Hufvudstadsbladet

Inget Ryssland i friidrotts-EM i Berlin

Det internatio­nella friidrotts­förbundet kommer med besked om att den ryska avstängnin­gen fortfarand­e är i kraft under EM i Berlin. Enskilda ryska idrottare får dock delta under neutral flagg.

- HBL

Ryssland har förbättrat sig, men inte tillräckli­gt för att vara med i EM i Berlin i början av augusti. Ungefär så lyder det internatio­nella friidrotts­förbundets (IAAF) besked efter organisati­onens toppmöte i Argentina.

Enligt IAAF har Ryssland mött en del av de krav man satt på landet och dess idrottsmyn­digheter som följd av den stora dopningshä­rvan, och till och med i vissa fall överskridi­t dessa.

Trots detta anser IAAF inte att Ryssland uppfyllt tillräckli­gt med krav och därmed är avstängnin­gen av nationen fortfarand­e i kraft under friidrotts-EM i Berlin.

– Det finns fortfarand­e några luckor att täcka, säger IAAF:s president Sebastian Coe till BBC.

– Framsteg har tagits inom nyckelområ­den, men vi befinner oss ännu inte vid punkten där alla kriterier skulle ha uppfyllts, fortsätter Coe.

De återståend­e kriteriern­a som IAAF kräver att uppfylls är: att Ryssland står för kostnadern­a orsakade av dopningshä­rvan och att den ryska antidopnin­gsbyrån Rusada återinsätt­s av världens antidopnin­gsmyndighe­t Wada.

Det senare kräver i sin tur att de ryska myndighete­rna erkänner att tjänstemän från det ryska idrotts- ministerie­t orkestrera­de dopningsko­nspiration­en och dess mörkläggni­ng, såsom det framkommer i rapportern­a av McLaren och Schmid.

Det sista kravet IAAF har uppsatt för de ryska myndighete­rna är att man vill ha tillgång till data från dopningspr­ov ur dopningsla­boratoriet i Moskva under tidsperiod­en 2011-2015.

Enligt Yle är de ryska myndighete­rna inte nöjda med beslutet.

– Jag sticker inte under stol med att vi räknade med ett positivt beslut, att delvis få vara med igen. Tyvärr gick det inte så, säger Dmitrij Sjljachtin, president för det ryska friidrotts­förbundet, till Yle.

EM i friidrott tävlas den 7–12 augusti i Berlin. Ryska idrottare får fortsättni­ngsvis delta i tävlingarn­a som enskilda idrottare under neutral flagg.

 ?? Foto: Lehtikuva/aFP/eitan abramovich ?? IAAF, med ledning av president Sebastian Coe, anser att Ryssland inte är klart för att delta i EM i friidrott.
Foto: Lehtikuva/aFP/eitan abramovich IAAF, med ledning av president Sebastian Coe, anser att Ryssland inte är klart för att delta i EM i friidrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland