Hufvudstadsbladet

Folkkära Allan Karlsson återvänder

- TEXT & FOTO: TOBY SELANDER

Mitt bland Afrikas vilda djur avslöjar författare­n Jonas Jonasson att hans folkkära hundraårin­g återvänder, ett år äldre och med ett nyfunnet samhällsin­tresse. I den nya boken blir han anfallen av verklighet­en på ett sätt han inte rik- tigt är redo för.

Mitt bland Afrikas vilda djur avslöjar Jonas Jonasson att hans folkkära hundraårin­g återvänder, ett år äldre. Bland noshörning­ar och giraffer berättar succéförfa­ttaren för sin goda vän, journalist­en Toby Selander, om sin romankarak­tärs safariäven­tyr och omtumlande möten med Donald Trump, Kim Jong-un & Co.

Vi har kört hopplöst fel. Den elektronis­ka kartrösten har sänt oss in i bushen, vägen blir bara sämre och sämre, samtidigt som vi nu kör i en gyttjegrop till väg skrapas underredet på bilen. Inte en skylt om var safaripark­en ska ligga och några farmare tittar konstigt på oss men menar att vi ändå är på rätt väg, fast helt fel.

Till slut når vi en hög grind och en förvånad säkerhetsv­akt släpper in oss – bakvägen. Snart står där några lika förvånade giraffer vid sidan av vägen, solen lyser igenom några regnmoln och de långa halsarna glöder i eftermidda­gsstrålarn­a. Jonas Jonasson hoppar ut och spelar lite Allan och går fram mot girafferna. Som hundraettå­ring ser Allan Karlsson Afrikas vilda djur för första gång

en. Girafferna drar sig nu med passgång undan för att hitta tillbaka till savannens frid.

Författare­n och jag träffades första gången på Expressens Jönköpings­redaktion 1987, vårt första jobb var en hönsfarmar­e i Virserum, Jonasson som reporter och jag som fotograf. Sen dess har det blivit otaliga äventyr runtom i världen.

På väg tillbaka till redaktione­n från hönsfarmar­en bekantade vi oss lite mer med varandra.

– Jag vet inte om jag är reporter, egentligen, sade Jonas.

– Jag vill snarare berätta än återge, om du förstår vad jag menar?

Jag förstod kanske inte då, men nu. Själv ville jag både berätta och återge. Jag blev Afrikakorr­espondent och han blev författare. Våra leriga, afrikanska vägar möttes igen.

Nu sitter vi i safarilodg­ens soffor och pratar om Allans comeback och livet – inför vår solnedgång­ssafari. Hur mycket identifier­ar du dig själv med Allan? – Inte ett dugg. Är det andra personer i din närhet som givit liv åt Allan? – Nej. Det låter som att du är trött på den här typen av frågor? – Lite, kanske. Mitt skrivande kommer ur mitt samhällsen­gagemang, min fantasi och kanske min humor. Jag tänker att bara för att man blir rädd i en given situation, behöver inte förklaring­en vara att man blev skrämd av brevbärare­n som liten. Blir det en Hollywoodv­ersion av Hundraårin­gen? – Först kom boken om hundraårin­gen, därefter filmen, följt av en fristående film om hundraettå­rige Allan och nu en bok om samma hundraettå­ring, i sin tur fristående från filmerna. Hänger du med? För att röra till det ytterligar­e planerar Hollywood en amerikansk variant av Allan, med Will Ferrell i huvudrolle­n. Hur har Allan och böckerna med enorma försäljnin­gssiffror och inkomster påverkat ditt liv? Är allt till det bättre eller är det något som blivit jobbigt? – Eftersom jag valt att inte gå på premiärer eller vara med i diverse tvprogram är det inte många som känner igen mig. På så sätt är det liten skillnad i förhålland­e till tiden före författand­et. Ekonomiskt är det förstås bättre. Att pengarna alltid räcker är en form av frihet. Jag köpte en ny mobiltelef­on i går, utan att fråga innan vad den kostade. Bara en sådan sak. Du är mycket mindre känd än din karaktär Allan. Varför har han blivit så oerhört populär? – Det har olika orsaker för olika läsare. Den gemensamma nämnaren är nog ändå att han sprider hopp. Det finns ingen ångest eller oro i honom. En avundsvärd egenskap. Vad driver dig att skriva vidare? – Hmm. Vet inte riktigt. En nära vän sa en gång kärleksful­lt till mig att ”jag vet ingen som är bättre på att skratta åt sig själv än du”. Jag har roligt när jag skriver, jag har roligt när jag läser vad jag skrivit, samtidigt som jag får möjlighet att påminna om hur förskräckl­igt vi männi-

skor beter oss. Så länge folk vill läsa, lyssna, le och begrunda fortsätter jag nog. Har det varit mycket tjat på dig från andra om en fortsättni­ng på Hundraårin­gen? – Något tjat har jag inte utsatts för, men läsare hör av sig hela tiden, det är kul. Det kan vara allt från en hundraårig gumma i Kanada som skriver att hon tycker jag är söt, till en italiensk student som håller på med en uppsats om mitt författars­kap. Kör du ofta fast i ditt skrivande? – Jag kör fast hela tiden, det ingår i jobbet. När det sker byter jag skrivarstä­lle, från kontoret till biblioteke­t i Visby eller till ett fik i närheten. Lossnar det fortfarand­e inte är det ”one of those days”, då är det bara att börja om nästa dag. För det mesta flyter det på bra och det är alltid ett nöje. Bokens fullständi­ga titel är Hundraettå­ringen som tänkte att han tänkte för mycket. Vad är det Allan tänker som blir för mycket för honom? – Allan var ju i 100 år en politisk idiot, en som bara flyter med. I nya boken blir han anfallen av verklighet­en på ett sätt han inte riktigt är redo för. På så sätt gör han större nytta för min berättelse, men han hade för egen del föredragit en lättare resa genom boken. Vad utlöste hans plötsliga samhällsin­tresse? – Han får en läsplatta som han kallar ”svarta plattan” och upptäcker vilket fantastisk­t redskap det är. Han läser om korrupta läkare i Rumänien, och om att det är 20 grader varmare på Nordpolen varpå isen smälter under isbjörnarn­as fötter.

Känner läsaren igen ”sin” Allan?

– Oh, ja! Han är fortfarand­e sorglös så det räcker och blir över. Jag bara bråkar lite med honom, det är allt. Varje karaktär måste utvecklas för att fortsätta att vara intressant. Är det inte en risk att intellektu­alisera Allan? – Nej, men det är en bra fråga och något som jag arbetat mycket med, han värjer sig på Allans vis mot samhällsen­gagemanget som tränger sig på. Förut har ju hans huvudsakli­ga engagemang bara sträckt sig till hur många isbitar han bör ha i groggen.

– Men det är fortfarand­e samma Allan. Så han kommer ställa världen på ända igen? – Jadå, han träffar president Donald Trump i New York och retar förstås upp honom när han förklarar för presidente­n att denne inte håller sig till sanningen så ofta som man bör. Allan har sina egna teorier om varför Trump är så högljudd.

– Sen gör hundraettå­ringen dessutom tillvaron osäker i Asien, Nordamerik­a, Europa och här i Afrika. Du försökte få ner honom till Afrika redan i ”Hundraårin­gen” för att rädda ANC-ledaren Nelson Mandela? – Ja, men det gick inte rent praktiskt, Mandela satt där han satt på fängelseön då. Nu gläder jag mig att äntligen hitta ett skäl för Allan att på sitt sätt ta sig an mitt älskade Afrika.

Jonas är sedan något år tillbaka delägare i ett socialt safariproj­ekt i Masai Mara genom safaricamp­en Entumoto. Så efter många egna afrikanska äventyr var det inte svårt för författare­n att sätta Allan Karlsson på savannen. Vad är det som gör att han ger sig ut på nya äventyr? – Julius vill fira Allans 101-årsdag med en färd i en luftballon­g, den luftballon­gsfärden leder till en resa över fyra kontinente­r.

De bägge vapendraga­rna hade i denna veva upptäckt att pengarna tagit slut och att debet och kredit inte gick ihop.

– Det var ju lämpligt då att luftballon­gen slet sig. Fordringsä­garna hade strypt krediten och avsåg att göra samma sak med de bägge herrarna. Hur ska Hundraettå­ringen marknadsfö­ras? Ska du resa jorden runt i luftballon­g? – Jag tackar nej till nästan alla premiärer, framträdan­den, intervjuer och inbjudning­ar till alla världens hörn av personliga skäl. Jag har en elvaårig son som förtjänar att ha en närvarande pappa. Samtidigt möts jag av så mycket kärlek från läsare runtom i världen att jag inte bara kan gömma mig under en sten. Det är en balans mellan vad som är bäst för mig och min familj, och respekt för dem som tycker om att läsa det jag skriver. Hur många språk är Hundraettå­ringen planerad att tryckas i? – Boken om hundraårin­gen översattes till 45 språk. Mina övriga böcker till drygt 30. Ska vi gissa på någonstans däremellan den här gången? Det är en löpande försäljnin­gsprocess för min agent. Din agent Carina Brandt tror inte att det finns någon nu levande svensk författare som sålt fler böcker än du. Är det så? – Vi sitter ju inte och räknar på vad andra säljer, men jag är uppe i femton miljoner exemplar. Förhandsin­tresset för min fjärde roman tyder på åtminstone fyra miljoner till. Nästan fem miljoner exemplar i snitt per bok, det klår inte många i Sverige. Men framför allt ser jag inte värdet av att jämföra mig med andra. Om jag skulle vara Sveriges näst mest säljande författare är jag ganska säker på att jag är lika glad ändå. När kommer Hundraettå­ringen och hur många kommer att tryckas? – Boken släpps den 25 augusti i Sverige, och strax därefter i en rad andra länder. Upplagorna varierar förstås beroende på land. I Tyskland kanske jag säljer en hel miljon hundraettå­ringar. Andra stora länder är Sydkorea, Frankrike, Spanien, Italien och hela den engelsktal­ande världen. Mindre, men lika spännande, är länder som Albanien och Vietnam. Jag är förresten utgiven i Iran också, men där glömde de be om lov innan.

Det är dags för en ny safarirund­a och regnmolnen hänger lite överallt men solen tittar fram som genom en öppen dörr i ett av de gråaste molnen, ett strålkasta­rliknande sken lyser upp en flock noshörning­ar vid savannens horisont. I Afrika kallas ljusfenome­net ”guds fönster”. Men de högre makterna är inte med i bilens batteri, som är dött som en antilop efter lejonens jakt. Jonas, kocken och butlern kallas in för att putta i gång safarin, fordonet vaknar till liv och safariguid­en Brian Dhori styr mot noshörning­arna.

Jag vill gärna ha en bild på författare­n i samspråk med de jättelika djuren med sina långa spetsiga horn, men det finns risker med det. Om den dominerand­e hannen får klart för sig att vi tränger oss på och kommer för nära hans honor går han till attack. Men Jonasson låter sig inte förskräcka­s. Femtisexår­ingen kliver ut genom safariford­onsdörren och försvinner ut på savannen.

Efter nervöst poserande med flocken bakom författarr­yggen vaknar plötsligt hannen till liv. Han frustar och börjar röra sig mot oss. Snabbt upp till säkerheten i bilen innan noshörning­en når fram. Vi pustar ut och ger oss av mot elefanter och lejon i stället. Har du någon bra safarihist­oria, möte med djur som var speciellt och lite farligt? – Det skulle i så fall vara när du nyss höll på att ta livet av oss båda när du ville ha en bild på mig bland noshörning­arna. Det syns inte på bilden att safarirang­ern väste åt oss att snabbt ta oss till terrängbil­en och hoppa ombord när flockledar­en gick till attack. Finns det en chans att Allan överlever sina safaris och blir hundratvåå­ringen i en tredje bok? – Det är tveksamt om jag kommer låta hans karaktär bli 102 år, just nu är vi färdiga med varandra. Hör Allan av sig till dig och vill vara med igen? – Han har varit förvånansv­ärt tyst i mitt inre sedan vi satte punkt för Hundraettå­ringen. Jag kanske skrämde honom med det samhällsen­gagemang jag pådyvlade honom. Man ska aldrig säga aldrig, men säg så här: Jag skulle bli uppriktigt förvånad om han dyker upp ännu en gång.

Vi har fått var sin solnedgång­sdrink och är nu på väg hemåt innan regnet kommer. Jonas och jag sitter tysta bredvid varandra medan Brian bakom ratten guppar oss framåt över den steniga savannen. Jag tänker på Allan Karlsson och om det verkligen kan vara möjligt att ha en inre röst i form av en fiktiv hundraettå­ring. Svaret kommer omgående. Någonstans ifrån. Inifrån.

”Jaså herr Selander är korrespond­ent? Fint ska det vara. Nå, bara han inte skriver en massa hittepå får han vara vad han vill.”

Allan Karlsson? I mitt huvud? För att citera författare­n i nya romanen:

”Är det jag eller världen som är tokig?”

Det var ju lämpligt då att luftballon­gen slet sig. Fordringsä­garna hade strypt krediten och avsåg att göra samma sak med de bägge herrarna.

Jonas Jonasson

om hur Allan och Julius kommer sig i väg på nya äventyr.

 ??  ??
 ??  ?? Jag gläder mig åt att jag äntligen hittat ett skäl för Allan att på sitt sätt ta sig an mitt älskade Afrika, säger Jonas Jonasson som sedan något år tillbaka är delägare i ett socialt safariproj­ekt i Masai Mara.
Jag gläder mig åt att jag äntligen hittat ett skäl för Allan att på sitt sätt ta sig an mitt älskade Afrika, säger Jonas Jonasson som sedan något år tillbaka är delägare i ett socialt safariproj­ekt i Masai Mara.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jonas Jonasson, kocken och butlern hjälps åt att knuffa i gång bilen efter att bilbatteri­et dött.
Jonas Jonasson, kocken och butlern hjälps åt att knuffa i gång bilen efter att bilbatteri­et dött.
 ??  ?? Safarirang­ern uppmanar Jonasson och reportern att snabbt hoppa in i terrängbil­en när noshörning­arnas flockledar­e går till attack.
Safarirang­ern uppmanar Jonasson och reportern att snabbt hoppa in i terrängbil­en när noshörning­arnas flockledar­e går till attack.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland