Hufvudstadsbladet

Kirsikka – fembarnsma­mma och ekonomiskt oberoende

Kirsikka Antikainen sade upp sig från sitt jobb när hon var 40. Sedan dess har hon levt på avkastning­en från sina investerin­gar och har därmed mer tid att sköta om barnen och göra de saker hon verkligen vill.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Kirsikka Antikainen har inte haft ett jobb flera år. Trots det får hon hela familjens ekonomi att gå ihop. Genom gediget sparande och investeran­de har hon nått sitt mål: ekonomiskt oberoende. Hennes kapitalint­äkter överskride­r familjens utgifter och hon kan nu lugnt stanna hemma med barnen och ägna sin tid åt de saker hon verkligen vill göra i livet.

Kan en frivilligt ensamståen­de fembarnsma­mma klara av vardagen utan ett lönearbete? Svaret är ja, och det är Kirsikka Antikainen ett levande exempel på. Här berättar hon sin historia från slösande nyutexamin­erad till ekonomiskt oberoende ”friherre”, som hon själv kallar sig.

Antikainen­s kapitalint­äkter överskride­r hennes och barnens utgifter och sedan fem år tillbaka har hon inte haft ett avlönat arbete. Hon njuter av den frihet som ekonomiskt oberoende innebär: hon läser böcker, bakar och sköter förstås om sina barn.

Hon har uppnått sitt mål genom gediget planerande, otaliga beräk- ningar och några lyckostöta­r. Stora arv eller annat startkapit­al har hon inte haft tillgång till – bara det egna arbetet och lönen.

– Ekonomiskt oberoende är fullkomlig­t möjligt för alla normalfris­ka personer, oavsett kön eller familjeför­hållanden, säger hon.

”Slöseri gjorde mig inte lycklig”

Vägen mot ekonomiskt oberoende tog avstamp i början av 2000-talet då Antikainen slutförde sina arkitektst­udier i Uleåborg, flyttade till Helsingfor­s och hoppade in i arbetslive­t.

– Det första halvåret i arbetslive­t slösade jag bort lönerna på allt möj- ligt eftersom jag plötsligt hade en stadig och hög inkomst efter många år av en strikt studerande­budget. Jag gjorde långa arbetsdaga­r, reste mycket och gick i butiker och funderade vad jag ska köpa i dag.

Slöseriet slutade hon ändå med rätt snabbt och började i stället fundera på vad som vore vettigare att göra med den delen av lönen som hon kunde sätta i spargrisen. Från uppväxten hade hon fått med sig principer om att leva sparsamt, men investerin­gar var en helt främmande värld.

– Allt resande och slöseri med pengar gjorde mig inte lyckligare. Dessutom kände jag inte igen mig i det. Jag ville hellre ha säkerhet så jag investerad­e i en lägenhet. Jag trivdes bra där hemma – jag joggade och läste böcker från biblioteke­t, det räckte gott för mig och det är gratis.

– På den tiden hade jag liten kunskap om vad det innebär att investera. Ingen av mina vänner sysslade heller med det. På höjden av it-boomen köpte jag lite aktier men det gav ingen egentlig erfarenhet – jag fick varken en positiv eller negativ bild av att investera.

Idén föds

Den första ekonomiska lyckospar-

Jag har inte någon särskild målsättnin­g längre. Det jag har nu räcker. Jag har uppnått mitt mål: ekonomiskt oberoende.

Nu har mitt intjänade kapital arbetat för min räkning i flera år och jag kan lugnt stanna hemma i rollen som hemmamamma – det känns verkligen lyxigt.

ken kom då det var dags att sälja bostaden. En indexjuste­ring i Helsingfor­s stads Hitas-bostadssys­tem hade höjt priset på bostaden så att Antikainen kunde kamma in en vinst på ungefär 50 000 euro.

Vid samma tidpunkt drömde Antikainen också om att studera juridik.

En flytt till Lappland var på alla sätt att föredra: Det var lättare att komma in på juridiska fakulteten i Rovaniemi än i Helsingfor­s och bostadspri­serna var på en helt annan nivå än i huvudstads­regionen. Att kunna spara i alla kostnader, speciellt boendekost­nader som för många är den största utgiften, är en mycket viktig pusselbit i jakten på ekonomiskt oberoende, menar hon.

– Förutom vanliga konsumtion­svaror som mat var praktiskt taget allt billigare i Rovaniemi än i södra Finland.

Efter flytten till Rovaniemi började Antikainen investera i lägenheter på allvar. Sedan dess har fastighets­investerin­gar varit Antikainen­s viktigaste inkomstkäl­la. Aktieinves­teringar har endast en biroll i hennes ekonomi.

Det var också då som tanken på ekonomiskt oberoende och ett liv som hemmamamma föddes.

– För nio år sedan blev jag färdig magister i juridik, samtidigt kände jag att jag vill ha fler barn. Och all den tid som jag jobbar är bort från tiden jag har med mina barn. Jag tänkte att jag lika gärna kan leva med det jag har och ägna mera tid åt att vara hemma med barnen. Min känsla av lycka kommer från dem.

– Vissa människor, som är ännu mer noggranna med sina pengar än jag, räknar med att en förmögenhe­t på 200 000 euro räcker för ekonomiskt oberoende. Andra räknar med upp till en miljon euro. För min egen del räknade jag med en halv miljon euro för att mitt ekonomiska obero- ende ska fungera. Därav kommer också namnet på min blogg: En halv miljons förmögenhe­t (fi. Puoli miljoonaa pääomaa).

Bloggen har Antikainen drivit i två år och där skriver hon om sparande, investerin­g och presentera­r också sin ekonomiska utveckling.

– Bloggen är en hobby som inte binder mig till något. Jag startade den egentligen för att själv kunna skriva ner mina funderinga­r och diskutera dem med andra.

Eget företag

Ungefär ett halvt år innan Antikainen sade upp sig från sitt jobb grun- dade hon ett eget företag som förvaltar fastighets­affärerna och en del av egendomen.

Orsaken var till en början inte ekonomisk – Antikainen helt enkelt kände att hon vill ha ett eget företag, så hon grundade ett.

Senare har det visat sig vara ett lyckat beslut eftersom hon via företaget får flertalet kostnadslä­ttnader och förmåner i bland annat beskattnin­g.

Samtidigt var företaget ett fungerade sätt att förklara för omgivninge­n varför hon säger upp sig.

– Alla verkade inte förstå att man kan göra vinst på sitt kapital – inte gjorde jag det heller tidigare. Många arbetskoll­eger och bekanta antog att jag börjar jobba via mitt företag då jag sade upp mig. Jag behövde inte förklara så mycket hur jag kommer att sysselsätt­a mig i framtiden.

Antikainen poängterar att hon fått jobba på härliga arbetsplat­ser och med härliga människor. Hon tycker om att jobba. Men ännu starkare var glöden att få koncentrer­a sig på moderskape­t.

– Min tid är begränsad och jag vill inte dela upp den på för många saker. I stället prioritera­r jag det som är viktigt för mig. Nu har mitt intjänade kapital arbetat för min räkning i flera år och jag kan lugnt stanna hemma i rollen som hemmamamma – det känns verkligen lyxigt.

Antikainen siktar på att jobba ungefär en timme per dag, fem timmar i veckan. Men alltid lyckas hon inte hålla arbetsbörd­an så liten. Inkomstern­a rinner in från flera olika håll och allt ska hon hålla reda på. Utöver hyresintäk­ter består inkomsten av bland annat aktieutdel­ningar, intäkter från sålda aktier, ränteintäk­ter, försäljnin­gsintäkter, en del lönearvode­n och andra mindre intäkter.

Flertalet små, i sig självt obetydliga inkomstkäl­lor bildar tillsamman­s en märkbar summa i Antikainen­s sparbössa.

– För att uppnå ekonomiskt oberoende gäller det att rikta in sin energi på de rätta sakerna.

Antikainen­s nyckel till ekonomiskt oberoende har varit det aktiva investeran­det i lägenheter.

Växlar inte ner

För Antikainen är hennes ekonomiska oberoende i första hand en plattform som tillåter henne göra mera sådana saker som hon verkligen vill. Hon gör skillnad på sig själv och så kallade ”downshifta­re” som av olika orsaker väljer att skifta ner och leva enklare eller till och med asketiskt.

– Min livsstil handlar inte om downshifti­ng. Jag försöker inte sänka levnadssta­ndarden till noll. Skatt betalar jag till och med mer än tidigare så också samhället får sin del, påpekar hon.

Hurdana framtidspl­aner har då en ekonomiskt oberoende hemmamamma? – Jag tror jag kommer uppnå en förmögenhe­t på en miljon euro i något skede, men jag har inte någon särskild målsättnin­g längre. Det jag har nu räcker. Jag har uppnått mitt mål: ekonomiskt oberoende.

 ??  ??
 ?? I S E T / K A O L I N A P A ??
I S E T / K A O L I N A P A
 ??  ??
 ?? FOTO: ME NAISET/KAROLIINA PAATOS ?? Kirsikka Antikainen är fembarnsma­mma och ekonomiskt oberoende ”friherre”. Hon arbetar endast ett fåtal timmar per vecka – resten av sin tid använder hon till att vara tillsamman­s med barnen.
FOTO: ME NAISET/KAROLIINA PAATOS Kirsikka Antikainen är fembarnsma­mma och ekonomiskt oberoende ”friherre”. Hon arbetar endast ett fåtal timmar per vecka – resten av sin tid använder hon till att vara tillsamman­s med barnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland