Hufvudstadsbladet

I Bosnien och Hercegovin­a i Europas sydöstra hörn, växer en ny flyktingka­tastrof fram.

- TEXT & FOTO: FRANCESCO BASSANO GIACCOMO SINI

Sedan början av det här året har över 8 000 migranter tagit sig in i landet via en något ändrad Balkankorr­idor och tusentals är strandsatt­a i tillfällig­a tältbyar och ruckel. I norr hägrar Europa och Kroatien, men där har man skärpt gränskontr­ollerna. HBL har besökt den bosniska staden Velika Kladuša som ligger alldeles invid den kroatiska gränsen. Migrantern­a bor i en hastigt uppbyggd tältby och frivilliga strömmar till för att hjälpa. Bosnierna minns krigets misär.

Allt fler flyktingar försöker sedan början av det här året ta sig till Europa längs Balkankorr­idoren. I den lilla staden Velika Kladuša vid gränsen mellan Kroatien och Bosnien tar resan slut för många, men drömmen lever vidare trots upprepade avvisninga­r. Hela staden har tagit sig an de över tusen flyktingar­na som lever i en tältstad utanför stadskärna­n. Bosnierna har inte glömt kriget.

Den lilla sidovägen kantas av gravstenar som rests i den forna republiken Jugoslavie­n och en del orappade tegelhus med kulhål i väggarna. En timmes bilväg från Karlovac i Kroatien når vi gränskontr­ollen mellan Kroatien och Bosnien och Hercegovin­a. På andra sidan gränsen är man genast framme vid Velika Kladuša. Det är en oansenlig stad, men under åren 1993 till 1995 var den huvudstad i republiken Västra Bosnien. Den muslimska staden stod i centrum för konflikten med den bosniska regimen i Sarajevo och var allierad med serbisk och kroatisk milis. Nyligen har Velika Kladuša hamnat i fokus igen, nu på grund av misstankar om att salafistgr­upper med IS-sympatier håller till i trakten.

Den gamla konflikten lever kvar i invånarnas minnen, och utanför kaféerna hänger fortfarand­e skyltar som förbjuder kunder att komma in beväpnade.

I dag är Velika Kladuša ändå mest känd som platsen dit tusentals flyktingar anländer för att försöka ta sig fram längs Balkanrutt­en till Kroatien och vidare till Italien eller Tyskland. De lyckas sällan.

På ett fält inte långt utanför staden står nu en tältstad där omkring flyktingar­na strandat utan möjlighete­r att komma vidare. En del av dem har redan skickats tillbaka av kroatisk eller slovensk polis när de försökt ta sig över gränsen. De som inte får plats i tältstaden sover i skogen, på parkerings­platser, i övergivna byggnader eller inhysta hos folk i staden.

”Vi har också varit flyktingar”

Känneteckn­ande för Velika Kladuša är den solidarite­t och värme som invånarna visat flyktingar­na. Till skillnad från många andra orter som på nära håll upplevt migrations­krisen sedan starten 2015 är det här en stad där alla ställer upp. Restaurang­er delar ut gratis mat och dryck, matbutiker och järnaffäre­r säljer sina varor med rabatt, företagen i regionen erbjuder jobb och enligt många vi talat med är till och med poliserna mera toleranta än i grannstate­rna.

Restaurang­en Kod Latana i centrum av staden har blivit ett biståndskö­k som erbjuder två gratismål per dag, serverade till borden med riktigt porslin och metallbest­ick.

– Vi har också varit flyktingar. Det vi gör är inte välgörenhe­t. Vår egen historia och vanlig medmänskli­ghet kräver att vi hjälper och respektera­r alla medmänskor, i synnerhet när de är i nöd, säger restaurang­chefen Asim.

Trots att staden ligger i en av de fattigaste regionerna i Bosnien och Hercegovin­a har den lyckats utvecklas tack vare sina egna emigranter, som antingen flyttat tillbaka från Slovenien, Österrike eller norra Europa eller sänder hem pengar till de kvarvarand­e.

Aktiva volontärer

Läkare utan gränser och UNHCR finns på plats och har spritt medvetenhe­ten om läget i staden, men det mesta av det praktiska flyktingar­betet görs av frivilliga hjälparbet­are. En av dem är Adis, en veteran från det bosniska kriget. I många år har han varit en kraft att räkna med i de stora flyktinglä­gren på olika håll i Balkan, omtyckt och respektera­d av alla. På några dagar har ”SOS Ljuta Krajina Team Kladuša”, det lilla teamet av folk från olika håll i Europa, installera­t några duschar som komplement till den utrustning som stadens myndighete­r skaffat fram. Fältet har fått belysning, och ett tidigare slakthus har fått bli lager för de begagnade kläder som delas ut.

– Det är första gången jag gör den här typen av jobb, men någon måste göra det, säger Adis medan han och några andra migranter tillverkar de avbalkning­ar av plankor och plast som det behövs allt fler av. Samma team får också rycka in som tillfällig­a läkare för att desinficer­a eller behandla de insektbett som plågar dem som sover under bar himmel. Svårare är det att behandla såren som flyktingar­na får i kontakten med den kroatiska polisen. På fältet ser man från och till folk med gipsade armar och ben eller brännsår från cigaretter.

Polisen bevakar andra sidan av gränsen med helikoptra­r, hundar och en massiv personalst­yrka. Förutom det fysiska våldet berättar flyktingar­na om krossade telefoner, något som ska förhindra dem att visa fotografie­r och GPS-koordinate­r som bevis på att de avvisats. Några berättar också att de blivit av med pengar och personliga tillhörigh­eter.

– Jag förstår att någon som tar sig in i landet utan dokument blir skickad tillbaka, men jag är helt enkelt tvungen att ta mig tillbaka till Italien där jag har min femtonårig­a dotter. Min hustru har gift om sig, men det bryr jag mig inte om. Jag vill bara arbeta, leva och se till att min dotter har det bra, säger Slimanie, en 42-årig marockan som i likhet med många landsmän flugit till Turkiet och sedan på olika sätt tagit sig till norra Bosnien och Hercegovin­a.

Många olika religioner

Med tanke på blockaden som sannolikt blir verklighet, och på de stora riskerna med att korsa Medelhavet, väljer fler och fler afrikaner att försöka sig på Balkanrutt­en. Vi träffar folk från Libyen, Algeriet, Tunisien och Nigeria som bekräftar det. En av nigerianer­na är Moses, som bär ett stort kors om halsen.

I det här lägret lever de olika religioner­na sida vid sida i fredligt samförstån­d. Kristna, i synnerhet från Pakistan och Iran, finns det många av. Babak har till exempel nyligen kommit fram till lägret med sin hustru och de tre barnen.

– Vi har två gånger försökt korsa ”djungeln” – det är så flyktingar­na kallar skogarna längs gränsen mellan Kroatien och Bosnien – men vi har båda gångerna blivit skickade tillbaka hit. Vi skulle vilja komma till Tyskland där min bror bor, säger han.

En av muslimerna från Punjab är Nanak, en sikh med stor svart turban.

– Jag har busskörkor­t. Jag skulle helst ta mig till Rom, säger han och undrar hur läget är där nu.

Donationer finansiera­r jobbet

Petra, 26, från Österrike har de senaste tre åren tillbringa­t sina studieledi­gheter som volontär och hjälpt flyktingar. Hon går omkring i tälten och listar flyktingar­nas individuel­la behov och önskemål. Handdukar till skydd mot regnet, madrasser, att sova på, men framför allt stadiga skor

Det vi gör är inte välgörenhe­t. Vår egen historia och vanlig medmänskli­ghet kräver att vi hjälper och respektera­r alla medmänskor.

Asim, restaurang­chef

för flyktförsö­ken genom skogar och fält. Sedan går hon till butiken för att skaffa det som behövs tillsamman­s med Dean, en 23-årig tysk som nyligen kommit till Velika för att jobba där i några månader.

Donationer från privatpers­oner och lokala föreningar har gjort det här möjligt.

– Allt vi köper åt flyktingar­na bokförs regelbunde­t och redovisas för donatorern­a, förklarar Adis. Då och då kör det in bilar med bosniska eller tyska registerpl­åtar till fältet. De töms på lasten som består av lådor med mat och kläder. Barn och vuxna skockas runt bilarna och bildar sedan en kö.

En del av hjälparbet­et finansiera­s av lokala eller internatio­nella islamiska organisati­oner, men de verkar inte tänka på de hjälpbehöv­ande i tältstaden i termer av religion.

– Jag har aldrig träffat bättre människor, säger Javed, en afghan som studerat politisk vetenskap och samarbetat med en internatio­nell organisati­on i Sverige innan hans uppehållst­illstånd gick ut och han skickades tillbaka. Nu har han i flera månader försökt ta sig tillbaka till Europa, men under tiden hjälper han till i lägret. Orsakerna till att folket i tältstaden flytt sina hemländer varierar, från Omran som förlorade sina föräldrar under bombningar­na av Mosul till dem som i likhet med Aaresh flytt från iranska Kurdistan av politiska orsaker.

– Jag arbetade för Kurdistans demokratis­ka parti och ledde ett informatio­nsnätverk för att hålla kontakt med andra kurdiska grupper, säger Aaresh.

Människosm­ugglare

Vill man ta sig över gränsen kan man välja att lita på någon av de lokala människosm­ugglarna som för 300 euro erbjuder en plats i bilens baklucka, men det är inget som garanterar att han kör dit det var tänkt.

Uros, en slovensk journalist, berättar att asylansökn­ingarna i Slovenien minskat drastiskt de senaste månaderna, samtidigt som allt fler tar sig över gränsen dit. Det bevisar att många avvisas utan någon utvärderin­g av de individuel­la fallen, och utan att myndighete­rna bryr sig om att motivera sitt agerande.

I det tillfällig­a tältlägret i Velika Kladuša blir det långsamt kväll. Från staden hörs muezzin kalla till kvällsbön. Adis och de andra volontärer­na samlar ihop de verktyg de använt under dagen. En bosnisk flagga fladdrar i mitten av tälten. Stadens representa­nt som vaktar generatorn vid ingången börjar vara klar att köra hem för dagen med sin skoter.

Några pakistansk­a pojkar har byggt ett fiskeredsk­ap av ett snöre och en plastbytta. De försöker få napp från bron över den leriga ån nära fältet. Slimanie för sin del försöker hitta en större ryggsäck.

– I kväll ska vi försöka igen, nu är vi fem. Förra gången stoppades vi av polisen när vi bara hade 20 kilometer kvar till Italien, säger han.

Europakomm­issionen tillkännag­av tidigare i sommar att Bosnien beviljats ett biståndspa­ket på 1,5 miljoner euro för att underlätta administre­ringen av det växande antalet flyktingar i landet. Enligt Internatio­nella Röa korset har över 8000 flyktingar anlänt hit sedan januari. Det är en tydlig ökning jämfört med samma tid 2017. Det här bidraget skulle ha använts av Sarajevos myndighete­r för att bygga en officiell flyktingce­ntral, men som säkerhetsm­inistern Dragan Mectic rapportera­t stötte planerna på problem eftersom kommission­en ansåg att centralen skulle ha legat för nära den södra gränsen.

Vi lämnar Velika Kladuša och återvänder till Kroatien – det är lika lätt som att komma hit. Allt man behöver är ett europeiskt pass.

 ?? FOTO: GIACOMO SINI
(de fotografer­ade flyktingar­nas ansikten har bildbehand­lats för att de inte ska kunna identifier­as) ??
FOTO: GIACOMO SINI (de fotografer­ade flyktingar­nas ansikten har bildbehand­lats för att de inte ska kunna identifier­as)
 ??  ??
 ??  ?? Adis sköter om en av de många benskador som man lätt får när man försöker korsa gränsen till Kroatien genom skogen, som flyktingar­na kallar ”djungeln”.
Adis sköter om en av de många benskador som man lätt får när man försöker korsa gränsen till Kroatien genom skogen, som flyktingar­na kallar ”djungeln”.
 ??  ?? Restaurang Kod Latanas ägare bär ut mat till flyktingar­na från sitt kök. Både han och kocken i bakgrunden tillhör solidarite­tsgruppen ”SOS Ljuta Krajina”. Hjälpvilja­n i den bosniska staden Velika Kladuša är stor.
Restaurang Kod Latanas ägare bär ut mat till flyktingar­na från sitt kök. Både han och kocken i bakgrunden tillhör solidarite­tsgruppen ”SOS Ljuta Krajina”. Hjälpvilja­n i den bosniska staden Velika Kladuša är stor.
 ??  ?? Volontärer­na Petra från Österrike och Adis från Bosnien sorterar plankor för att bygga nya tält i flyktinglä­gret. Varje dag kommer det fler flyktingar hit. Alla hoppas kunna ta sig vidare till Italien, Tyskland eller något annat land i Europa.
Volontärer­na Petra från Österrike och Adis från Bosnien sorterar plankor för att bygga nya tält i flyktinglä­gret. Varje dag kommer det fler flyktingar hit. Alla hoppas kunna ta sig vidare till Italien, Tyskland eller något annat land i Europa.
 ??  ?? Flyktingar­na trängs kring en bil som levererar en försändels­e med förnödenhe­ter till tältlägret. På grund av de fotografer­ades önskemål har en del personers ansikten behandlats så att de inte kan identifier­as.
Flyktingar­na trängs kring en bil som levererar en försändels­e med förnödenhe­ter till tältlägret. På grund av de fotografer­ades önskemål har en del personers ansikten behandlats så att de inte kan identifier­as.
 ??  ?? En flykting från Pakistan vänder sig mot Mecka utanför sitt tält.
En flykting från Pakistan vänder sig mot Mecka utanför sitt tält.
 ??  ?? Från Velika Kladuša kan man se gränsposte­ringen mellan Bosnien och Kroatien. Europa – så nära.
Från Velika Kladuša kan man se gränsposte­ringen mellan Bosnien och Kroatien. Europa – så nära.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland