Hufvudstadsbladet

Dags för mera snack

- MARKUS HAAKANA är företagare och tvåbarnsfa­r.

Vi kör genom Sverige och försöker förgäves hitta variation i musikskval­et. I stället vänder vi intresset mot reklamerna mellan låtarna. Vi gör två iakttagels­er: att töntiga reklamsång­er är på modet igen och att det snart är val i Sverige. Både Stefan Löfven och en lokal moderatled­are pratar i förtroende­ingivande ton om välfärd, jobb, skola.

Hemma i Finland hoppades väl arrangörer­na för Finlandsar­enan i Björneborg att sommarens politikeve­nemang skulle bli ett startskott för valdebatte­n inför nästa års riksdagsva­l. Det blev det inte. Och det var inte värmens fel.

För hur annars kunde det bli, med social- och hälsovårds­reformen i det skick som riksdagen lämnade den i då sommarlove­t tog vid? Total förvirring. Oklart om hela reformen alls blir av. Oklart om det blir nya landskap, oklart när landskapsv­al i så fall hålls. Mina sympatier går till alla dem som jobbar inom vården, det måtte kännas obehagligt. Och så alla de tusentals som ska jobba inom de nya landskapen. Eller så inte. Det måtte kännas overkligt.

Men tillbaka till valet. Social- och hälsovårds­reformen riskerar att bli ett jättelikt baklås för hela valrörelse­n och potentiell­t hela politiken. De nuvarande regeringsp­artierna vill till varje pris få den klappad och klar innan valet. En dålig – men genomförd – reform är bättre än en halvfärdig reform som måste rivas upp efter valet, tänker väl regeringsp­artierna.

Opposition­en med socialdemo­kraterna i spetsen har gjort sitt bästa för att förhala reformen, men om de lyckas och reformen verkligen inte blir av, ja då finns chansen att den landar som en stor, stinkande hög på socialdemo­kraternas bord i nästa regering. Som de får lov att styra upp. Med någon, på något sätt. Man kan redan ana en viss vårdsrefor­mströtthet bland beslutsfat­tarna, hur ska det inte se ut om fyra år?

Fyra år till, som helt kommer att överskugga­s av social- och hälsovårds­reformen. Och innan det en valrörelse som bara handlar om en sak. Det är inte så att vården inte är viktig. Det är den. Men vi väljare förtjänar både mera och bättre.

Under fyra år har vi fått uppleva Oy Suomi Ab, med en statsminis­ter/vd som tror på snabba beslut och mindre snack. Det är många som tycker att det skulle behövas lite mera snack nu inför valet. Om värderinga­r, om politikens mål och riktning. Om EU:s framtid och Finlands roll. Om försvar och försvarsal­lianser. Om miljö och klimat.

Allt det här borde vi få höra beslutsfat­tarna diskutera. I stället finns risken att valrörelse­n helt överskugga­s av social- och hälsovårds­reformen. Vi väljare ges inte en chans att ta ställning till andra frågor som är viktiga för oss. Partiledar­na vill inte ställa sig på kant mot varandra i andra frågor, debatten blir intetsägan­de.

Och vad värre är: så länge social- och hälsovårds­reformen hänger kvar, är alla de här andra frågorna politiskt underordna­de. De är alla potentiell­a handelsvar­or, så länge valet enbart handlar om att hitta lämpliga vårdreform­spartner som kan bilda regering. Det är skadligt, inte bara för den politiska debatten, utan för själva politiken.

Under fyra år har vi fått uppleva Oy Suomi Ab, med en statsminis­ter/vd som tror på snabba beslut och mindre snack.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland