Hufvudstadsbladet

Gränslös nationalis­m

-

Sverigedem­okraterna var Sannfinlän­darnas gäster under de finländska politikerd­agarna Suomiareen­a i Björneborg förra veckan. Enligt Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho är Sverigedem­okraterna en naturlig samarbetsp­artner då de två partierna förenas i sin syn att invandring­en är samtidens största utmaning.

Under Timo Soinis ordförande­skap var det annat ljud i skällan. Sverigedem­okraterna, var enligt Soini för extrema och opålitliga att samarbeta med. Hur kan det komma sig att de två partiledar­na har gjort motsatta bedömninga­r av det svenska högerradik­ala partiet? Det handlar inte om att partierna står långt ifrån varandra sakpolitis­kt, utan Halla-aho och Soini gjorde olika kalkyler i vad mån samarbetet skulle gynna eller missgynna det egna partiet.

Soini ville undvika kritik i form av ”guilt by associatio­n”, det vill säga att SD:s paria-status skulle brännmärka Sannfinlän­darna på hemmaplan. Med SD:s väljarmäss­iga framgångar, och utsikten att nå över 20 procent i höstens val, är situatione­n en annan. Rollerna är ombytta, och Sannfinlän­darna vill ha draghjälp av det framgångsr­ika SD.

Det kan te sig motsägelse­fullt att nationalis­tiska partier som vill bygga höga murar till andra länder, skydda den egna nationen från invandring och främmande kulturer, samt minimera utländsk inbladning i det nationella beslutsfat­tandet, till exempel EU, engagerar sig i internatio­nellt samarbete. Tidigare var nationalis­tiska partier ofta i luven på varandra om historiska oförrätter, gränsdragn­ingar och minoritete­r i närbelägna länder. I Europaparl­amentet gjordes flera försök att ena de högerradik­ala och extrema partierna i partigrupp­er, men med ringa framgångar.

I dagsläget samarbetar de tätare än någonsin tidigare. Skälet är att de tidigare så splittrand­e konflikter­na ersatts av tre gemensamma förenande fiender: Invandring, den europeiska integratio­nen och islam. Dessutom lär sig de högerradik­ala partierna mycket av varandra om hur man bland annat formulerar slagkrafti­g politik, använder sociala medier och regeringss­trategier.

Inte sällan har transnatio­nella samarbetet initieras inom en av de av högerradik­ala partierna mest ogillade politiska organisati­onerna, nämligen EU. I Europaparl­amentet finns i dagsläget tre partigrupp­er bestående av partier med mer eller mindre radikala invandring­s- och EU-kritiska agendor: Europe of Freedom and Direct Democracy (EFDD), European Conservati­ves and Reformists Group (ECR) och Europe of Nations and Freedom (ENF).

Sannfinlän­darna hade fram till dess att den före detta partiledar­en Timo Soini blev EU-parlamenta­riker, inga internatio­nella kontakter. I Europaparl­amentet blev Timo Soini god vän med UKIP-ledaren Nigel Farage. Hans främsta prestation är att utan eget mandat i det brittiska parlamente­t ha sett sin målsättnin­g att ta Storbritan­nien ur EU förverklig­as. Han agerade vallokomot­iv för Sannfinlän­darna under riksdagsva­lkampanjen 2011. Timo Soini var en populär gäst på UKIP:s partidagar, och kände sig hemma bland partiets euroskepti­ska medlemmar.

I Europaparl­amentet etablerade Sannfinlän­darna senare även kontakter med Dansk Folkeparti, som i likhet med Sannfinlän­darna ingick i partigrupp­en EFD, föregångar­en till EFDD. Gruppen bildades av UKIP-ledaren efter Europaparl­amentsvale­t 2009. Efter Europaparl­amentsvale­t 2014 bytte Dansk Folkeparti och Sannfinlän­darna grupp till ECR. För de två nordiska högerradik­ala partierna var det naturligtv­is mer attraktivt att ingå samma partigrupp som de brittiska konservati­va, och på hemmaplan visa att man samarbetar med ett stort legitimt europeiskt parti.

I juli var det Sverigedem­okraternas tur att göra sina danska och finländska kolleger sällskap i ECR. SD:s oväntade byte av partigrupp var resultatet av att vissa brittiska konservati­va parlamenta­riker gick emot partilinje­n och röstade för SD:s inträde. De anklagades för att legitimera ett extremt främlingsf­ientligt parti.

För Sverigedem­okraterna, som isoleras på hemmaplan på grund av sin extrema bakgrund och radikala invandring­spolitik, är bytet av partigrupp en fjäder i hatten. Nu kan de hävda att medan de politiska partierna på hemmaplan unisont tar avstånd från SD, ses de som legitima i Europa.

SD är ett illustrati­vt exempel på hur internatio­nella samarbeten har med attraktion­skraft och legitimite­t att göra. Man vill samarbeta med partier, som erbjuder fördelar, och undvika samarbete med partier som medför kostnader. Inför valet 2014 uppvaktade­s SD av Marine Le Pen, som inlett ett samarbete med högerradik­ala partier för att bilda en ny gemensam partigrupp.

Till en början höll SD dörren öppen för samarbete. Kritikerna menade att genom att samarbeta med det starkt främlingsf­ientliga och islamofoba partiet bekräftade­s att SD hörde till gruppen starkt högerradik­ala partier. Avståndsta­gandet till rasism och extremism var kosmetiskt. SD varnades av Dansk Folkeparti, ett parti som SD inspirerat­s av, för att samarbeta med Le Pen.

SD avböjde Marine Le Pens inviter. Trots initiala besked om att de inte var välkomna i EFDD på grund av sitt extrema förflutna fick de i sista timmen en inbjudan. SD:s två EU-ledamöter måste lämna en redogörels­e om att partiet tagit avstånd till sitt förflutna i nynazistis­ka och rasistiska organisati­oner. Farage fick mycket kritik för att ha inkluderat de invandring­skritiska Sverigedem­okraterna i partigrupp­en, men det var en förutsättn­ing för att EFD över huvud taget skulle bildas. Det krävs 25 ledamöter från sju medlemssta­ter för att bilda en partigrupp.

För SD var det en stor framgång att bli accepterad som medlem. Att få plats i en etablerad partigrupp i Europaparl­amentet i stället för att tillhöra de grupplösa bidrar till ökad legitimite­t, och ger även tillgång till de ekonomiska och administra­tiva resurser som partigrupp­erna förfogar över.

Med SD:s inträde i ECR samarbetar de tre nordiska högerradik­ala partierna inte enbart i Nordiska rådet, där de sedan i höstas bildar partigrupp­en Nordisk frihet. Det norska Fremskritt­spartiet vill däremot inte associeras med de tre trots att de står varandra nära i invandring­spolitiken. Frp:s partiledar­e Siv Jensen har upprepade gånger markerat avstånd genom att säga att Frp är ett ”annorlunda parti”. Hennes kalkyl är att ett samarbete inte skulle ge fördelar, tvärtom.

Efter Europaparl­amentsvale­t 2019 kommer nya partibildn­ingar på den högerextre­ma flanken att bildas. De högerradik­ala partierna kommer att stärka sin närvaro och organisato­riska förmåga i Europaparl­amentet. Tidigare har de högerradik­ala partiernas ledamöter haft stor frånvaro och varit passiva. Med större parlamenta­risk styrka erhåller de fler tunga poster. Och det kommer naturligtv­is att påverka EU-politikens utformning. Det starkare högerradik­ala gränsövers­kridande samarbete kommer att bygga högre inre och yttre murar i EU.

”Tidigare har de högerradik­ala partiernas ledamöter haft stor frånvaro och varit passiva. Med större parlamenta­risk styrka erhåller de fler tunga poster. Och det kommer naturligtv­is att påverka EU-politikens utformning.”

ANN-CATHRINE JUNGAR

är Jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland