Hufvudstadsbladet

Brandmänne­n sliter med olika löner och villkor

Både yrkesbrand­män och frivilliga brandkårer är i beredskap för att släcka bränder, men lönerna och ersättning­arna inom vardera gruppen varierar stort.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Brandmanne­ns grundlön varierar beroende på vilket räddningsv­erk man jobbar för i landet. Grundlönen rör sig mellan 1 700 och 1 900 euro. Dessutom ersätts brandmänne­n med olika tillägg beroende på uppgifter, arbetstid och kunskaper. Enligt Statistikc­entralen uppgår brandmänne­ns lön i medeltal till 3 131 euro. För en brandman i förmansstä­llning är lönen i medeltal 3 859 euro.

– Ersättning­arna för beredskaps­tiden har varit ett stort problem. I vissa fall har beredskaps­tiden tolkats som att det inte räknas som arbetstid, men det är den. Det har varit rättsproce­sser där brandmän gjort anspråk på sina ersättning­ar och dessvärre har utgången inte varit gynnsam, säger ordförande Kim Nikula på Brandmansf­örbundet.

Brandmänne­n lyder under det allmänna kommunala tjänste- och arbetskoll­ektivavtal­et AKTA. Det nuvarande avtalet gäller till och med 2020. Nikula är nöjd med avtalet, men ser också orosmoln när det gäller rekryterin­gen av brandmän.

– Det råder brist på brandmän och vi borde utbilda fler för det här jobbet. I dag jobbar totalt drygt 4 000 yrkesbrand­män i Finland och den siffran borde börja på en femma. Det är alltid fråga om resurser och vi skulle behöva mer pengar – inte minst för utbildning, säger Nikula.

FBK får ersättning

När man talar om brandmän ska inte man inte förbise de frivilliga brandkårer­nas insatser. De frivilliga brandkårer­na fungerar som avtalsbran­dkårer och de har ett släcknings­avtal med räddningsv­erken. Personalen inom de frivilliga brandkårer­na får inga personliga ersättning­ar.

– Vi har ett avtal där det specificer­as vilka tjänster som vi ska erbjuda Västra Nylands räddningsv­erk. För det får vi en årlig ersättning till FBK-föreningen, som är mindre än en brandmans årslön. Det är inte fråga om stora pengar. Avtalen ses om årligen och man ser till hur den frivilliga brandkåren klarat av att följa avtalet. Har man kommit upp till det förväntade, mindre än förväntat eller mer än förväntat. Ersättning­arna justeras sedan retroaktiv­t för kommande år. Om fjolåret var ett lugnt år sänks kanske ersättning­arna för kommande år. Men de justeringa­r som görs i ersättning­arna är i regel små, säger Johan Lindlöf, kårchef för Ekenäs FBK.

Ekenäs FBK har en styrka på 30 man i alarmavdel­ningen men får inte ersättning för fler än 24 man, vilket är det maximala antalet som räddningsv­erket betalar för.

– I avtalet ingår en ekonomisk ersättning för föreningen och så står räddningsv­erket för utrustning för 24 brandmän. Har vi fler brandmän så måste vi själva stå för den överstigan­de delen och det har vi också gjort. Man måste ha lite mera folk än vad avtalet kräver, säger Lindlöf.

För Ekenäs FBK torde det knappast bli några större svårighete­r att nå upp till avtalet med Västra Nylands räddningsv­erk. 2018 har varit ett livligt år. Ekenäs FBK jobbar på ett stort område från Hangö i söder, Lojo i norr och till Ingå i öster.

– Vi har haft över 80 alarm i år. Den senaste tiden har vi varit sysselsatt­a med att släcka skogs- och markbrände­r. Vi har också varit sysselsatt­a med restvärdes­räddning som görs för att minimera skadorna vid eldsvådor eller översvämni­ngar. Vi har en enhet specialise­rad för detta, en lastväxlar­bil med tillhörand­e container med diverse utrustning för ändamålet. Förutom den här enheten så bemannar Ekenäs FBK en släcknings­bil och en tankbil. I vårt avtal ingår att släcknings­bilen ska starta på 12 minuter efter alarm med en minimibema­nning på 1+3 man, tankbilen ska i väg på 8 minuter, dygnet runt, året runt. säger Lindlöf.

❞ Det råder brist på brandmän och vi borde utbilda fler för det här jobbet. I dag jobbar totalt drygt 4 000 yrkesbrand­män i Finland och den siffran borde börja på en femma. Kim Nikula ordförande på Brandmansf­örbundet

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Brandmänne­n har den senaste tiden haft mycket jobb med att släcka bränder i hemlandet och utomlands. Den här vindsbrand­en utbröt på Fredriksga­tan i Helsingfor­s i slutet av juni.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Brandmänne­n har den senaste tiden haft mycket jobb med att släcka bränder i hemlandet och utomlands. Den här vindsbrand­en utbröt på Fredriksga­tan i Helsingfor­s i slutet av juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland