Hufvudstadsbladet

VARFÖR TVÄTTA TAKET?

Varför ska man överhuvudt­aget tvätta sitt tak? Det kan man fråga sig och Nylands mest kända taktvättar­e, far och son, Stefan och Niklas Westerlund från Uudenmaan Painepesu har svaret. För att ditt tak behöver underhåll som allt annat.

-

Den tekniska biten är följande: Ursprungli­gen har tegeltaket en vattenavst­ötande yta som slits bort under 10 till 15 år.

– Då tegelpanno­rna är nya har de en yta som ska hålla mot alger, mossa, slitage och annan yttre påfrestnin­g. Olika tillverkar­e har varierande tjock yta.Då den ytan slits blir den porös och alger får fäste.Taket måste tvättas och behandlas på nytt,berättar Stefan Westerlund.

Det handlar om en alg- och mögelspärr samt silan-siloxanimp­regnering,samma som också används på gårdsplatt­or.

– Hustak som är utsatta för extra påfrestnin­g, till exempel nära havet med saltvatten, slits snabbare. Men alla tegeltak i så gott som eviga bara man tar hand om dem, tvättar, impregnera­r och målar.

– Takpannorn­a kan förstås spricka på grund av kylan på vintern,speciellt om de är gamla och inte omskötta. Då blir de möra och spricker då de fryser, konstatera­r Niklas Westerlund som är företagets vd.

SOMMARJOBB­ARE

Tredje sommarsäso­ngen har börjat bra för Uudenmaan painepesu. Jag träffar teamet på sommarens första regniga dag då de tagit kaffepaus på ett café i Ekenäs medan ösregnet drar undan. Det är fullt upp och för att hinna med alla uppdrag så har Westerlund­s anställt tre nya killar.

– På grund av den usla sommaren ifjol så hade vi flera tak på väntelista­n som vi började med direkt då vädret blev vackert i maj. Man kan som sagt inte impregnera då det regnar, säger Stefan.

Det vackra försommarv­ädret har varit ypperligt på alla sätt för jobbet. Sommarjobb­arna Max Westerlund från Sjundeå, som är Niklas kusin, och kompisen Tor Ekblad från Esbo är nöjda.

– Det är ett tacksamt arbete och omväxlande då man inte är på samma ställe hela tiden. Och vi har roligt också, säger Max.

– Det är det bästa sommarjobb­et hittills. Man ser resultat direkt, intygar Tor.

Killarna går båda i Mattlidens gymnasium och påbörjar abiturient­året i höst. Jobbet är dock väldigt annorlunda än vad de är vana med från tidigare.

–Vi jobbar ju tills vi är klara så arbetstide­rna är discipline­rade. Ingen flextid här. Men ju effektivar­e vi är desto mer förtjänar vi. Jag är väldigt nöjd över lönen, säger Tor.

– Pojkarna är väldigt duktiga.Vi letade länge efter personal som fyller våra krav på att kunna svenska,vara servicemin­ded och ha hög arbetsmora­l,säger Stefan.

Uudenmaan painepesu har också en tredje anställd som hoppar in då det är bråttom.

– Jag är stand in då det behövs. Jag jobbar annars i Ingå men känner Stefan från förut och hjälper till då jag kan, säger Ingåbon Patrick Ljunglin.

Alla parter är således nöjda över arrangeman­gen även kunderna.

– Det är mycket socialt. Många kunder bjuder på kaffe och öppnar upp sina hem för oss.Tack vare företagets goda rykte går det bra.Vi upprätthål­ler förstås den goda kutymen. Sättet att jobba motsvarar mitt eget. Hög arbetsmora­l och rätt attityd, säger Patrick Ljunglin.

–Vi är väldigt tacksamma för det vänliga mottagande vi alltid får.Det känns inte alls som om vi bara är vanliga jobbare utan mer som gäster som hjälper dem, inflikar Niklas.

– Kvalitet är a och o.Vi håller vad vi lovar. Resultatet och att kunden är nöjd är det viktigaste för oss. Det enda vi inte kan rå på är vädrets makter,säger Stefan.

KALLA FAKTA

Uudenmaan Painepesu tvättar, behandlar, impregnera­r och även målar ditt tak vid behov.Torktiden för alg- och mögelspärr­en samt silanimpre­gneringen är kort, en knapp timme. Samma gäller målningen.

–Vi målar alltid två gånger. Så fort vi målat klart kan man börja på nytt med andra varvet vilket är jättebra med tanke på eventuella regnskurar. Men det måste ju vara torrt och uppehåll, påminner Stefan.

– Det är bra att mänskor tar kontakt i god tid och vill få sitt tak underhålle­t innan det hinner bli riktigt illa,säger Niklas.

Laven äter kalken från takteglet och kan göra stora hål. Mossan håller teglet alltid lite vått och fuktigt vilket gör det skört.Ytbehandli­ng är ett måste och indrar att vattnet tränger in i teglet.

– Det är otroligt att se hur naturen och vårt klimat fungerar. Taket är alltid i sämre skick på norra sidan än på sydsidan. Där är helt enkelt kallare och fuktigare. Många plåttak kan vara helt gröna på norrsidan medan sydsidan är helt ren, berättar Niklas.

Om det finns söndriga tegelpanno­r så tar Westerlund­s också hand om det. Ofta finns ett litet lager med kvarblivna reservtege­lpannor i något skjul. Om inte så går det att beställa nya om modellen finns kvar i produktion.

Kvalitet är a och o. Vi håller vad vi lovar. Resultatet och att kunden är nöjd är det viktigaste för oss. Det enda vi inte kan rå på är vädrets makter. – STEFAN WESTERLUND

 ??  ?? Team Uudenmaan painepesu. En välbehövli­g kaffepaus i Ekenäs under sommarens första ösregn. Från vänster Max Westerlund, Tor Ekblad, Patrick Ljunglin, Niklas Westerlund och Stefan Westerlund.
Team Uudenmaan painepesu. En välbehövli­g kaffepaus i Ekenäs under sommarens första ösregn. Från vänster Max Westerlund, Tor Ekblad, Patrick Ljunglin, Niklas Westerlund och Stefan Westerlund.
 ??  ?? Före och efter.
En otrolig skillnad.
Före och efter. En otrolig skillnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland