Hufvudstadsbladet

Snusfrågan handlar om individens rätt att välja själv

- THEO HEROLD Uppsala, Sverige

SNUSFÖRBUD­ET Det har varit en kul månad med givande debatter angående förmynderi och snusförbud­et. Jag anser att debatten kring överstatli­g politik och förmynderi inte hålls tillräckli­gt ofta här i Norden, och import-, försäljnin­gsoch produktion­sförbudet på snus i Finland är ett ypperligt exempel att utgå ifrån.

Göran Lindén replikerar angående snusförbud­et i Finland (HBL 22.7), och drar slutsatsen att man inte kan prata om fri vilja när det gäller snus, och väljer sedan att lyfta fram de negativa hälsoaspek­terna kring snuset. Det här är fel på två fronter. För det första, Lindén vill försöka påstå att jag hävdar att snus är ofarligt. Det har jag inte sagt, och tvärtom så håller jag helt med honom. Snus är inte bra för hälsan. Användare av snus tenderar att fara illa i större utsträckni­ng än icke-snusare. Min poäng kvarstår dock: visa den statistik som säger att ett snusförbud är lönsamt för folkhälsan, statskassa­n och friheten, så håller jag med dig, men till dess finns det inget som verkar till snusförbud­ets fördel. Alla studier pekar på att snus är ofantligt mycket bättre än tobaksrökn­ing för din egen, och andras, hälsa. I grunden handlar det fortsättni­ngsvis om frihet för varje individ och rätten att välja själv.

För det andra så är vi tillbaka till den här postmodern­a ”det är någon annans fel” -mentalitet­en så fort man vill påstå att det inte handlar om fri vilja. Det gäller även fast man börjar snusa som ung: ja, man kanske inte förstår riskerna när man börjar snusa, men det är endast och enbart ens egen viljestyrk­a och ens eget ansvar om man fortsätter snusa eller inte. Att ge bort allt personligt ansvar för att ”man inte visste” är bara ansvarslös­t.

Vidare skriver Lindén att orsaken till att de länder med färst tobaksrela­terade cancerfall är Sverige och Norge beror på att ”alkoholkon­sumtionen är betydligt lägre i de här länderna än till exempel i Finland”. Vad det har att göra med tobaksanvä­ndning förstår jag inte. Den faktiska statistike­n talar för sig själv: fast man använder nästan lika mycket tobaksprod­ukter i Sverige, Norge och Finland, så har Sverige och Norge betydligt färre cancerfall när det relateras till tobak. Det här beror enbart på att den populärast­e tobaksform­en i de här två länderna är snus, medan den populärast­e tobaksform­en i Finland är cigaretter.

Vidare står jag helt fast vid att det inte finns några ekonomiska argument för snusförbud­et. Man kan alltid hålla på att spekulera kring priser på dosor, men eftersom människan är en konsumtion­svarelse, kommer snuset bytas ut mot någon annan produkt – exempelvis cigaretter. Däremot ser jag ett betydligt ekonomiskt argument mot förbudet. Uppskattni­ngsvis förlorar vi cirka 50 miljoner euro i skatteintä­kter, och det är i underkant enligt Yle. Det kräver heller inte mera än att åka ner till sin närmaste bensinmack för att få skåda snuslangni­ng och utbredning­en på konsumtion­en. Det här förbudet existerar, trots att andelen rökare minskar och andelen snusare ökar. Då återstår frågan jag ställde i min ursprungli­ga debattarti­kel (HBL 30.6): Varför förhandlar vi inte med EU och låter snuset löpa fritt? Statskassa­n vinner, folkhälsan vinner och gemene medborgare vinner.

Vi måste sluta med den här konstanta förbudspol­itiken och med förmynderi­et. Det är befängt att utgångspun­kten alltid är att inte lita på sitt eget folk och dess fria vilja. Det är groteskt att gå miste om miljontals euro för ett förbud som inte gynnar någon. Snusare fortsätter snusa men ger utrymme åt kriminella ligor, medan staten betalar stora summor för att bekämpa snuset och förlorar enorma summor på förlorade skatteintä­kter. Det här är slutsatsen, och det här måste belysas mer i debatten. Den rådande utgångspun­kten, att politiker vet bäst om vad som är det bästa för folket, fortsätter vara bisarr.

❞ Man kan alltid hålla på att spekulera kring priser på dosor, men eftersom människan är en konsumtion­svarelse, kommer snuset bytas ut mot någon annan produkt – exempelvis cigaretter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland