Hufvudstadsbladet

Allt mellan himmel och jord i hörlurarna

- SOFIA WESTERHOLM

Tabubelagd­a ämnen är något många unga vill höra pratas om. Det insåg Sofie Kämpe och Wilhelm Lindgren då deras färska och väldigt personliga podcast växte sig stor över ett par nätter.

19-åriga Sofie Kämpe och Wilhelm Lindgren har alltid tyckt om att prata om allt mellan himmel och jord ihop.

En dag fick de för sig att låna hem en gammal mikrofon från skolan och började banda in sina diskussion­er.

I dag har tre månader gått sedan det första avsnittet av podden Huvudet bland molnen kom ut och omkring 300 personer följer den nu.

– Vi fick idén att prata på som vi vanligt brukar göra men banda in det och ladda upp det på internet. Först gick det trögt men plötsligt blossade det upp och väldigt många började följa vår podcast, säger Kämpe.

I de första avsnitten pratade de på tumanhand om allt som just då var aktuellt i livet för två finlandssv­enska ungdomar med många stora funderinga­r. Nu under sommaren har de även bjudit in olika gäster till avsnitten.

– Då lyssnarant­alet ökade så snabbt bestämde vi oss för att starta en sommarseri­e med sju inbjudna gäster i olika avsnitt, berättar Kämpe.

Bland annat har de tillsamman­s med de olika gästerna pratat om psykisk hälsa och dess kombinatio­n med mat, om spelberoen­de, om machokultu­r och om normer i Finland.

– I Finland råder till exempel en norm om att man bör gå armén för att vara en riktig man. Ingen pratar om det men ändå finns den. I podden vågar vi nu prata om just sådant och det verkar folk verkligen vilja höra.

Hög igenkännin­gsfaktor tilltalar

Namnet Huvudet bland molnen kommer just från ämnena som de pratar om.

– Vi pratar på naturligt och är inte rädda för tabubelagd­a ämnen eller för att diskutera på det personliga planet, säger Kämpe.

I kommande avsnitt kommer Lindgren till exempel att öppet berätta om ångestkäns­lor han själv gått igenom.

Majoritete­n av deras lyssnare är finlandssv­enskar i åldern 15 till 25 år.

Hon tror att det beror på att just den målgruppen så starkt kan relatera till dem och känner att de får stöd och hjälp med egna stora livsfrågor.

– Jag vänder själv enklare till Youtube än till en kurator om jag funderar över något. Men det finns ju så få finlandssv­enska Youtubers, konstatera­r hon.

Finlandssv­enska poddar som är direkt riktade till unga är heller inte många. Många av de som finns är dessutom så inriktade på ett visst intresse.

– Ofta håller sig poddar till ett väldigt specifikt ämne, till exempel till böcker. Vår podd är rätt unik med det att vi pratar om allt och vi är väldigt personliga, säger Kämpe.

De har redan diskuterat mycket kring psykisk ohälsa och kommer även senare i höst gå in mer på djupet i ämnet. Flera lyssnare har anonymt skickat in sina berättelse­r och önskat att dessa skulle läsas upp i samband med det avsnittet. Kämpe och Lindgren är tacksamma för att folk även vill dela med sig av historier anonymt men väljer själva att öppet berätta om sina personliga saker. Men tänk om ni en dag ångrar att ni berättat så mycket personligt rakt ut för omvärlden? – Vi är såklart medvetna om att vem som helst kan höra våra diskussion­er både nu och senare och håller det i tankarna då vi pratar men jag tycker ändå det är viktigt att man kan vara öppen med också svåra och personliga ämnen, säger Kämpe.

 ?? FOTO: WILHELM LINDGREN ??
FOTO: WILHELM LINDGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland