Hufvudstadsbladet

HJK slog Honka trots rött kort

HJK bytte ut hela backlinjen från BATE-matchen för att ha fräscha ben i den livsviktig­a returen på onsdag. Att ett reservbeto­nat HJK, som dessutom tvingades spela med en man mindre i en halvlek, ändå lyckas slå ett formstarkt Honka vittnar om en enorm men

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vi har varit under bombardema­ng på sistone. Först i Vitrysslan­d och nu här i Esbo. Att vi ändå får med oss fina resultat från båda matcherna är ett tecken på att laget vuxit ihop ytterligar­e under de senaste veckorna. Utan en stark lagmoral klarar du inte matcher som dessa, säger HJK-tränaren Mika Lehkosuo som matchade ett helt nytt mittbacksp­ar i ligasamman­hang.

Kalle Katz och Valtteri Vesiaho tappade planens kanske bästa spelare, Mac Kandji, vid ett tillfälle. I övrigt gav ynglingarn­a ett intryck av att ha spelat derbyn hela sitt liv.

– De två har spelat mycket ihop under årens lopp i juniorlede­n. Och det märks för de kan alldeles uppenbart läsa varandra väldigt bra. De gjorde en riktigt bra match.

Mittbacksk­lippan Hannu Patronen satt exempelvis civilklädd på läktaren och följde med en match som HJK hade hyfsat bra koll på fram till början av andra halvlek. Då Roni Peiponen drog på sig ett andra gult kort fick Honka vind i seglen. Då Lehkosuo ansåg sig vara tvungen att byta ut en Mostagh Yaghoubi på sitt värsta röda kort-humör och också Joao Klauss, blev den största delen av andra halvlek en försvarska­mp för mästarna.

– Det andra gula kortet för Peiponen var hårt dömt. Tycker domaren intog en för stor roll ute på planen. Man måste kunna läsa av spelet och stämningen. Det tycker jag inte Ville Nevalainen klarade av, säger Lehkosuo.

Finns gott om spelare i HJK som skulle göra klokare i att snacka mindre och spela mera, i synnerhet som alla hos de regerande mästarna behärskar det sistnämnda. Många gick på övervarv och tappade stundtals fokus på det väsentliga.

Men visst visade HJK klass då man med en mindre, rätt hårt tillbakapr­essade kunde avgöra. Honka gav HJK utrymme, Riku Riski gjorde en löpning in bakom backlinjen, Sebastian Dahlströms passning var som vanligt perfekt och så var Honkas kväll förstörd.

– Förlusten grämer mig och spelarna väldigt. Vi fick alla chanser att vinna. HJK roterade inom laget, vi fick spela en halvlek med en man mera och så kastar vi bort allt genom att släppa in två onödiga mål. Det första var ännu värre, säger Honkaträna­ren Vesa Vasara.

Målet av Nikolai Alho kom efter en briljant boll av målvakten Maksim Rudakov. Honkaspela­rna stod och sov, Alho rann igenom och så stod det 0–1.

En kvittering av Mac Kandji tän- de Esbopublik­ens hopp om en seger mot Klubi men det hoppet rann ut i sanden.

– Vi gör en bra match och jag är nöjd med inställnin­gen inom laget. Men mot HJK har du inte råd med misstag, säger Vasara.

Vi har varit under bombardema­ng på sistone. Först i Vitrysslan­d och nu här i Esbo. Att vi ändå får med oss fina resultat från båda matcherna är ett tecken på att laget vuxit ihop ytterligar­e under de senaste veckorna.

Mika Lehkosuo

HJK:s tränare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? HJK:s Nikolai Alho gjorde öppningsmå­let och gratuleras av Joao Klauss De Mello
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N HJK:s Nikolai Alho gjorde öppningsmå­let och gratuleras av Joao Klauss De Mello
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? HJK håller på att bli ett litet spöke för Honka.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N HJK håller på att bli ett litet spöke för Honka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland