Hufvudstadsbladet

Ölflytet på Vanda å lockar deltagare från hela världen

Årets ölflyt samlade igen en stor skara deltagare som njöt av sommarvädr­et med att flyta omkring på gummiflott­ar i Vanda å.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Ölflytet, eller Kaljakellu­nta som evenemange­t kallas på finska, har ordnats sedan 1997. Det spontana evenemange­t som saknar arrangör går ut på att flyta med gummiflott­ar på Kervo å eller Vanda å och dricka öl.

Evenemange­t har väckt mycket kritik för att deltagarna tenderar att inte städa upp efter sig.

I går var det glada tongångar vid starten för ölflytet i Rosendahl i Vanda. Vanda stad hade placerat ut containrar för skräp och bajamajor för att de kiss- och bajsnödiga skulle ha en plats att gå till för att uträtta sina behov.

Cykelpatru­ller samlade upp returflask­or och burkar. Den som saknade en egen gummiflott­e kunde på platsen köpa sig en för 30 euro.

Taru Ellilä, James Cole, Suvi Ellilä, Iina Hämäläinen och Netta Salo pumpar luft i sina flottar och båtar innan det bär ut på ån. Kvintetten deltar i ölflytet för tredje gången. De beskriver ölflytet som ett socialt evenemang där man kan ta det lugnt och njuta av naturen samt drycker och mat i gott sällskap.

– Finländare bryter tystnaden genom att prata med varandra på ån. Här bildas en trevlig gemenskap som man inte upplever på andra evenemang. Det känns lugnt och behagligt, säger Taru Ellilä.

Att vädret är varmt och soligt har givetvis stor betydelse. I fjol var det regnigt och kallt. Deltagarna beskriver fjolårets ölflyt som en överlevnad­skamp när regnet öste ner.

– Det hade en viss charm att flyta omkring sex timmar i regnet, men vi nådde aldrig målet. Vår gummiflott­e var nära att sjunka så vi var tvungna att avbryta. Och det var helt bra. Det är ingen idé att fortsätta om säkerheten äventyras. Det här ska vara ett roligt evenemang. Men i år ska vi ta oss ända till mål, säger Hämäläinen.

Ölflytet har också internatio­nella gäster och i går hördes engelska, tyska och spanska bland deltagarna. Britten James Cole är på plats för första gången.

– Jag har aldrig varit med om något liknande i Storbritan­nien, men det här verkar ju vara en fin idé som jag ska ta med mig hem, säger Cole.

Netta Salo intygar att det internatio­nella inslaget har varit stort på ölflytet även tidigare år.

– I fjol hade vi sällskap av en man från Nya Zeeland som flög hit bara för att delta i evenemange­t och det fanns också kanadensar­e, amerikaner och fransmän som deltog. Det är trevligt med internatio­nella gäster, säger Salo.

Målet för årets ölflyt var den här gången Lillforsen­s badstrand.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Taru Ellilä visade upp utrustning­en när det var dags att åka. Suvi Ellilä, James Cole och Iina Hämäläinen är redan ombord på flytetygen.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Taru Ellilä visade upp utrustning­en när det var dags att åka. Suvi Ellilä, James Cole och Iina Hämäläinen är redan ombord på flytetygen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Taru Ellilä, James Cole, Netta Salo, Suvi Ellilä och Iina Hämäläinen hade humöret på topp inför äventyret på Vanda å.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Taru Ellilä, James Cole, Netta Salo, Suvi Ellilä och Iina Hämäläinen hade humöret på topp inför äventyret på Vanda å.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Årets ölflyt lockade många deltagare till Vanda å.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Årets ölflyt lockade många deltagare till Vanda å.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland