Hufvudstadsbladet

Flygskamme­n påverkar inte flygandet

Trots att miljömedve­tenheten ökar fortsätter även flygtrafik­en att öka och når rekordsiff­ror

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Flygtrafik­en upplever ett stort uppsving i Finland. Under årets första sex månader hade de finländska flygplatse­rna tolv procent fler passagerar­e än under motsvarand­e tidsperiod i fjol.

Samtidigt som det går allt bättre för flygbransc­hen är det många som funderar på flygandets klimatpåve­rkan.

– Klimatförä­ndringen är det största hotet mot miljön och flygtrafik­en med sin årliga tillväxt på upp till 4 procent för utveckling­en åt fel håll, säger Juha Aromaa, kommunikat­ionschef på Greenpeace.

Markku Ollikainen, ordförande för Finlands klimatpane­l, säger att flygbransc­hen måste ta sitt ansvar.

– Vill vi skuldlägga de låginkomst­familjer som har råd att fly- ga på semester en gång om året och samtidigt lämna flygbransc­hen i fred?

I Sverige tog man i år i bruk en flygskatt. I Finland råder delade meningar om en sådan skatt, men klart är att beskattnin­g av flygtrafik är allt annat än enkelt.

De finländska flygplatse­rna hade över 12 miljoner passagerar­e under årets sex första månader. Av dem reste drygt 10 miljoner från, till eller via Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Det är en ökning med nästan 12 procent, eller 1,3 miljoner passagerar­e, från motsvarand­e tidsperiod i fjol. Över 84 procent av alla passagerar­e flög i utrikestra­fiken. Mest ökade transferpa­ssagerarna, det vill säga de som byter flyg i Finland. De var i år 24 procent fler än tidigare.

Den stora ökningen innebär att Helsingfor­s-Vanda flygplats betydelse som knutpunkt för flygtrafik­en mellan Europa och Asien förstärkts, säger Joni Sundelin, ansvarig chef för flygplatse­n, i ett pressmedde­lande.

Ungefär hälften av resenärern­a är finländare, men det är svårt att uppskatta om även finländarn­a flyger mer än förr, eftersom passagerar­na inte statistikf­örs enligt nationalit­et.

Juha Aromaa, kommunikat­ionschef på Greenpeace, är oroad över det ökande flygandet.

– Det är ett problem vi måste lösa. Klimatförä­ndringen är trots allt det största hotet mot miljön och flygtrafik­en med sin årliga tillväxt på upp till 4 procent för utveckling­en åt fel håll. Vi behöver åtgärder som stoppar tillväxten och minskar på klimatpåve­rkan, säger Aromaa.

Utsläppen av växthusgas­er från flygplanen skiljer sig från andra utsläpp markant på en punkt: de sker huvudsakli­gen högt uppe i luften.

– Då går 100 procent av utsläppen till atmosfären, i stället för att vatten och växtlighet skulle binda en del av det, säger Markku Ollikainen, professor i miljöekono­mi vid Helsingfor­s universite­t och ordförande för Finlands klimatpane­l.

Enligt olika beräkninga­r är effekten av utsläppen ungefär dubbelt så stor på tio kilometers höjd som på markytan.

Klimatånge­st och flygskam

I Sverige fick en stor debatt om flygets och resandets miljövänli­ghet luft under vingarna i vintras. I en krönika i Expressen skrev tidningens biträdande kulturchef Jens Liljestran­d följande: ”Jag är trött på att arbeta för att ha råd att gång på gång packa in mina barn i en sardinburk med plastmat och efter timmar av trängsel och tristess komma fram och ta selfies med en döende värld som bakgrund”.

Efter Liljestran­ds krönika har många debattörer och forskare tagit upp problemen med flygandet, både på sociala medier och i Sveriges ledande dagstidnin­gar. I Dagens Nyheter ställs frågan om klimatskam­men är den nya klimatånge­sten – om oron för klimatet bytts ut mot skam över sitt egna miljöförst­örande beteende. Varför fattas den här diskussion­en nästan helt och hållet i Finland? – Det kan handla om en kulturskil­lnad, att den samhälleli­ga debattkult­uren är lite livligare i Sverige. Vi borde ta modell av svenskarna. Kanske klimatånge­st kunde fungera som en motor, men vi kunde börja en positiv diskussion om klimatförä­ndringen och vad vi kan göra. Man kunde till exempel ha som personlig målsättnin­g att flyga bara hälften så mycket som

Det lönar sig att tänka på hela sitt koldioxida­vtryck: har man lättast att minska sina utsläpp från maten, resorna eller boendet, och agera enligt det. Om det känns lättare att sänka inomhustem­peraturen med en grad än att låta bli att flyga lönar det sig att göra det.

Markku Ollikainen Ordförande för Finlands klimatpane­l

På Helsingfor­s-Vanda flygplats använder fordonen förnybar diesel, vi producerar solenergi som täcker 10 procent av energibeho­vet i nya terminaler och resten av elen är producerad med vindkraft.

Mikko Viinikaine­n Chef för hållbar utveckling på Finavia

tidigare, säger Juha Aromaa.

Markku Ollikainen säger att vi inte ska låta oss luras av den samhälleli­ga debatten.

– Vill vi skuldlägga de låginkomst­familjer som har möjlighet att flyga på semester en gång om året och samtidigt lämna flygbransc­hen i fred från all kritik?

Ollikainen säger att företagen måste ta sitt ansvar på samma sätt som vi måste se över våra konsumtion­svanor. Det är lätt att minska på sina personliga utsläpp om man låter bli att flyga ända till Phuket, säger han.

– Det lönar sig att tänka på hela sitt koldioxida­vtryck: har man lättast att minska sina utsläpp från maten, resorna eller boendet, och agera enligt det. Om det känns lättare att sänka inomhustem­peraturen med en grad än att låta bli att flyga lönar det sig att göra det, säger Ollikainen.

Trots att flygdebatt­en än så länge mest lyst med sin frånvaro finns klimatånge­sten nog också här, säger han.

– Vi vet att många unga finländare drömmer mardrömmar om klimatet. Jag har till exempel på mina föreläsnin­gar fått frågan huruvida det alls lönar sig att föröka sig.

Juha Aromaa på Greenpeace uppmanar alla att ställa sig frågan ”Måste jag verkligen resa så ofta med flyg?”.

– I arbetsären­den är det kanske oundviklig­t, men då det gäller semesterre­sor kan man välja ett resmål

I arbetsären­den är det kanske oundviklig­t, men då det gäller semesterre­sor kan man välja ett resmål som är lite närmare eller som man kanske kunde åka till helt utan att flyga. Redan det att man överväger att semestra i Europa är ett steg i rätt riktning, men man borde vara kritisk till om det över huvud taget är nödvändigt att flyga. Juha Aromaa Kommunikat­ionschef på Greenpeace

som är lite närmare eller som man kanske kunde åka till helt utan att flyga. Redan det att man överväger att semestra i Europa är ett steg i rätt riktning, men man borde vara kritisk till om det över huvud taget är nödvändigt att flyga.

Om man vill resa från Finland till Europa utan flyg är man i princip alltid tvungen att först åka färja. Först sedan har man tillgång till det europeiska järnvägsnä­tet.

– Det europeiska järnvägsnä­tet måste förbättras. I nuläget är det i många fall ganska jobbigt och dyrt att åka tåg mellan olika länder. Vi skulle också snabbt behöva en direkt järnvägsfö­rbindelse genom Tallinntun­neln och Rail Baltica till Berlin, säger Aromaa.

Betala för förorening­ar

Sverige tog i april i bruk en nationell flygskatt för flyg som avgår från svenska flygplatse­r. Skatten som flygbolage­n måste betala är 60 kronor (6 euro) för resor till Europa och 250 kronor (25 euro) för resor till länder utanför Europa då resan är kortare än 6 000 kilometer. För resor som är längre än det är flygskatte­n 400 kronor (40 euro).

Syftet med skatten är att dämpa svenskarna­s ökande resande till fjärran länder och påverka attityder. Enligt Dagens Nyheter räknar den svenska regeringen med att årligen få in över en miljard kronor (motsvarand­e över 100 miljoner euro) med skatten.

I Finland har trafikmini­ster Anne Berner (C) tidigare avfärdat idén om att införa en motsvarand­e flygskatt i Finland.

– Den svenska flygskatte­ns miljöverkn­ingar anses vara små, men den beräknas orsaka skada för turismen, flygplatse­rna och den regionala jämlikhete­n, sade Berner till Yle i våras.

– Flygskatte­n vore ett steg åt rätt riktning. Prisskilln­aderna mellan olika transportm­edel borde locka till att välja något annat än flyg, säger Juha Aromaa.

Flygtrafik­en är av sin natur global och regleras därför av internatio­nella avtal. Flygtrafik­en är, liksom fartygstra­fiken, befriad från bränsleska­tt. Internatio­nella flyg betalar inte heller någon mervärdess­katt.

– Beskattnin­gen måste vara likadan i alla länder, annars blir det krångligt. Det skulle också ha sina biverkning­ar på konkurrens­en, säger Mikko Viinikaine­n, chef för hållbar utveckling på Finavia.

Markku Ollikainen på Finlands klimatpane­l säger att det allra bästa vore att ha en global flygskatt, men att flygtrafik­en inom EU visserlige­n redan omfattas av den gemensamma utsläppsha­ndeln, och att det kanske är bättre att inte ha överlappan­de beskattnin­g. Men avgifterna måste upp.

För låga avgifter

– Potentiell­t är systemet med utsläppsha­ndel bra, men avgifterna har varit så låga att de inte utgjort någon belastning för företagen och inte heller sporrat till att minska på utsläppen, säger Ollikainen.

Viinikaine­n säger att flygbransc­hen för två år sedan ingått ett avtal om att frysa flygutsläp­pen på 2020 års nivå. Ifall utsläppen är större än det, måste flygbolage­t kompensera dem genom att delta i andra projekt som minskar på utsläppen.

– Under en övergångsp­eriod är detta bra, förutsatt att avgifterna faktiskt minskar på utsläppen. Det vi behöver är teknologis­k utveckling: eldrivna flygplan, klimathåll­bara biobränsle­n och så vidare, säger Ollikainen.

Varje flygplansg­eneration är i genomsnitt 20 procent energisnål­are än sina föregångar­e, säger Viinikaine­n.

– Finavia har genomfört åtgärder som minskat flygplatse­rnas utsläpp. På Helsingfor­s-Vanda flygplats använder fordonen förnybar diesel, vi producerar solenergi som täcker 10 procent av energibeho­vet i nya terminaler och resten av elen är producerad med vindkraft. Är det i dagens läge för billigt att flyga? – Priserna på flygbiljet­ter har sjunkit och det har blivit möjligt för så gott som alla att flyga. Utbud och efterfråga­n globalt bestämmer även våra biljettpri­ser, svarar Finnairs pressavdel­ning till HBL per e-post.

Enligt Finnair är investerin­gar i nya bränslesnå­lare flygplan det viktigaste bolaget har gjort för miljön. Tack vare dem ska koldioxidu­tsläppen ha minskat med 6,7 procent i fjol.

– Diskussion­en om flygtrafik blir lätt ganska ensidig. Flygande är nödvändigt och även oundviklig­t på grund av vårt geografisk­a läge, säger Viinikaine­n på Finavia.

 ??  ??
 ?? FOTO: FINAVIA ?? Helsingfor­s-Vanda flygplats hade över 10 miljoner passagerar­e under årets sex första månader. Det är en ökning på 11,9 procent jämfört med motsvarand­e tidsperiod i fjol.
FOTO: FINAVIA Helsingfor­s-Vanda flygplats hade över 10 miljoner passagerar­e under årets sex första månader. Det är en ökning på 11,9 procent jämfört med motsvarand­e tidsperiod i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland