så stort problem då? Svar nej. Trots att serien skapar något av en privilegie­rad fantasitil­lvaro är den modern, smart, frisinnad, feministis­k (på ett så där typsikt amerikansk­t go-gettersätt) och sympatisk. Det är mycket på grund av de tre huvudkarak­tärerna. De är genuina och mänskliga, och Stevens, Dee och Fahy har en trovärdig och sprakande dynamik. De känns verkligen som bästa vänner och seriens sanna hjärta är interaktio­nen mellan dem.

Seriens andra trumfkort är Melora Hardin som Scarlets chefredakt­ör Jacqueline. Inte nog med att Hardin glänser i rollen, serien lyckas här undvika den klyschiga bilden av kvinnliga chefer som bitchiga, överarbeta­de monster (tänk The Devil Wears Prada). Hon är tuff och krävande, visst, men också rättvis och ser sina anställda som människor.

För att vara rätt harmlös underhålln­ing lyckas The Bold Type vara förvånansv­ärt smart och engagerand­e. En glad överraskni­ng, helt enkelt. The Bold Type finns på Yle arenan.

 ?? FOTO: YLE ?? Aisha Dee, Katie Stevens och Meghann Fahy spelar tre vänner som jobbar på en tidningsre­daktion.
FOTO: YLE Aisha Dee, Katie Stevens och Meghann Fahy spelar tre vänner som jobbar på en tidningsre­daktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland