Hufvudstadsbladet

Laktosfria produkter allt mer populära

Allt fler laktosfria och växtbasera­de alternativ till traditione­lla mejeriprod­ukter erbjuds i butikshyll­orna. Håller de laktoshalt­iga mjölkprodu­kterna på att konkurrera­s ut? HBL begav sig ut i matbutiker för att kolla läget.

- JOHN NYHOLM john-nyholm@ksfmedia.fi

Den som vill köpa vaniljsås med laktos får leta noga på S-market i Runda huset i Helsingfor­s. Vaniljsås är en av produktern­a där det faktiskt finns fler laktosfria eller laktosfatt­iga än laktoshalt­iga alternativ i hyllorna.

Annars verkar fördelning­en mellan laktosfria och laktosfatt­iga produkter vara relativt jämn. Det ser ut att finnas laktosfria eller laktosfatt­iga varianter av varje produkt. Det finns också ett brett utbud av ersättande vegetabili­ska produkter.

Det verkar också finnas ungefär lika många mjölkpaket med laktosfri och laktosfatt­ig mjölk som det finns laktoshalt­ig mjölk i hyllorna.

Här träffar vi Rale, som är laktosinto­lerant. Han tycker att det är väldigt bra att det finns laktosfria produkter att tillgå. En mejeriprod­ukt som han ofta köper är laktosfri grädde.

– Nya produkter dyker upp varje dag, det är svårt att hänga med i utveckling­en.

Han har känt till sin laktosinto­lerans i 30 år. Då han först blev medveten om sin laktosinto­lerans var det inte ett lika välkänt fenomen som det är i dag.

– På den tiden fanns det varken kunskap om laktosinto­lerans eller laktosfria produkter.

I Lidl på Fjärde linjen upptäcker vi att alla margarinal­ternativ utom ett är antingen laktosfrit­t eller laktosfatt­igt. Däremot verkar majoritete­n av glassarna innehålla laktos.

I den här butiken träffar vi Salla. Hon har själv inte något behov av laktosfria produkter.

– Jag checkar vanligtvis inte om det finns laktos i produkten eller inte.

Hon kollar närmast på priset och om produkten är inhemsk.

– Men om man ska ordna en fest är det bra att köpa laktosfrit­t.

K-market på Tavastgata­n 16 är en mindre butik än de två andra, men det finns trots det ett digert utbud av såväl laktosfria och laktosfatt­iga som vegetabili­ska produkter. Till exempel för keso, gräddfil och crème fraîche verkar det finnas lika många laktosfria och laktosfatt­iga produkter som laktoshalt­iga alternativ.

Laktoshalt­ig komjölk fortfarand­e populärast

Kari Häsä på S-gruppen berättar att efterfråga­n på laktosfri mjölk enligt deras statistik har ökat stadigt under de senaste fem åren jämfört med andra mjölkdryck­er, medan försäljnin­gen av laktosfatt­ig mjölk i relation till andra mjölkdryck­er har varit nästan konstant. Laktoshalt­ig mjölk är trots allt fortfarand­e överlägset mest populär. Den laktoshalt­iga mjölkens andel av mjölkdryck­sförsäljni­ngen har inte förändrats nämnvärt under de senaste fem åren, trots vissa fluktuatio­ner från år till år.

Inköpschef Riikka Nordqvist på Lidl berättar i sin tur att efterfråga­n på laktosfria mjölkdryck­er i deras butiker har varit jämn, medan efterfråga­n på laktoshalt­ig komjölk har minskat. Efterfråga­n på växtbasera­de drycker har i sin tur ökat i deras butiker de senaste åren, men deras åtgång är fortfarand­e liten jämfört med komjölk. Också när det gäller andra mjölkprodu­kter har efterfråga­n på flera alternativ ökat, förklarar Nordqvist.

Minttu Tirkkonen, kommunikat­ionschef på Kesko, berättar att försäljnin­gen av laktosfri mjölk steg med fem procent medan försäljnin­gen av laktosfatt­ig mjölk sjönk med fyra procent förra året. Hon berättar också att växtbasera­de produkter växer i popularite­t, men att de fortfarand­e inte säljer närapå lika mycket som mjölkbaser­ade produkter.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Rale är■ laktosinto­lerant och uppskattar det omfattande utbudet av laktosfria produkter.
FOTO: CATA PORTIN Rale är■ laktosinto­lerant och uppskattar det omfattande utbudet av laktosfria produkter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland