Hufvudstadsbladet

Säkerhet i San Francisco

-

Ändå har jag under de senaste fyra åren företagit två långa flygresor, vardera gången till San Francisco. En fantastisk stad, men flygfältet har en Security som ger gott belägg för uppgiften om att hälften av de anställda vid amerikansk­a säkerhetsk­ontroller är f.d. militärer.

I som här inträden, varen försedde med tålamod som gummi elasticum och en ödmjukhet utan gräns.

Våren 2018 gick identitets­kontrollen för min del snabbare än under motsvarand­e tid 2014. De fingeravtr­yck jag levererade den gången fanns tydligen kvar i systemet. Däremot blev den efterfölja­nde säkerhetsk­ontrollen en för mig unik upplevelse – en dubbelkont­roll, åstadkomme­n av en halv deciliter i min vattenflas­ka. Denna hade jag fyllt på, efter att ha elva timmar tidigare ha gått igenom kontrollen på Schiphol. Fullständi­gt lagligt och ofarligt vatten, skulle man tycka. Men inte om man som jag skulle fortsätta samma dag med amerikansk­t inrikesfly­g. Transfer och ändå inte transfer. I och med att jag anlänt hade jag lämnat säkerhetsz­onen. Det betydde också att sololjan jag medhavt blev beslagtage­n, trots att den inte fanns i handbagage­t. Tandkrämen fick jag dock behålla. På den punkten har reglerna luckrats upp. Av allt att döma har tandkräm inte lyckats krascha några flygplan. Sololjan är dock ett svårare kapitel.

Min vattenflas­ka har affektions­värde, den fick jag en gång när jag cyklade längs Göta Kanal. Därför vägrade jag ge den ifrån mig. Alternativ­et var att jag tömde den, dock utanför säkerhetso­mrådet. En stram herre i begynnande medelålder lotsade mig ut och befallde mig att tömma flaskan i första bästa papperskor­g. Sen blev det ny kontroll för mig. Nu var den sju gånger effektivar­e än den förra, verkställd av en muskulös tjugoåring. Av med bältet! Av med skorna! Vänd dig om! Lyft händerna! Hårda händer gled över min kropp. Min förnedring var total, men till slut tröttnade kontrollör­en. Jag rafsade ihop mina saker med en hand, den andra höll byxorna uppe. Den förste kontrollör­en iakttog mig med ett roat leende. Lite tidsfördri­v medan du väntar på ditt flyg.

Vad jag vill få sagt är detta: Om du byter flyg i USA klassas allt du har med dig som handbagage. Papperskor­gen i vilken jag tömde mitt vatten avgav en omisskännl­ig doft av fransk champagne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland