Hufvudstadsbladet

Vainio fick löpa solo – missade EM-gränsen med sju sekunder

Alisa Vainio gjorde ett sista tappert försök för att komma under EM-gränsen på 10 000 meter, men lyckades inte ta sig en plats till Berlin.

- Hbl

Det blir inget EM för långdistan­slöparen Alisa Vainio. Detta efter att ha gjort ett sista försök att komma under EM-gränsen på 10 000 meter i Villmanstr­and. Vainios tid, 33.27,04, är sju sekunder från gränsen.

– Loppet började bra. Upp till fem kilometer kändes det som ingenting, även om det blåste rätt så hårt på främre rakan. Under sista delen av loppet började det tynga och farten avtog ordentligt då jag inte har några tuffa dragtränin­gar som grund, berättar Vainio i Friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

Vainio tog FM-guld förra helgen och satsade nu tydligen allt på att få en biljett till EM i Berlin. Loppet i Villmanstr­and, Kimpisen Kymppi, var enkom ordnat för henne. Vainio var den enda deltagaren och stöttades av ungefär 500 åskådare. Draghjälp fick hon av FM-tvåan Laura Manninen.

– Publiken hejade väl. Läktaren vid den främre rakan var nästan fullsatt, tackar Vainio.

Den 20-åriga Vainio börjar närma sig toppform igen efter att ha drabbats med svåra skador. Under slutet av sommaren ämnar hon ännu delta i FM-maraton och Sverigekam­pen.

– Ännu en månad sedan skulle jag inte ha trott att jag klarar av att löpa med en fart som denna. Nu är avsikten att fortsätta tävla. Genom det kommer jag i form och kanske även kommer åt att försöka slå det personliga rekordet i Sverigekam­pen.

 ?? Foto: Lehtikuva/heikki saukkomaa ?? Alisa Vainio tog FM-guld i Jyväskylä förra helgen.
Foto: Lehtikuva/heikki saukkomaa Alisa Vainio tog FM-guld i Jyväskylä förra helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland