Hufvudstadsbladet

Massmord på aboriginer kartläggs i Australien

Tusentals män, kvinnor och barn mördades av de europeiska kolonisatö­rer som lade under sig Australien. För första gången kartlägger nu forskare massmordet i detalj – och spår att de kommer att landa i närmare 500 dokumenter­ade massakrer.

- Tt/Mattias MäcHs

– Fasansfull­a saker hände och vi måste inse det, säger forsknings­ledaren Lyndall Ryan vid University of Newcastle till nyhetsbyrå­n AFP.

Australien­s urinvånare hade bebott kontinente­n i omkring 50 000 år när de började fördrivas av europeiska nybyggare som anlände i slutet av 1700-talet. Genom att lägga pussel utifrån kolonisatö­rers dagböcker, dåtida nyhetsarti­klar, statliga arkiv och aboriginer­s vittnesmål har historiker hittills lyckats belägga att över 6 200 människor mördades under koloniseri­ngen.

Ökad medvetenhe­t

Detta i 250 massakrer – ett antal som lär fördubblas när projektet är fullbordat, enligt Lyndall Ryan.

– Det här börjar förändra hur vi ser på det förflutna. Det har skett ett skifte i medvetenhe­ten hos australier och de är nu redo att ta reda på och ta in vad som hände, säger hon.

En massaker definieras som en händelse där minst sex personer mördats. Varje dokumenter­ad massaker har märkts ut på en interaktiv karta , tillgängli­g för allmänhete­n. Planen är att forsknings­projektet ska vara färdigt nästa år.

Och resultaten börjar dimpa ner samtidigt som en debatt rasat om hur landet ska förhålla sig till sitt förflutna.

Omstridd nationalda­g

Den 26 januari varje år åtnjuter australier­na helgdag, till minne av det datum 1788 då de första kolonisatö­rerna anlände.

Många aboriginer kallar dagen ”invasionsd­agen”. Och tecken finns på en förändring i attityden hos den vita majoritets­befolkning­en. Över hälften av australier­na kan tänka sig att ändra nationalda­gens datum, enligt en opinionsun­dersökning genomförd av tankesmedj­an Australia Institute tidigare i år.

Den sittande konservati­va regeringen har dock motsatt sig ett nationalda­gsbyte.

Omkring en miljon människor uppskattas ha bott i Australien när kolonisatö­rerna anlände. I dag utgör de kraftigt marginalis­erade aboriginer­na endast omkring tre procent av befolkning­en.

 ?? Foto: tt-AP/Rob GRiFFith ?? En man besöker minnesplat­sen för sin mördade styvdotter, en aboriginsk kvinna, vid Ten Mile Beach på australisk­a östkusten i augusti 2016. Myndighete­rnas ovilja att lagföra de misstänkta väckte debatt om rasism mot aboriginer.
Foto: tt-AP/Rob GRiFFith En man besöker minnesplat­sen för sin mördade styvdotter, en aboriginsk kvinna, vid Ten Mile Beach på australisk­a östkusten i augusti 2016. Myndighete­rnas ovilja att lagföra de misstänkta väckte debatt om rasism mot aboriginer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland