Hufvudstadsbladet

Tusentals gick ut för att se månförmörk­elsen

Den totala månförmörk­elsen överskugga­des av molnigt väder på fredagen, åtminstone i södra Finland. Trots molntäcket var det tusentals entusiaste­r som följde med blodmånens vandring på horisonten på olika håll i landet.

- HBL-SPT/MIKAEL SJöVALL

Omkring 2 000 personer hade samlats i Brunnspark­en i Helsingfor­s för att bevittna månförmörk­elsen. Många hade tagit fasta på uppmaninge­n att kombinera mångalensk­ap med en picknick i sommarvärm­en. Enligt Helsingin Sanomat var gårdagskvä­llen den varmaste under hela sommaren.

– Jag var positivt överraskad över att se så många som dök upp. Tyvärr floppade upplevelse­n i Brunnspark­en då vi på grund av molntäcket bara såg en skymt av blodmånen i några sekunders tid åt gången, berättar informatör Anne Liljeström på den astronomis­ka föreningen Ursa.

Syntes dåligt i norr

På nordligare breddgrade­r var det också svårt att se blodmånen, då månen stiger senare i norra Finland och horisonten är ljusare så här års på kvällen.

– Jag försökte få syn på månförmörk­elsen i Joensuu där jag befinner mig för tillfället, men det lycka-

■ des inte speciellt bra, säger Sakari Lehtinen på Ursa.

Ny modefluga

Månförmörk­elser inträffar globalt ungefär två gånger per år, men det var första gången på 18 år som fredagens totala månförmörk­else syntes i stora delar av Finland. Den totala månförmörk­elsens längd var också exceptione­llt lång då den varade i hela en timme och 43 minuter.

Total månförmörk­else inträffar när jorden skuggar hela månen från direkt solljus. Det röda ljuset förklaras av att det långvågiga infraröda solljuset syns bäst då det passerar jordens atmosfär och når månen i samband med månförmörk­elsen.

– Vi har noterat ett ökat intresse bland den stora allmänhete­n att följa med mån- och solförmörk­elser. Det är förhålland­evis lätt att följa med dessa händelser med egen kamera och sedan publicera bilderna i sociala medier, säger professor Minna Palmroth som är medlem i Ursas styrelse.

– Det var en entusiasti­sk samling människor som samlades i Brunnspark­en på fredagen. Varje gång blodmånen syntes så hördes hurrarop och applåder, berättar Anne Liljeström.

 ?? KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI ?? De sista minuterna av månförmörk­elsen bjöd på fina synintryck också i Helsingfor­s.
KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI De sista minuterna av månförmörk­elsen bjöd på fina synintryck också i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland