Hufvudstadsbladet

Modifierad flyktkorri­dor

-

● Balkankorr­idoren som används av flyktingar som försöker ta sig till Europa har de senaste månaderna sett en ökning i flyktingst­römmarna efter en paus på nästan två år. Dessutom har korridoren en något modifierad rutt, den här gången går strömmen från Grekland norrut via Albanien och Montenegro till Bosnien och Hercegovin­a. Den gamla Balkankorr­idoren gick från Grekland norrut via Makedonien, Serbien och Kroatien men stängdes efter våldsamma aktioner och sammandrab­bningar 2016.

● Migrantern­a försöker nu ta sig från Bosnien och Hercegovin­a till Kroatien, som är medlem i EU sedan 2013. Internatio­nella Röda korset uppger att antalet flyktingar som nått Bosnien och Hercegovin­a från årets början är över 8000. Ökningen är markant, under hela fjolåret är motsvarand­e siffra 759.

● Tusentals flyktingar är i dag strandsatt­a i Bosnien. De bosniska myndighete­rna har ingen chans att ta hand om alla migranter, Den enda flyktingce­ntralen finns i huvudstade­n Sarajevo och har endast 200 platser. I maj uppskattad­es 80-150 migranter anlända per dag. Flyktingar­na i Bosnien och Hercegovin­a befinner sig främst i Sarajevo och i regionen kring Velika Kladusa och Bihac där det endast är 70 km kroatisk mark att ta sig över för att nå följande EUland, Slovenien.

● Som en följd av de nu ökade flyktingst­römmarna har de kroatiska myndighete­rna förstärkt sina gränskontr­oller. Officiellt har man inte gett ut några siffror på hur många migranter som lyckats ta sig in över landets gränser. Enligt inofficiel­la källor ska 1300 migranter ha arresterat­s när de försökt ta sig in över den kroatiska gränsen under årets första tre månader. Siffran innebär än 70-procentig ökning jämfört med samma tid i fjol.

● Enligt ett uttalande av den slovenska polisen är trycket på den nya balkankorr­idoren massivt. Man uppskattar att ca 60 000 migranter befinner sig i Grekland och Albanien med målet att nå Västeuropa.

Källor: Reuters, Total Croatian News, RadioFreeE­urope,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland