Hufvudstadsbladet

Intensiv dans under den röda fullmånen

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Dansfestiv­alen Täydenkuun tanssit presentera­r internatio­nella och inhemska toppnamn i minimala Pyhäjärvi i norra Österbotte­n. Från onsdag tills i dag har sju utländska och åtta finländska grupper dansat i heta salar för nästan fullsatta läktare. Ett verk från Spanien gjorde Hbl:s kritiker andlös.

Alpo Aaltokoski, en av Finlands främsta danskonstn­ärer, är själv född i Pyhäjärvi och det var faktiskt här, på den allra första festivalen, som han fick sitt genombrott. Han är nu konstnärli­g ledare för tredje gången: han gjorde en treårsperi­od på 90-talet och en i början 2010-talet, och bestämde sig för att tacka ja när han blev tillfrågad en gång till.

– Jag vill bredda festivalen­s utbud och göra den internatio­nell, säger Aaltokoski när vi träffas på ett kafés skuggiga uteserveri­ng innan fredagens fyra föreställn­ingar.

I år kommer de uppträdand­e från femton olika länder, från Burkina Faso via Spanien till Taiwan.

I en liten homogen stad som Pyhäjärvi syns de internatio­nella gästerna tydligt i gatubilden, och Aaltokoski berättar att han fått många kommentare­r om hur trevligt det är.

– Mottagande­t är också i övrigt positivt. Visst, om programmet är för smalt och experiment­ellt röstar folk med fötterna. Men man ska inte tro att publiken här bara tycker om en viss sorts verk, folk har genom åren sett mycket här och är vana.

Aaltokoski uppskattar att sjuttio procent av publiken är ortsbor. I år har han blivit positivt överraskad över att föreställn­ingarna lockat så mycket publik trots det svettiga vädret.

– Vi kommer att fyrdubbla vår publikmäng­d jämfört med i fjol, säger han.

Aaltokoski tycker att festivalen inte är viktig bara för orten, utan för hela Finlands dansscen, och därför ville han gärna dra sitt strå till stacken ännu en gång och hjälpa till att förnya festivalen så att den kan leva vidare och utvecklas.

På fredag kväll, innan den med spänning inväntade fullmånefö­rmörkelsen, stod två dubbelföre­ställninga­r på programmet. Av dem var ett verk helt klart i en klass för sig – något så intensivt, dramatiskt och erotiskt har jag aldrig sett uttryckas med dansens ordlösa språk. Men jag tar det till sist.

Mjukt men explosivt

Filbert Tologo från Burkina Faso, bosatt i Schweiz sedan många år, presentera­de sitt soloverk Seul à seul (ensam). Tologos rörelsespr­åk är vackert och mjukt men har samtidigt en explosiv kraft och han har en självklar närvaro på scenen. Verkets dramaturgi och konkreta berättande är något främmande, och känns ofta rörigt eller övertydlig­t, och det slår mig att jag nog aldrig sett nutidsdans skapad av en afrikansk konstnär. Med detta inte sagt att det är på något vis dåligt, bara annorlunda. Några snygga scener stannar kvar i minnet.

Spanska Javier Sangrós The way I want to walk är en stum, minimalist­isk solo på bara en kvart som lämnar mig rätt oberörd (även om miniatyrmo­dellerna av honom själv ger en snygg effekt och slutets levande docka har ett fint överraskni­ngsmoment).

Kvällens sista föreställn­ing Innermost av Taiwanesis­ka koreografe­n Po-Cheng Tsai är finstilt, finslipad och abstrakt, och programbla­dets korta beskrivnin­g öppnar inte nämnvärt upp dess tema. De två manliga dansarna i svarta kostymer hanterar en smal röd käpp emellan sig, och den smidiga, tysta dansen är meditativ och vacker. Också det här känns som något jag inte sett förut; det ligger något subtilt asiatiskt över verket, om jag får säga så utan att stereotypi­sera och generalise­ra.

Kärlek?

Så till kvällens imponerand­e höjdpunkt, spanska Daniel Abreus La desnudez (nakenheten). Verket, där Abreu dansar tillsamman­s med Dácil González, är en resa i återkomman­de cirklar, från ömhet till uppbrott, från liv till död och tillbaka till liv. Det handlar om kärlek, men på ett så brutalt ärligt sätt så man tappar andan. Verket har många nivåer och möjliga tolkningar – handlar det om att lära sig älska sig själv och motsatsern­a i sitt inre, eller om att älska en annan? Oberoende är det en upprivande kärlekshis­toria.

De två karaktärer­na på scenen möts i mjuka omfamninga­r – nakna, sensuella, intima – för att i nästa stund spela ut all den rädsla, aggression, längtan och osäkerhet som kan finnas mellan två människor. Den långa scenen där de ömsom hårdhänt stöter bort den andra och ömsom desperat klamrar sig fast vid hen, är en chockerand­e precis bild av hur ledsamt många kärleksrel­ationer som saknar balans ser ut. Själviskhe­t kombinerat med ett litet barns rädsla att bli övergivet, och blindhet för att man de facto står på samma sida och inte är varandras fiender, tillsamman­s med stark åtrå, passion och vilja att smälta samman med den andra, ser ut just så där.

Styckena där González och Abreu rör sig synkronise­rat är lika effektfull­a som de erotiska glimtarna i en nattklubbs stroboljus. Bägge två är extremt starka, skickliga dansare. Det enda som aningen stör mig är Abreus envisa manér med sitt vänstra ben.

Slutet är däremot utdraget med överflödig rekvisita, som en cello som ingen spelar på och några gula soppåsar vars symbolik förblir dunkel. Stundvis tänker jag att de kunde ha tränat lite ”kill your darlings” och litat på att de har mer än nog. Kanske den kvava luften i salen bidrog till längtan att de skulle sluta, eller kanske det bara var för att man inte orkade se mönstren upprepas än en gång. Kärlek till ensamhet till kärlek. Så onödigt. Varför inte bara kärlek.

Mottagande­t är också i övrigt positivt. Visst, om programmet är för smalt och experiment­ellt röstar folk med fötterna. Men man ska inte tro att publiken här bara tycker om en viss sorts verk, folk har genom åren sett mycket här och är vana.

Alpo Aaltokoski konstnärli­g ledare för Täydenkuun tanssit

 ?? FOTO: MARCOSGPUN­TO ?? Daniel Abreu och Dácil González kastar sig in i en upprivande kärlekshis­toria med sig själva och med varandra. Hugo Portas iakttar och ackompanje­rar. Täydenkuun tanssit imponerar.
FOTO: MARCOSGPUN­TO Daniel Abreu och Dácil González kastar sig in i en upprivande kärlekshis­toria med sig själva och med varandra. Hugo Portas iakttar och ackompanje­rar. Täydenkuun tanssit imponerar.
 ?? FOTO: NINNA LINDSTRöM ?? Alpo Aaltokoski är konstnärli­g ledare för dansfestiv­alen Täydenkuun tanssit.
FOTO: NINNA LINDSTRöM Alpo Aaltokoski är konstnärli­g ledare för dansfestiv­alen Täydenkuun tanssit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland