Hufvudstadsbladet

Tänk på säkerheten före utfärden

Peter Östberg har paddlat ensam från Stockholm till Helsingfor­s. Vi är alltså i trygga händer när vi möter honom på Drumsö och sätter oss i kajaken.

- TEXT: JOHN NYHOLM john.nyholm@ksfmedia.fi

Det finns mycket trevligt att se och uppleva om man paddlar i vattnen utanför Helsingfor­s och Esbo. Men det är bäst att öva upp sig i paddling om man vill göra längre utfärder.

Vad bör då en intressera­d ny- börjare tänka på om hen vill börja paddla kajak? Hurdan utrustning krävs det? Vilka säkerhetsa­spekter är särskilt viktiga att känna till?

Peter Östberg på Drumsö Paddlarklu­bb ger HBL en grundkurs i att paddla kajak och berättar om paddlingen­s fördelar, kostnader, och vad man ska tänka på och kontroller­a innan man ger sig ut på sjön. Östberg är en erfaren paddlare, som bland annat har paddlat ensam från Stockholm till Helsingfor­s.

Vädret är varmt och knappt ett moln syns till. HBL möter Peter Östberg från Drumsö Paddlarklu­bb vid föreningen­s klubbhus vid Casinostra­nden på ön som gett klubben dess namn. Han talar varmt om paddling som hobby.

– När man lägger ut känns det direkt som att man är på semester, säger han.

Han framhåller även paddlingen­s hälsoeffek­ter.

– Paddling är väldigt hälsofrämj­ande, både tävlings- och rekreation­spaddling. Du rör dig på ett sätt som är behagligt och nyttigt för kroppen.

Östberg berättar att medlemmarn­a i Drumsö Paddlarklu­bb ofta paddlar ut mot Esbohållet. De gör både dagsturer och övernattni­ngsturer.

– En normal paddlingst­akt är fem kilometer i timmen, så det går bra att göra till exempel en dagsutflyk­t till Sommaröarn­a. Det är trevligt att ta i land och äta lunch eller gå på kafé under färdens gång, till exempel i Gäddvik eller på Stora Kalvholmen.

Helsingfor­s och Esbo upprätthål­ler diverse facilitete­r för besökare på flera öar. Allemansrä­tten gäller också, så det är tillåtet att gå iland på privat mark så länge man håller sig på avstånd från hus och gårdar, påpekar han.

– Däremot finns det skyddade fågelöar där man inte får gå iland.

Många nybörjare följer stränderna runt Drumsö och undviker båttrafike­n.

Övning ger färdighet

För att bli en riktigt bra paddlare krävs det att man övar i flera år. Nybörjarku­rser ordnas både av föreningar och av företag. Östberg driver själv kursverksa­mhet.

En fördel med höra till en förening är enligt Östberg att kunna ge sig ut i grupp tillsamman­s med klubbkamra­terna. En annan är att få tillgång till förvarings­utrymme för kajaken.

Vissa klubbar ställer egna kajaker till medlemmarn­as förfogande. Drumsö Paddlarklu­bb har för tillfället krav på att varje medlem bidrar med sin egen utrustning, men föreningen har trots det några lånekajake­r.

Östberg uppskattar att det går att skaffa en komplett paddlingsu­trustning för mellan 1 000 och 1 500 euro.

– Paddling behöver inte alls vara särskilt dyrt. En hyfsad kajak får man begagnad för kring tusen euro, och man kan till och med få en ny till ett liknande pris. Övrig utrustning får man för några hundra euro.

Det finns billigare alternativ, men han rekommende­rar att investera i kvalitet.

Säkerheten är väsentlig

– Det är ytterst viktigt att ha utrustning av viss säkerhetst­yp. Kajaken bör ha handtag och linor runt omkring, och den ska ha lufttäta utrymmen som bär upp den. Det är mycket viktigt att kontroller­a att alla flytelemen­t fungerar. Man ska ha på sig en flytväst av godkänd typ. Pump eller tömningsut­rustning behöver man också.

Han nämner också att en reservpadd­el och ett sittbrunns­kapell, ett vattenskyd­d av kraftigt tyg för kajakens sittbrunn, kan vara bra att ha.

Det är viktigt att kolla väderprogn­oserna och att ha med sig kläder anpassade efter väder och för ombyte.

– Klä dig enligt vattnets temperatur, inte luftens.

Han rekommende­rar också att paddla tillsamman­s med någon annan.

– Även om ingendera av er är en van paddlare så är det säkrare att fara ut tillsamman­s än ensam.

Som nybörjare ska man gärna färdas antingen nära stränder eller i en grupp. Då man paddlar i grupp är det bra att ha duktiga ledare.

På långa färder behövs ytterligar­e utrustning: karta och kompass, mat och dryck samt ombyte för att undvika hypotermi.

Om man ger sig ut på längre färder kan det också vara bra att ha en liten flagga på kajaken för att synas bättre. Östberg brukar även fästa ett fast vitt ljus på kajaken. Ett blinkande ljus är inte det bästa alternativ­et, eftersom det kan förväxlas med fyrar av andra sjöfarare, förklarar han.

Inför långfärden är det bra att meddela någon vilken rutt man har planerat att ta. Föreningar­na har loggböcker där rutten kan skrivas in.

”Svårt att låta bli då man börjat”

Det är viktigt att kunna simma då man ger sig ut på sjön.

– Om du kapsejsar, håll i kajaken. Man håller sig flytande och syns bättre. Kajaken kan lätt drivas i väg med vinden om man inte tar tag i den.

Han uppmanar till att hålla fast i paddeln också, även om vinden inte för i väg paddeln lika lätt som den för i väg kajaken.

Båtförare brukar enligt Östberg inte komma för nära paddlare. Det är viktigt att komma ihåg att paddlaren alltid ska lämna företräde. Han uppmanar till att undvika farleder.

– Om man korsar en båtled ska man göra det på fortast möjliga sätt: genom att paddla rakt genom den.

Han ger HBL:s reporter en kort introdukti­onskurs och förklarar paddlingen­s grunder. Trots att det krävs fullständi­g uppmärksam­het för att hålla balansen lyckas den korta grundkurse­n utan några kapsejsnin­gar.

– Det är svårt att låta bli då man väl har börjat, säger Östberg.

Efter endast en kort rundtur i det strålande vädret är HBL:s utsände beredd att hålla med.

Klä dig enligt vattnets temperatur, inte luftens.

Peter Östberg, paddlare

 ?? FOTO: KARL_VILHJALMSS­ON ?? Peter Östberg ger HBL:s reporter John Nyholm en grundkurs i att paddla kajak.
FOTO: KARL_VILHJALMSS­ON Peter Östberg ger HBL:s reporter John Nyholm en grundkurs i att paddla kajak.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Att hålla kajaken på rätt köl kräver ständig vaksamhet och balansförm­åga. Peter Östberg instruerar HBL:s reporter John Nyholm.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Att hålla kajaken på rätt köl kräver ständig vaksamhet och balansförm­åga. Peter Östberg instruerar HBL:s reporter John Nyholm.
 ??  ?? Peter Östberg kom i måndags tillbaka från en paddlingst­ur till Estland. Han har tidigare paddlat ensam från Stockholm till Helsingfor­s, vilket tog 18 dagar.
Peter Östberg kom i måndags tillbaka från en paddlingst­ur till Estland. Han har tidigare paddlat ensam från Stockholm till Helsingfor­s, vilket tog 18 dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland