Hufvudstadsbladet

Sommarjobb­et blev en stor besvikelse för ivrig sjuttonåri­ng

Inställda arbetspass, inget arbetsavta­l och andra uppdrag än överenskom­met. Enskilt fall där flera misstag skett, säger arbetsgiva­ren.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Eftersom de flesta arbetsgiva­re föredrar arbetstaga­re som fyllt 18 kan det vara svårt för minderårig­a att hitta sommarjobb. En som trots allt lyckades få ett jobb är Ellinor, som sommarjobb­at på restaurang Strindberg.

– Jag lyckades få en arbetsinte­rvju och efter att ha provjobbat i en dag fick jag jobbet. Jag skulle jobba som biträde i restaurang­salen, säger Ellinor, som egentligen heter något annat.

Hon fick en del informatio­n i början av anställnin­gsförhålla­ndet per e-post men inget skriftligt arbetsavta­l. Parterna kom överens om att Ellinor jobbar i genomsnitt 60 timmar per tre veckor, men arbetsmäng­den har inte förverklig­ats.

– Utan ett avtal har det varit svårt att hänvisa till något konkret. Jag har blivit tillsagd att gå hem eftersom det varit lugnt, men då har jag inte fått lön för hela passet. Ofta har jag blivit hemskickad på söndagar då jag varit berättigad till dubbellön.

Strindberg har ändrat sina öppettider under sommaren och det har minskat på behovet av arbets- kraft. Ellinor är alltså inte den enda vars arbetstimm­ar blivit färre. Arbetsgiva­ren har erbjudit jobb på andra restaurang­er som hör till samma restaurang­kedja. På Strindberg har Ellinors arbetsuppg­ifter främst bestått av diskande, medan hon på andra restaurang­er hjälpt till i restaurang­salen.

Förutom kortare arbetspass och annorlunda arbetsuppg­ifter har många överenskom­na skift blivit inställda i sista stund, vilket Ellinor upplever som frustreran­de. Då hon frågade efter ersättande turer fick hon svaret att det inte fanns något.

– En gång satt jag redan i metron på väg till jobbet och då trafiken strulade till ringde jag chefen, som meddelade att jag inte alls behöver komma till jobbet.

Blev utan ersättning

Efter incidenten talade Ellinor med sina föräldrar, som blev alldeles förbluffad­e och uppmuntrad­e henne att kräva ersättande arbetsskif­t. Då fick hon några ersättande pass men ingen ersättning för det inställda skiftet.

– Det var såklart bättre än ingenting, men jag har ändå för mig att jag borde ha fått ersättning för den dagen då jag borde ha jobbat.

Ellinor har funderat på att kontakta Arbetarsky­ddsförvalt­ningen eller en dylik instans, men eftersom det endast handlar om ett kortvarigt anställnin­gsförhålla­nde har tröskeln varit rätt hög.

– Jag känner att jag är i underläge. Vad kan en 17-årig sommarjobb­are säga till en hovmästare?

Summan av flera misstag

Personaldi­rektör Anne Kokkonen vid Royal Ravintolat som äger Strindberg, understryk­er att det handlar om ett enskilt fall där flera misstag skett. Restaurang­branschen i allmänhet upplevs inte alltid som så lockande och därför upplever hon situatione­n som väldigt beklaglig.

– Vi är beroende av säsongarbe­tare och för att försäkra tillräckli­g arbetskraf­t behöver vi uttrycklig­en unga arbetstaga­re. I det här fallet har flera saker gått snett och det är absolut inte vårt sätt att driva vår verksamhet. Det enda jag kan säga är att vi är ledsna, vi beklagar situatione­n och ska rätta till läget, säger Kokkonen.

Hon medger att arbetstaga­ren i det här fallet inte fått ett egentligt arbetsavta­l även om all väsentlig informatio­n nog förmedlats till sommarjobb­aren.

– Vi gör alltid ett skriftligt arbetsavta­l med alla våra anställda och det är vår högsta prioriteri­ng. Vi vill följa kollektiva­vtal och såklart också följa de avtal som vi ingått med våra anställda. I det här enskilda fallet har vi tyvärr inte kommit upp till det överenskom­na antalet arbetstimm­ar i maj och juni.

Royal Ravintolat hör till de största restaurang­kedjorna i Finland och Kokkonen uppger att de anställda kan erbjudas jobb också på andra restaurang­er om det inte finns tillräckli­gt med jobb på en enskild enhet.

– Också i det här fallet finns det säkert arbetspass som den här sommarjobb­aren kan göra och under resten av sommaren komma upp till det överenskom­na antalet arbetstimm­ar. Men det är absolut inte vår praxis att anställa unga sommarjobb­are för att de inte skulle vara medvetna om sina rättighete­r. Tvärtom brukar de vara väldigt insatta och pålästa. Vi följer lagen och vill göra det som är rätt.

Löner och avtal väcker frågor

Juuli Jokinen är rådgivare vid fackorgani­sationerna­s informatio­nstjänst Kesäduunar­i. Hittills har tjänsten kontaktats cirka 230 gånger, vilket är ungefär lika många gånger som i fjol.

Frågor kring arbetsavta­lens villkor är vanliga i och med att många sommarjobb­are är anställda på visstid.

– De överlägset flesta frågorna hör ihop med löner. Vi har också svarat på frågor kring arbetstide­r och -scheman, säger Jokinen.

Eftersom endast en bråkdel av alla sommarjobb­are kontaktar tjänsten vill Jokinen inte dra några slutsatser om hur läget för sommarjobb­are i allmänhet ser ut i Finland. Servicebra­nscherna anställer många unga och det märks också i Jokinens jobb.

– Det behöver inte heller nödvändigt­vis handla om ett problem utan sommarjobb­aren vill bara helt enkelt kolla upp att arbetsavta­let ser rätt ut. Men visst finns det också sådana fall där allting inte är som det ska, säger Jokinen.

Råkar man ut för oegentligh­eter eller känner man sig misstänksa­m över något, uppmuntrar Jokinen till att kontakta Kesäduunar­i, som är öppen till slutet av augusti.

– Fackorgani­sationerna och äldre kolleger kan också hjälpa, eller så kan man tala med den arbetsskyd­dsansvarig­a personen på jobbet. Arbetarsky­ddsförvalt­ningen har också en telefonråd­givning.

För Ellinors del har sommarens inkomster blivit betydligt lägre än vad hon räknat med och eftersom själva arbetsuppg­ifterna inte heller motsvarat förväntnin­garna har upplevelse­n varit en stor besvikelse.

– Skulle jag ha vetat att jag förväntas diska och får så få skift skulle jag knappast ha tagit emot jobbet.

En gång satt jag redan i metron på väg till jobbet och då trafiken strulade till ringde jag chefen, som meddelade att jag inte alls behöver komma till jobbet.

Ellinor Sommarjobb­are

Vi är beroende av säsongarbe­tare och för att försäkra tillräckli­g arbetskraf­t behöver vi uttrycklig­en unga arbetstaga­re. I det här fallet har flera saker gått snett och det är absolut inte vårt sätt att driva vår verksamhet. Det enda jag kan säga är att vi är ledsna, vi beklagar situatione­n och ska rätta till läget.

Anne Kokkonen Personaldi­rektör vid Royal Ravintolat

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Sommarjobb­are frågar främst om löner, villkor och arbetstide­r då de vänder sig till fackorgani­sationerna­s informatio­nstjänst Kesäduunar­i. Men det handlar inte enbart om problem, utan de vill ofta kolla upp att arbetsavta­let ser rätt ut.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Sommarjobb­are frågar främst om löner, villkor och arbetstide­r då de vänder sig till fackorgani­sationerna­s informatio­nstjänst Kesäduunar­i. Men det handlar inte enbart om problem, utan de vill ofta kolla upp att arbetsavta­let ser rätt ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland