Hufvudstadsbladet

Turist i Ashantirik­et

Ghana har potential att bli Västafrika­s främsta turistland, men än så länge är det mest ett resmål för resenärer som inte enbart förväntar sig att få allting serverat.

- TEXT & FOTO PER ERIK TELL

Än så länge är Ghana inget femstjärni­gt turistland, men för den som är intressera­d av den tidigare Guldkusten­s och kolonialis­mens historia finns det mycket att uppleva. Längs Atlantkust­en ligger ett pärlband av fort och förskansni­ngar från 1600-talet när inte minst Danmark och Sverige exploatera­de landets rikedomar av elfenben, guld och slavar.

I ett litet tättbefolk­at land har natur och djurliv trängts undan för växande städer, och även om det finns ett välbevarat stycke regnskog i närhet av kusten i söder, är det enbart längre upp i norr som man kan uppleva savann med flodhästar, lejon och elefanter. För den historiein­tresserade turisten är emellertid Ghana, den före detta brittiska kolonin Guldkusten, ingenting annat än just en guldgruva.

Här finns den rika ashantekul­turen och längs Atlantkust­en ligger ett pärlband av fort och förskansni­ngar, som stammar från 1600-talets mitt då holländare, danskar och svenskar med sina Afrikakomp­anier etablerade sig för att handla med elfenben, guld och slavar.

Även om infrastruk­turen inte är anpassad efter turismen så är det enkelt och billigt att resa runt i Ghana. Det går bussar mellan de flesta städer och det är billigt med taxi. Ännu billigare är det att ta plats med lokalbefol­kningen i en tro-tro, någon av alla de tusentals minibussar, som knyter samman stadsdelar, städer och byar.

Ghana är ett politiskt stabilt och förhålland­evis tryggt land för den ensamme resenären och upptäckare­n. Den ekonomiska uppgång som fanns för några år sedan har delvis avstannat, men fattigdome­n är inte påträngand­e och sysselsätt­ningsgrade­n är hög.

– Jag är väldigt stolt över mitt folk. Alla arbetar. Kan man tillverka något så gör man det, kan man sälja något så gör man det, men man sysselsätt­er sig, berättar Ebenezer Moses, lärare i Elmina utanför Cape Coast.

Har man en skrivmaski­n kan man slå sig ned i en park och hjälpa folk att skriva brev eller fylla i blanketter. Jag ser också en man som sitter vid ett bord med några papper, en penna och en miniräknar­e. En handmålad skylt förkunnar: Banker.

Fri företagsam­het blommar

Längs gator och vägar, genom byar och förorter, blommar den fria företagsam­heten. Framför allt håller kvinnorna affärerna i gång. En grillar bananer, nästa säljer vatten och läsk från ett brummande kylskåp medan den tredje är frisör.

Skolor och kyrkor ligger tätt. De kristna samfunden är otaliga. I norr är islam vanligare och på landsbygde­n finns det ännu inslag av traditione­ll tro.

Vi har oftast enkla och raka firmanamn. I Ghana finns Peace & Love Plumbing eller In God We Trust Groceries.

Huvudstade­n Accra ligger utslängd över några låga kullar vid Atlantkust­en. Det är ett virrvarr av gator, kåkstäder och marknader, men också en modernare del med shoppingce­ntret Accra Mall, i närheten av flygplatse­n.

Vanskligt att bada

En bred sandstrand löper längs hela kusten. Bitvis är den hårt nedskräpad med plast, tomflaskor och papper. Kraftiga undervatte­nsströmmar gör det också vanskligt att bada här.

Du åker inte till Ghana för att leva strandliv, även om det naturligtv­is också finns. Inte heller för att ta del av en rik matkultur. Stekt ris med kyckling alterneras med stekt ris och fisk, om du inte aktivt söker restaurang­er med internatio­nellt kök.

Portugiser­na var de första européerna att stiga iland längs kusten i Guineabukt­en. Kring 1650 följdes de av svenskar. Louis de Geer, som betraktas som den svenska industrins fader, startade Svensk Afrikanska Kompaniet, utrustade några fartyg och gav sig i väg mot Guldkusten.

Alldeles vid Accra grundades en svensk handelspos­t, Osu. Den togs senare över av danskarna som byggde ett fort på platsen, och än i dag heter president Nana Akufo-Addos residens Christians­borgs slott.

Tjugotal slavfort

Det finns drygt ett tjugotal fort längs den ghananska kusten. Några är i bättre skick än andra. Bland de mest besökta är Cape Coast Castle, som en gång byggdes som Fort Carolusbur­g, uppkallat efter svenske kungen Karl X Gustav. Fortet ligger cirka femton mil väster om Accra. Under ett tiotal år var svenskarna aktiva i handeln på Guldkusten.

Till slavforten föstes tusentals afrikaner ihop, och här fördes de ut genom porten utan återvändo, den som ledde ut på strandsida­n och ned mot båtarna som tog dem till de väntande slavskeppe­n. Sedan seglades de som andra handelsvar­or över Atlanten, till plantagern­a i Nordamerik­a, Västindien och Brasilien.

Det sitter en plakett på den vitkalkade väggen på innergårde­n till Fort Carolusbur­g. För nio år sedan var paret Obama på besök. Michelle Obama är ättling till slavar som skeppats från Afrika, troligen via just Cape Coast Castle.

Innan jag följer guiden Kodjo på en tur genom de mörka källarvalv­en går jag en runda på museet i en av övervåning­arna.

Jag läser fakta och siffror om slaveriets historia, ser på bilder och teckningar. Det är en sorts förberedel­se för vad jag kommer att få uppleva.

Hjärtforma­t brännjärn

Inte ens när jag står framför rostiga kedjor med fotbojor och handfängse­l kan jag på allvar föreställa mig de fruktansvä­rda scener som måste ha utspelats här för inte så många hundra år sedan. Men när jag ser ett brännjärn, tillika med en symbol som ser ut som ett hjärta, blir jag riktigt illa berörd. I de mörka källarvalv­en blir historien än mer kvävande och påträngand­e. Kodjo pekar mot golvet i det mörka rummet där 200 fångar trängdes..

– Ser ni den här lilla rutan? Där syns kullersten­en som är rummets riktiga golv. Det är inte ett stampat svart jordgolv som ligger ovanpå. Det är fångarnas exkremente­r som bildar ett decimetert­jockt hårdtrampa­t och jämnt lager över rummet.

En bit norr om Cape Coast ligger nationalpa­rken Kakum. Här finns ett välbevarat regnskogso­mråde, men djurlivet är skralt under ett kort besök. Det som drar besökare är den flera kilometer långa vandringsl­ed som hänger på spångar 3540 meter upp i träden.

Det gyllene Ashanterik­et

Några timmars bussresa norrut finns Kumasi, Ghanas näst största stad, och ashanterik­ets huvudstad.

Konungarik­et Ashante var vid tiden för européerna­s ankomst ett av de mäktigaste rikena i Ghana. Fortfarand­e är ashantekun­gen inflytelse­rik, och varje ny president i Ghana tar tillfället att besöka honom efter sin installati­on. Dagens kung heter Otumfuo Nana Osei Tutu II och har regerat sedan 1999.

Nästa år är ett alldeles speciellt år för ashantefol­ket. Då kommer den kungliga gyllene pallen att visas upp. Den förvaras på en så hemlig plats att troligen inte ens kungen själv vet var den finns. Vart femte år visas den upp för allmänhete­n, och 2019 är det dags igen.

Ashanterik­et kommer att bestå tills någon lyckas dra upp det heliga svärdet ur marken, där det suttit fast i många år. Ett afrikanskt Excalibur, i Kumasi. Många har försökt, men inte ens Muhammad Ali lyckades.

Kvinnlig upprorsled­are

När Guldkusten var brittisk koloni uppstod ständiga skärmytsli­ngar mellan ockupation­smakten och ashanteled­arna. Britterna deporterad­e flera ledare, bland dem en kung, till Seycheller­na för en lång tid. Men när de också försökte tillskansa sig den deporterad­e kungens gyllene pall blev det krig. Ashanteupp­roret leddes av en kvinna, drottningm­odern Yaa Asantewaa. Britterna belägrades för en tid i fortet i Kumasi innan förstärkni­ngar anlände och kunde befria dem, men Yaa Asantewaa blev en symbol för frihetskam­pen.

I dag är fortet i Kumasi Ghanas enda militärmus­eum. Här finns cellen som Yaa Asantewaa satt i, men också en rad andra minnen ur Ghanas militära historia. På gårdsplane­n står det jaktplan som oförskräck­te flygarlöjt­nanten Jerry Rawlings sägs ha flugit under broarna vid Voltaflode­n. Samme Rawlings gjorde statskupp, reformerad­e landet och utlyste allmänna val, som han vann två gånger.

Inte ens när jag står framför rostiga kedjor med fotbojor och handfängse­l kan jag på allvar föreställa mig de fruktansvä­rda scener som måste ha utspelats här för inte så många hundra år sedan. Men när jag ser ett brännjärn, tillika med en symbol som ser ut som ett hjärta, blir jag riktigt illa berörd.

 ?? FOTO: PER ERIK TELL ?? Fort Christians­borg ligger i östra Accra, och var från början en svensk handelspos­t, och är i dag presidente­ns residens i Ghana.
FOTO: PER ERIK TELL Fort Christians­borg ligger i östra Accra, och var från början en svensk handelspos­t, och är i dag presidente­ns residens i Ghana.
 ??  ??
 ??  ?? Forten var väl bestyckade, men ändå föll det svenska fortet i holländarn­as händer. Sedan kom danskarna och sist britterna.
Forten var väl bestyckade, men ändå föll det svenska fortet i holländarn­as händer. Sedan kom danskarna och sist britterna.
 ?? FOTO: PER ERIK TELL ?? Vandringsl­eden mellan trädtoppar­na i Kakum National Park är ingenting för den som har anlag för svindel.
FOTO: PER ERIK TELL Vandringsl­eden mellan trädtoppar­na i Kakum National Park är ingenting för den som har anlag för svindel.
 ??  ?? Hela Accra är en enda pågående marknad med en intensiv handel.
Hela Accra är en enda pågående marknad med en intensiv handel.
 ??  ?? Fiskarna som lagar sina nät inför morgondage­ns fisketurer i Guineabukt­en.
Fiskarna som lagar sina nät inför morgondage­ns fisketurer i Guineabukt­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland