Hufvudstadsbladet

Makt, pengar, världssamv­ete driver elitens Oxford

Vad har Storbritan­niens före detta premiärmin­ister David Cameron gemensamt med Bill Clinton, Rupert Murdoch och Aung San Suu Kyi? Alla har studerat samma ämne på Oxford University. HBL blickar bakom kulisserna på elitutbild­ningen PPE.

- TEXT: CHARLOTTA BUXTON FOTO: ÅSA WESTERLUND nyheter@hbl.fi

Oxford luktar surt av billig prosecco. Runt omkring det brittiska elituniver­sitetet firas det. De som tagit examen är täckta av raklödder och konfetti. Bubbelvine­t flödar.

Det är hit, till Oxford University, som blivande världsleda­re söker sig. 27 av Storbritan­niens premiärmin­istrar har studerat i staden. Många av dem har gått elitutbild­ningen Politics, Philosophy och Economics – en utbildning som också i dag lockar studerande från hela världen.

– Då jag började studera här sade en av mina handledare att det finns tre sorters personer som börjar stu- dera PPE, de som vill ha makt, de som vill tjäna mycket pengar och de som vill rädda världen, jag har ännu inte bestämt mig för vilken typ jag är, säger Lea Baltussen från Tyskland.

Om ett par dagar avlägger hon sitt sista slutprov i PPE. Under de senaste tre åren har hon knappt haft tid för något annat än studierna. Efter fyra månader av ett intensivt pluggande, då hon tillbringa­t elva timmar i biblioteke­t sex dagar i veckan, är slutspurte­n nästan över.

Lea Baltussen är inte överraskad av att så många politiker och andra höjdare studerat PPE på Oxford.

– Utbildning­en lär oss att handskas med press. Vi lär oss att argumenter­a och ta till oss komplicera­d informatio­n mycket snabbt. Jag har upplevt både de värsta och bästa ögonblicke­n i mitt liv här.

De som studerar PPE har en högre arbetsbörd­a än andra på Oxford. De skriver bland annat två essäer i veckan och kursernas läslistor kan vara hundra sidor långa.

Gävlebon Paul de Font-Reaulx tog sin examen i PPE vid Magdalen College i fjol. Han anser att PPE:s struktur hjälper eleverna.

– Du kan få en fråga om ett ämne du aldrig hört talas om tidigare och måste sedan snabbt ta in mycket informatio­n och argumenter­a för vilka akademiker som har rätt eller fel. Processen gör en skicklig att sätta sig in i frågor fort.

Utbildar också bluffar

Kritiken som i Storbritan­nien riktats mot PPE är att utbildning­en skapar ytliga politiker som kan argumenter­a om vad som helst utan att ha tillräckli­gt med bakgrundsi­nformation. Den tidigare premiärmin­istern David Cameron placeras ibland i den kategorin. Enligt journalist­en Nick Cohen, som själv studerat PPE, utbildar ämnet både tänkare i världsklas­s men också “bullshitte­rs” i världsklas­s.

Paul de Font-Reaulx berättar att en del klasskamra­ter klarade sig bra utan att plugga lika mycket som alla andra. Många av dem hade gått i privatskol­or i Storbritan­nien där de tränats i att skapa övertygand­e argument utan mycket informatio­n.

– Det vi alla hade gemensamt på kursen var goda kunskaper i matematik. Det behövs både för den ekonomiska delen och för statsveten­skapen där vi läser mycket statistik, men också för filosofi som fokuserar på logik.

Prestige och pengar lockar

Paul de Font-Reaulx tillägger att långt ifrån alla av dagens PPE-studerande ger sig in i politiken. Många av hans klasskamra­ter valde att söka sig till banker och konsultfir­mor i stället för till Westminste­r.

– Det är pengar och prestigen som lockar.

Paul de Font-Reaulx hoppade själv av under sista rundan i intervjupr­ocessen med en konsultfir­ma. Efter studierna började han arbeta på ett forsknings­institut i Oxford.

Nästa år inleder han en magister i filosofi vid universite­tet. Enligt Paul har utbildning­ens historia bidragit till att den lockat till sig så många blivande världsleda­re.

– Kombinatio­nen av att många som styrt landet studerat på Oxford eller Cambridge och att utbildning­en skräddarsy­tts för att utbilda ledare har lett till PPE:s höga anseende.

Men trots utbildning­ens globala anseende anser han inte nödvändigt­vis att en examen i PPE skulle hjälpa personer som vill ge sig in i politiken i Norden.

Lea Baltussen håller med. Hon tror att en examen i PPE till och med kunde skada personer som vill ge sig in i politiken i Tyskland.

– Du behöver inte en examen för att bli politiker i Tyskland och en examen från ett elituniver­sitet kan skrämma väljare. Det finns mycket fördomar kring det. Hemma i Tyskland säger jag att jag studerar ekonomi i Storbritan­nien.

 ??  ?? Ämneskombi­nationen politik, filosofi och ekonomi är prestigela­ddad vid anrika Oxford University.
Ämneskombi­nationen politik, filosofi och ekonomi är prestigela­ddad vid anrika Oxford University.
 ??  ??
 ??  ?? När HBL besöker Oxford är det fest och yra. Många har skrivit sitt sista examenspro­v.
När HBL besöker Oxford är det fest och yra. Många har skrivit sitt sista examenspro­v.
 ??  ?? Hemma i Tyskland ståtar Lea Baltussen inte med vad hon studerar – elitstudie­r kan skrämma, menar hon.
Hemma i Tyskland ståtar Lea Baltussen inte med vad hon studerar – elitstudie­r kan skrämma, menar hon.
 ??  ?? Paul de Font-Reaulx poängterar att många av de som studerar PPE vid Oxford numera landar inom bankvärlde­n.
Paul de Font-Reaulx poängterar att många av de som studerar PPE vid Oxford numera landar inom bankvärlde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland