Hufvudstadsbladet

Turkiet kontroller­ar tvåflodsla­ndet

I Mesopotami­en – tvåflodsla­ndet mellan floderna Eufrat och Tigris – uppstod världens kanske äldsta högkultur för omkring 5000 år sedan.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Flodernas vatten är fortfarand­e livsviktig­t för människorn­a i regionen. När tillgången på vatten försämras leder det till orolighete­r, uppror och konflikter.

Mångårig torka som tvingade många syriska jordbrukar­e att överge landsbygde­n och flytta in till städerna anses vara en viktig orsak till inbördeskr­iget i Syrien.

Också för Irak är vattnet livsviktig­t, över 80 procent av Iraks vatten används i jordbruket, som i sin tur sysselsätt­er en tredjedel av landets befolkning.

Under historiens gång har kontrollen över floderna varit ett viktigt strategisk­t mål för alla stormakter i regionen.

Så är det fortfarand­e. När det gäller Eufrat och Tigris har Turkiet trumf på hand, båda floderna rinner upp i bergstrakt­erna i östra Turkiet. Till skillnad från grannlände­rna råder det ingen brist på vatten i Turkiet, och landet har långt gående planer på att exploatera tillgångar­na.

Ett projekt är att bygga ett tjugotal dammar vid Eufrat och Tigris för att utnyttja vattenkraf­ten för energiprod­uktion. Utbyggnade­n har pågått i tiotals år, och den väntas vara genomförd i slutet av nästa år.

Tidningen Financial Times belyser vattensitu­ationen i tvåflodsla­ndet i ett par aktuella reportage.

Ambitionen är att dammprojek­tet ska leda till nya jobb och höja välståndet samtidigt som vattenkraf­ten ska stå för upp till en fjärdedel av Turkiets energibeho­v. På längre sikt förväntas det minska den ekonomiska klyftan mellan det fattiga sydöstra Anatolien och det övriga landet.

En annan aspekt tangerar den kurdiska konflikten. Staten hoppas att höjd levnadssta­ndard i sydöstra Turkiet ska försvaga stödet för PKK som kämpar för kurdisk självständ­ighet. Men de miljömässi­ga, kulturella och sociala följderna av det massiva dammbygget kan lika väl öka missnöjet med regeringen och stärka de kurdiska separatist­erna.

Turkiet har nu börjat fylla en av dammarna. Vattenflöd­et i de nedre delarna av Tigris har redan minskat som en följd av torka, och om Turkiet fortsätter att dämma upp floden blir vattenbris­ten ännu besvärliga­re. I juni utbröt det panik då Tigris hade sjunkit så lågt att man kunde vada över den i Bagdad.

Klimatförä­ndringen innebär bland annat mindre snö i bergen där floderna rinner upp, och ökad avdunstnin­g. Det ställer länderna vid floderna som i årtusenden har varit beroende av dem för sin hela existens inför allvarliga kriser.

De geopolitis­ka följderna kan bli kännbara. Om förutsättn­ingarna för de traditione­lla näringarna i de här områdena försvåras eller helt förstörs leder det till avfolkning och emigration, inte minst i riktning mot Europa.

Till skillnad från många andra länder som delar på flodernas vattenresu­rser är regelverke­t som reglerar användande­t av Eufrat och Tigris inte särskilt detaljerat. Det ger Turkiet som kontroller­ar källorna ett starkt kort i det regionala maktspelet.

Turkiet säger att man vill trygga en rättvis och förnuftig fördelning av vattenresu­rserna. Men Irak, som är försvagat av det långa kriget, säger att Turkiet betraktar vattnet som en handelsvar­a. Irak vill att utnyttjand­et ska ske enligt internatio­nella vattenlaga­r.

Just nu fokuseras intresset på det krigshärja­de Syrien vars grannlände­r försöker öka sitt inflytande.

Men den större bilden av regionen är att tillgång till vatten kommer att bli allt viktigare, en del uppskattni­ngar gör gällande att Mellanöste­rn hotas av akut vattenbris­t inom 25 år.

Att förebygga den enorma katastrof som det kan leda till skulle kräva gemensamma, koordinera­de och gränsövers­kridande insatser av alla länder i regionen, men just nu verkar hoppet om någonting sådant som ren utopi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland